ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο απολογείται για ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει τη συνωμοσία του εμβολίου

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο απολογείται για ντοκιμαντέρ που υποστηρίζει τη συνωμοσία του εμβολίου
Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και η σύζυγος του στο Φεστιβάλ του 2012 Wikipedia

Μπλεγμένος σε έναν ιστό συνωμοσιολογίας και αναζήτησης της αλήθειεας βρίσκεται ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο μετά από την ανακοίνωση του Tribeca Film Festival του οποίου και προεδρεύει να προβάλλει το ντοκιμαντέρ του Andrew Wakefield, "Vaxxed: From Cover Up To Catastrophe".

Το ντοκιμαντέρ δίνει ξανά αφορμή για να έρθουν ξανά στην επικαιρότητα οι ισχυρισμοί του Βρετανού γιατρού που υποστηρίζει από τα 90s ότι το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (μαγουλάδων), γνωστό διεθνώς ως MMR, να αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαταραχών αυτισμού στα παιδιά που το κάνουν.

Ο μύθος έχει καταρριφθεί από μεγάλη επιστημονική μελένη που αξιολόγησε την ασφάλεια του ευρέως διαδεδομένου εμβολίου και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) η οποία και ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά, από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών και έδειξε ότι ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές αυτισμού, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε όχι.

VAXXED CINEMA LIBRE STUDIO web 1

Ως εκ τούτου, το εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού. Μάλιστα από τα 7.735 παιδιά που ΔΕΝ είχαν κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR, το 0,7% διαγνώστηκε με αυτισμό, έναντι ποσοστού 0,5% των 45.568 παιδιών που είχαν εμβολιαστεί σε δύο δόσεις. Επιπροσθέτως όπως σημείωσαν οι επιστήμονες και μεταξύ των παιδιών που είχαν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό, δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου λόγω του εμβολίου. Αντίθετα, από τα 269 παιδιά που ΔΕΝ είχαν εμβολιαστεί, το 8,6% εμφάνισε αυτισμό, έναντι του μικρού ποσοστού 3,8% μεταξύ των 796 παιδιών που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη του 2012, που αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 15 εκατ. παιδιά, δεν είχε βρει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό ενώ και μελέτη του 2014 σε 1,26 εκατ. παιδιά δεν διαπίστωσε κάποια επικίνδυνη συσχέτιση.

Ο Ντε Νίρο υποστηρίζει τον εαυτό του

Ο Ντε Νίρο έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση μετά από σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων στο Salon, τους LA Times και το Jezebel που αμφισβήτησαν την πρόθεση να προβληθεί δημόσια ένα ντοκιμαντέρ που ανακυκλώνει μια ψευδή "αλήθεια".

"Eγώ και η σύζυγος μου Γκρέις είμαστε γονείς παιδιού με αυτισμό και πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο να μιλάμε ανοιχτά και να συζητάμε για οτιδήποτε αφορά αυτή την αναπτυξιακή διαταραχή" γράφει. "Στα 15 χρόνια του θεσμού, από τότε που ίδρυσα το Tribeca Film Festival, δεν έχω ζητήσει ποτέ να προβληθεί κάποια ταινία, ούτε έχω έχω εμπλακεί στον προγραμματισμό των προβολών. Ωστόσο αφορά ένα θέμα που είναι πολύ προσωπικό για μένα και την οικογένεια μου και θέλω να ξεκινήσω ένα διάλογο για αυτό υποστηρίζω την προβολή του VAXXED. Δεν υποστηρίζω όσα λέει, ούτε είμαι κατά του εμβολιασμού. Το μόνο που θέλω είναι ανοίξω μια συζήτηση γύρω από το θέμα" καταλήγει στην επιστολή του ο ηθοποιός.

Το ντοκιμαντέρ του Wakefield συνοδεύεται από μια φημολογία που θέλει τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο να είναι ένας από τους incognito παράγοντες του Χόλιγουντ που το προωθούν, ωστόσο κανείς δεν έχει επιβεβαιώσει κάτι. Η ανακοίνωση του Ντε Ντίρο θέλει να ξεκαθαρίσει ότι το μόνο που θέλει είναι να δημιουργήσει ένα διάλογο ωστόσο πολλά media θεωρούν ότι δίνει βήμα σε έναν ισχυρισμό που εδώ και χρόνια διχάζει και έχει καταδικαστεί από την επιστημονική κοινότητα.

Statement from Robert De Niro, co-founder of the Tribeca Film Festival, regarding VAXXED at the Festival:“Grace and I...

Posted by Tribeca on Friday, March 25, 2016


Η επιτροπή γιατρών του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου της Βρετανίας, το οποίο αποτελεί το ρυθμιστή του ιατρικού επαγγέλματος στη χώρα, έχει αφαιρέσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Andrew Wakefield σύμφωνα με το New Scientist.

Η επιτροπή έκρινε ένοχο τον Wakefield για πληθώρα επιστημονικών ελλείψεων κατά τη διάρκεια της έρευνας που αυτός και οι συνεργάτες του εκπόνησαν σε 12 παιδιά και της οποία τα επίμαχα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet το 1998.

Οι κατηγορίες που προσάπτει στον Wakefield η επιτροπή του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν ανεντιμότητα αναφορικά με τη μελέτη του, αδήλωτη σύγκρουση συμφερόντων και ηθικές παρατυπίες αναφορικά με τον τρόπο επιλογής και μεταχείρισης των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπλέον η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Wakefield υπέβαλε τα παιδιά σε οδυνηρές επεμβατικές διαδικασίες οι οποίες δεν ήταν κλινικά αναγκαίες. "Κατά συνέπεια, η ειδική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όνομα δρ Wakefield θα πρέπει να διαγραφεί από το ιατρικό μητρώο" ανέφερε ρητά η απόφαση του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου, η οποία επικαλείται την ανάγκη προστασίας των ασθενών αλλά και της διατήρησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ιατρικό επάγγελμα.

Η έρευνα της υπόθεσης Wakefield είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου και διήρκεσε περισσότερο από τρία έτη.

Μελέτη του 2012, που αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 15 εκατ. παιδιά, δεν είχε βρει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό ενώ και μελέτη του 2014 σε 1,26 εκατ. παιδιά δεν διαπίστωσε κάποια επικίνδυνη συσχέτιση.

Το ερώτημα εάν πρέπει να προβληθεί το ντοκιμαντέρ ή όχι είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί ποικιλοτρόπως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ