ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Γκλεν Κλόουζ στη σειρά των Χάρι και Όπρα - Τα τραυματικά παιδιά χρόνια και η θρησκευτική αίρεση

Η Γκλεν Κλόουζ στη σειρά των Χάρι και Όπρα - Τα τραυματικά παιδιά χρόνια και η θρησκευτική αίρεση
ΑP Photo

Η Γκλεν Κλόουζ μίλησε στη νέα σειρά, του πρίγκιπα Χάρι και της Όπρα Γουίνφρεϊ «The Me You Can't See» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην παιδική της ηλικία και τα ψυχολογικά τραύματα που απέκτησε μεγαλώνοντας σε μία θρησκευτική αίρεση.

Η ηθοποιός, που έχει στο ενεργητικό της οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ αλλά κανένα αγαλματίδιο, αποκάλυψε ότι ο πατέρας της, Δρ. Ουίλιαμ Τελιαφέρο Κλόουζ, προσχώρησε στη θρησκευτική ομάδα, Moral Re-Armament, το 1954 όταν εκείνη ήταν 7 ετών.

Η Κλόουζ είπε ότι ο πατέρας της ενεπλάκη τόσο πολύ με την αίρεση που μετακόμισε μαζί με όλη την οικογένειά του στα κεντρικά της, στην Ελβετία, όπου και παρέμειναν για 15 χρόνια προτού εκείνη επιστρέψει στις Η.Π.Α για να πάει κολέγιο στη Βιρτζίνια στα 22 της.

«Ήταν βασικά μια αίρεση», είπε η Κλόουζ στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ για την ψυχική υγεία που συνδημιουργούν η Όπρα Γουίνφρεϊ και o πρίγκιπας Χάρι. «Όλοι έλεγαν τα ίδια πράγματα και υπήρχαν πολλοί κανόνες, πολύς έλεγχος. Ήταν πραγματικά απαίσιο», διηγήθηκε.

«Λόγω της συναισθηματικής και ψυχολογικής διάλυσης που μου προκάλεσε η αίρεση, δεν κατάφερα να πετύχω στις σχέσεις μου και να βρω ένα μόνιμο σύντροφο και λυπάμαι γι αυτό», είπε η ηθοποιός και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι στη φύση μας να συνάπτουμε σχέσεις μ' αυτόν τον τρόπο.

Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να αλλάξει τις εμπειρίες που πυροδοτούν καταστάσεις, αλλά τουλάχιστον μπορεί να τις γνωρίζει και ίσως να αποφύγει αυτά που μπορεί να τον κάνουν ευάλωτο, ειδικά στις σχέσεις».

Και συνεχίζει: «Είναι εκπληκτικό το πώς κάτι που περνάς σε τόσο πρώιμο στάδιο της ζωής σου εξακολουθεί να έχει τη ικανότητα να είναι καταστροφικό. Νομίζω ότι αυτό είναι το παιδικό τραύμα. Είμαι ψυχολογικά τραυματισμένη».

Η Κλόουζ αναφέρθηκε και στις ψυχικές ασθένειες μέσα στην οικογένειά της με αναφορές στην αδελφή της, Τζέσι Κλόουζ, και τον ανιψιό της, γιο της αδελφής της, Κάλεν Πικ. «Θυμάμαι είχε ήδη βάλει τα παιδιά της στο αυτοκίνητο και ήρθε σε μένα από τον δρόμο φωνάζοντας "χρειάζομαι βοήθεια. Δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι την αυτοκτονία". Ήταν τεράστιο το σοκ για μένα».

Όπως αποκάλυψε στη συνέχεια, η αδελφή της έλαβε τη βοήθεια που χρειαζόταν, αφού νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική όπου διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή. Μάλιστα, της είχε τότε εκμυστηρευτεί ότι φοβόταν ότι αν το μάθαιναν οι άλλοι γονείς ότι είναι διπολική δεν θα άφηναν τα παιδιά τους να παίξουν με την κόρη της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ