ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Προκαλεί η απόφαση του Ντε Νίρο να αποσύρει από το φεστιβάλ Τribeca το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ

Προκαλεί η απόφαση του Ντε Νίρο να αποσύρει από το φεστιβάλ Τribeca το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ
Wikipedia

Πριν δύο ημέρες ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο βρέθηκε μπλεγμένος σε έναν ιστό αλήθειας και ψέμματος όταν υποστήριξε την επιλογή του να προβληθεί στο Tribeca Film Festival το αμφιλεγόμενο ντοκιμαντέρ του Andrew Wakefield "Vaxxed: From Cover Up To Catastrophe" όπου ο πρώην Βρετανός ερευνητή συνδέει τον αυτισμό με το τριπλό εμβόλιο MMR. 

Eχθές, με νέα ανακοίνωση του, το TFF ενημέρωσε ότι αποσύρει την προβολή ενώ ο συνιδριτής του Φεστιβάλ Ντε Νίρο, πατέρας αυτιστικού παιδιού ο ίδιος δήλωσε ότι αν και αρχικά θεωρούσε ότι η προβολή του Vaxxed: From Cover-Up to Catastrophe θα έδινε αφορμή για να ξεκινήσουν συζητήσεις, πλέον πιστεύει ότι είχε λάθος κρίση. "Αφού το επανεξετάσαμε μαζί με την ομάδα του φεστιβάλ και με άλλα πρόσωπα στην επιστημονική κοινότητα, δεν πιστεύουμε ότι συμβάλλει στη συζήτηση και είναι το αντίθετο από αυτό που ήλπιζα" είπε ο Ρόμπερ Ντε Νίρο.

Ο Ντε Νίρο σε ρόλο λογοκριτή;

"Προς απογοήτευσή μας, μάθαμε σήμερα για την απόφαση του Tribeca Film Festival να αποσύρει από τις προγραμματισμένες προβολές του το ντοκιμαντέρ" σχολίασε σε ανακοίνωση του ο ερευνητής Andrew Wakefield. "Κατανοούμε της αποσδιόριστες καταγγελίες εναντίον της ταινίας. Μόλις γίναμε μάρτυρες σε ακόμη ένα παράδειγμα εταιρικών συμφερόντων που λογοκρίνουν την ελευθερία του λόγου, της τέχνης και της αλήθειας" γράφεται στην ανακοίνωση που συνυπογράφει ο παραγωγός Del BigTree.

Το ντοκιμαντέρ δίνει ξανά αφορμή για να έρθουν ξανά στην επικαιρότητα οι ισχυρισμοί του Βρετανού γιατρού που υποστηρίζει από τα 90s ότι το τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (μαγουλάδων), γνωστό διεθνώς ως MMR, να αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη διαταραχών αυτισμού στα παιδιά που το κάνουν.

Ο μύθος έχει καταρριφθεί από μεγάλη επιστημονική μελένη που αξιολόγησε την ασφάλεια του ευρέως διαδεδομένου εμβολίου και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) η οποία και ανέλυσε στοιχεία για 95.727 παιδιά, από τη γέννησή τους μέχρι την ηλικία των 5 ετών και έδειξε ότι ένα παιδί έχει την ίδια πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχές αυτισμού, είτε έχει κάνει το εμβόλιο, είτε όχι.

VAXXED CINEMA LIBRE STUDIO web 1

Ως εκ τούτου, το εμβόλιο δεν αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού. Μάλιστα από τα 7.735 παιδιά που ΔΕΝ είχαν κάνει το τριπλό εμβόλιο MMR, το 0,7% διαγνώστηκε με αυτισμό, έναντι ποσοστού 0,5% των 45.568 παιδιών που είχαν εμβολιαστεί σε δύο δόσεις. Επιπροσθέτως όπως σημείωσαν οι επιστήμονες και μεταξύ των παιδιών που είχαν μεγαλύτερο αδελφό με αυτισμό, δεν υπήρχε αύξηση του κινδύνου λόγω του εμβολίου. Αντίθετα, από τα 269 παιδιά που ΔΕΝ είχαν εμβολιαστεί, το 8,6% εμφάνισε αυτισμό, έναντι του μικρού ποσοστού 3,8% μεταξύ των 796 παιδιών που είχαν κάνει το εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παλαιότερη μελέτη του 2012, που αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 15 εκατ. παιδιά, δεν είχε βρει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό ενώ και μελέτη του 2014 σε 1,26 εκατ. παιδιά δεν διαπίστωσε κάποια επικίνδυνη συσχέτιση.

Αλήθειες και ψέμματα

Η επιτροπή γιατρών του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου της Βρετανίας, το οποίο αποτελεί το ρυθμιστή του ιατρικού επαγγέλματος στη χώρα, έχει αφαιρέσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Andrew Wakefield σύμφωνα με το New Scientist.

Η επιτροπή έκρινε ένοχο τον Wakefield για πληθώρα επιστημονικών ελλείψεων κατά τη διάρκεια της έρευνας που αυτός και οι συνεργάτες του εκπόνησαν σε 12 παιδιά και της οποία τα επίμαχα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet το 1998.

Οι κατηγορίες που προσάπτει στον Wakefield η επιτροπή του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου περιλαμβάνουν ανεντιμότητα αναφορικά με τη μελέτη του, αδήλωτη σύγκρουση συμφερόντων και ηθικές παρατυπίες αναφορικά με τον τρόπο επιλογής και μεταχείρισης των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα. Επιπλέον η επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Wakefield υπέβαλε τα παιδιά σε οδυνηρές επεμβατικές διαδικασίες οι οποίες δεν ήταν κλινικά αναγκαίες. "Κατά συνέπεια, η ειδική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το όνομα δρ Wakefield θα πρέπει να διαγραφεί από το ιατρικό μητρώο" ανέφερε ρητά η απόφαση του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου, η οποία επικαλείται την ανάγκη προστασίας των ασθενών αλλά και της διατήρησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ιατρικό επάγγελμα.

Η έρευνα της υπόθεσης Wakefield είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου και διήρκεσε περισσότερο από τρία έτη.

Μελέτη του 2012, που αξιολόγησε στοιχεία για σχεδόν 15 εκατ. παιδιά, δεν είχε βρει καμία σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στον αυτισμό ενώ και μελέτη του 2014 σε 1,26 εκατ. παιδιά δεν διαπίστωσε κάποια επικίνδυνη συσχέτιση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ