ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Game of Thrones - 6η σεζόν: Ο αλγόριθμος που υπολογίζει ποιος θα πεθάνει

Game of Thrones - 6η σεζόν: Ο αλγόριθμος που υπολογίζει ποιος θα πεθάνει
Φωτογραφία για την 6η σεζόν HBO/Game of Thrones

Στην ερώτηση "ποιός θα είναι ο επόμενος θάνατος" στη σειρά Game of Thrones, έρχονται να απαντήσουν  φοιτητές πληροφορικής του πανεπιστημίου του Μονάχου, με έναν αλγόριθμο.

Σε ένα από τα μαθήματα του πανεπιστημίου του Μονάχου, φοιτητές πληροφορικής δημιούργησαν ένα λογισμικό που ερευνά στο διαδίκτυο πληροφορίες για τη σειρά, και στη συνέχεια τις επεξεργάζεται, δίνοντας ποσοστά πιθανοτήτων. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα μπορεί να καθορίσει τις πιθανότητες που έχει κάθε χαρακτήρας να πεθάνει, καθώς προχωρούν τα επεισόδια της σειράς.

Ο Γκάι Γιάχνταβ (Guy Yachdav), φοιτητής και μεγάλος φαν της σειράς του HBO, είχε την αρχική ιδέα για αυτό το καινοτόμο πρότζεκτ. Συνολικά, 40 σπουδαστές δουλεύουν πάνω στο πρόγραμμα, έχοντας αναπτύξει και τελειοποιήσει την εφαρμογή σε περίπου 50 ημέρες.

"Εξετάσαμε 24 χαρακτήρες και πόσοι συγγενείς τους έχουν πεθάνει. Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα είναι ότι αν η μητέρα έχει πεθάνει στη σειρά, αυξάνονται οι περιπτώσεις να πεθάνει και ο ήρωας", αναφέρει στη Deutche Welle μια από τις συμμετέχουσες στο πρότζεκτ, η Τατιάνα Γκόλντμπεργκ (Tatyana Goldberg).

Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η ίδια στο γερμανικό δίκτυο, άλλος ένας παράγοντας είναι το φύλο του χαρακτήρα. "Οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν όσο προχωράει μια σεζόν. Συγκεκριμένα, οι επιρρεπείς ηλικίες είναι από 20 έως 40 ετών. Αν ένας ήρωας είναι ακριβώς 40, είναι ασφαλής".

Η κύρια πηγή πληροφοριών είναι η βάση δεδομένων στο "Game of Thrones Wiki", την οποία χειρίζεται ο ίδιος ο συγγραφέας της σειράς George R.R. Martin, εξηγεί η ιταλίδα φοιτήτρια Κριστιάν Νταλάγκο (Christian Dallago). "Ο Μάρτιν μας δήλωσε ότι το πρότζεκτ μας είναι πολύ συναρπαστικό, αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβε τι ακριβώς κάνουμε".

Προβλέψεις για την 6η σεζόν

Ο αλγόριθμος έχει αποδειχθεί ότι είναι ακριβής σε ποσοστό 74%, στους θανάτους όλων των σεζόν που έχουν προβληθεί. Εάν τα αποτελέσματα συνεχίσουν να είναι ακριβή, τότε στην 6η σεζόν, που κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα, τα πράγματα φαίνονται άσχημα για τον νεαρό βασιλιά Τόμεν Μπαράθεον, του οίκου των Λάννιστερ με πιθανότητες 97% να πεθάνει, αλλά και τη μητέρα των δράκων Ντενέρις Ταργκάριεν (Καλίσι), με 95%.

«Θα με σοκάρει το γεγονός αν όντως πεθάνει η Καλίσι, αλλά δεν το πιστεύω ακόμη. Απλά είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει», αναφέρει η Γκόλντμπεργκ στη DW. Ωστόσο, ο αλγόριθμος δεν επιβεβαιώνεται πάντα από τις εξελίξεις στη σειρά. Το ποσοστό θνησιμότητας για τον Τζον Σνόου, ο οποίος φαίνεται να έχει πεθάνει στην 5η σεζόν, είναι πολύ χαμηλά, μόλις στο 11%.

Η τεχνολογία μίλησε, αναμένονται πλέον να διαδραματιστούν όλα στη μικρή οθόνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ