ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζάνετ Τζάκσον: Για πρώτη φορά μητέρα στα 50 της

Τζάνετ Τζάκσον: Για πρώτη φορά μητέρα στα 50 της

"Έχει προκύψει μια αλλαγή στα πλάνα" είπε η Τζάνετ Τζάκσον σε video ανάρτηση της στο Twitter. "Noμίζω ότι θα πρέπει να είστε οι πρώτοι που θα το μάθετε" συμπλήρωσε. Ήταν 6 Απριλίου. Σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά και λίγο πριν την γιορτή της μητέρας η ντίβα της μουσικής σκηνής επιβεβαίωσε την πρώτη εγκυμοσύνη στη ζωή της. 

Αν και μέχρι σήμερα η Τζάκσον ήταν όσο μπορούσε συνεπής στις εμφανίσεις της στα πλαίσια της παγκόσμιας περιοδείας της, η Τζάκσον δεν ανακοίνωσε κάποια από τις συνηθισμένες δικαιολογίες όπως "εξάντληση" ή ασυμφωνίες στα παρασκήνια.

Η Τζάνετ Τζάκσον συνεχίζει να ζει με μυστικότητα, όπως έκανε και στις αρχές του 2013, όταν ανακοίνωσε λιτά τον γάμο της με τον μεγιστάνα επιχειρηματία από το Κατάρ Wissam Al Mana. Αν και σχεδόν 50 (τα γενέθλια της είναι στις 16 του μήνα), η Τζάκσον είναι τολμηρή και αποφασισμένη να χτίσει την δική της πραγματικότητα με τον πρώτο απόγονο στη ζωή της.

"Θα σας παρακαλέσω να με κατανοήσετε και να καταλάβετε ότι είναι κάτι που επείγει" έλεγε η Τζάνετ Τζάκσον στο video. "Πρέπει να ξεκουραστώ, να ακολουθήσω τις εντολές του γιατρού μου" συμπλήρωσε. Η δυναστεία των Τζάκσον μεγαλώνει και η Τζάνετ Τζάκσον με τον τρίτο σύζυγο της είναι μέρος μιας τάσης στη μητρότητα.

Μητέρες άνω των 50

Μόνο στην Αγγλία το 2013 γεννήθηκαν περισσότερα από 700 παιδιά από μητέρες που ήταν πάνω από 50 ετών και το φαινόμενο εξαπλώνεται ραγδαία στη δ΄τυση, όπως επιβεβαίωσε το Centers for Disease Control and Prevention της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο αριθμός των γυναικών που μένουν έγκυες ενώ είναι άνω των 50 ετών αυξήθηκε κατά 165% από το 2000, κάτι που συναντάται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια αλλαγή σημαντική αν σκεφτεί κανείς ότι μια δεκαετία πριν, όταν μια γυναίκα ήταν 35 ετών και έγκυος είχε "καθυστερημένη εγκυμοσύνη".

Σήμερα, οι μητέρες άνω των 50 δεν έχουν καταφέρει να ανατρέψουν το στερεότυπο. Σε 2.000 βρετανούς πολίτες που ρωτήθηκαν το 75% απάντησε ότι βρίσκει παράλογο να κάνει κάποιος παιδί σε αυτή την ηλικία καθώς τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. "Πως είναι δυαντόν μια μητέρα να είναι 70 ετών όταν το παιδί της είναι 20;" είναι το κυρίαρχο επιχείρημα τους.

Το να γίνει κανείς πατέρας στα 50, θεωρείται μάλλον φυσιολογικό. Όταν όμως μία γυναίκα γίνει μητέρα μεταξύ των 45-50 ετών γίνεται αντικείμενο κριτικής.

Η Τζάνετ Τζάκσον θα ήθελε να ανατρέψει την προκατάληψη. Πριν από αυτήν οι Σούζαν Σάραντον, Τζέιν Σέϊμουρ, Τζέρι Χολ διεκδίκησαν το δικαίωμα στη μητρότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ