ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η επέλαση των Radiohead συνεχίζεται με ένα video και το 9ο album τους μετά από πέντε χρόνια σιωπής

Η επέλαση των Radiohead συνεχίζεται με ένα video και το 9ο album τους μετά από πέντε χρόνια σιωπής

Μάστορες του λυρισμού και πιο πολιτικοποιημένοι από ποτέ το συγκρότημα από την Οξφόρδη επιβεβαιώνει ότι επιστρέφει με λόγο. 

Οι Radiohead κυκλοφόρησαν το ένατο άλμπουμ τους A Moon Shaped Pool σε ψηφιακή μορφή μέσω iTunes, Tidal αλλά και το site της μπάντας ενώ όσοι αγαπούν τα χειροπιαστά φορμά καλούνται να κάνουν υπομονή μέχρι μέχρι τις 17 Ιουνίου όταν και θα κυκλοφορήσει από την XL Recordings και σε συλλεκτική έκδοση με 2 βινύλια και πλούσιο επιπλέον υλικό.

Οι διθύρμαβοι των μουσικοκριτικών επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μια δουλειά που θα στοιχειώσει τις μέρες και τις νύχτες είτε με την ένταση που είχε το Burn The Witch (που κυκλοφόρησε στην αρχή της εβδομάδας) είτε με την εσωστρέφεια που ακολούθησε, το Daydreaming.

"Oι ονειροπόλοι δεν μαθαίνουν ποτέ" τραγουδάει ο Thom Yorke καθώς η κάμερα του σκηνοθέτη και συνεργάτη του κιθαρίστα και μάστορα των πλήκτρων της μπάντας, Jonny Greenwood, του Paul Thomas Anderson τον κινηματογραφεί σε ένα δαίδαλο από πόρτες και διαδρόμους, σε μέρη εγκαταλελειμένα και γεμάτα από ανθρώπους μιας κανονικότητας που ο τραγουδιστής παρατηρεί πριν χωθεί μέσα σε μια σπηλιά στη μήτρα της γης, φωτισμένη από φωτιά, μακριά από όλους και όλα.

"Η ζημιά έχει γίνει" λέει ο Yorke.

specialed

Mε το πρώτο single που προλόγισε το ένατο album του συγκροτήματος να είναι εμπνευσμένο από την προσφυγική κρίση που αφήνει σημάδια στην ιστορία και την κουλτούρα της Ευρώπης, το Burn The Witch, οι Radiohead είναι όπως πάντα πρόθυμοι να φέρουν στη δισκογραφία μια ακόμη δουλειά, τροφή για σκέψη.

Το album κυκλοφορεί σε ψηφιακή έκδοση στις 8 Μαΐου και σε φυσική μορφή στις 17 Ιουνίου από την XL Recordings.

Πέντε χρόνια μετά

Από το 2011, όταν και κυκλοφόρησε το The King of Limbs, οι Radiohead δεν έδωσαν πολλά στους fan τους ως σύνολο, επενδύοντας σε solo projects. Ο ντράμερ Phil Selway κυκλοφόρησε το δεύτερο solo album, Weatherhouse, to 2014 ενώ ο Yorke έκανε περιοδείες και ηχογραφούσε παρέα με τους Flea, Nigel Godrich, Joey Waronker και Mauro Refosco κάτω από την ομπρέλα του Atoms for Peace. Το δικό του solo album, Tomorrow’s Modern Boxes, κυκλοφόρησε το 2014.

Παράλληλα ο άνθρωπος που έφερε τον 45χρονο Paul Thomas Anderson (σκηνοθέτη των There Will Be Blood, The Master, Inherent Vice ανάμεσα σε άλλα), Jonny Greenwood ήταν απασχολημένος συνθέτοντας μουσικές για τις ταινίες του αλλά και δουλεύοντας με κλασικά μουσικά σχήματα όπως την London Contemporary Orchestra -μια προυπηρεσία που είναι προφανής στις δύο κυκλοφορίες της μπάντας.

ChyEWWtUgAIFfL7

Οι Radiohead ετοιμάζονται να ηλεκτρίσουν τις σκηνές του κόσμου με εμφανίσεις τους στο Άμστερνταμ, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μexico City ενώ είναι ήδη το μεγάλο όνομα σε φεστιβάλ από τη Λιόν μέχρι το Μόντρεαλ και το Τόκιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ