ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H ακτιβίστρια Έμμα Γουάτσον στα Panama Papers για λόγους ανωνυμίας

H ακτιβίστρια Έμμα Γουάτσον στα Panama Papers για λόγους ανωνυμίας
REUTERS/Yuri Gripas

Προστάτιδα των δικαιωμάτων της γυναίκας, ακτιβίστρια, υπερασπίστρια των ανακυκλώσιμων υλικών στη μόδα. Η Έμμα Γουάτσον μέχρι σήμερα έχει πρωταγωνιστήσει στα πρωτοσέλιδα για καλό σκοπό. Ωστόσο η αποκάλυψη του ονόματος της μέσα στα περίφημα αρχεία του δικηγορικού γραφείου Mossack Fonseca του Παναμά, συνολικού όγκου 2,6 terrabytes, προκάλεσε σάλο.

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (ICIJ) δημοσίευσε περισσότερα από 200.000 πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις και τα καταπιστεύματα στα δίκτυα των υπεράκτιων εταιρειών και το όνομα της Emma Charlotte Duerre Watson είναι ιδιοκτήτρια της παράκτιας εταιρείας Falling Leaves Ltd., στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους αναφέρει σε δημοσίευμα της η Independent και οι ακτιβιστές της χώρας άνοιξαν πυρ.

“Πως γίνεται ένα δημόσιο πρόσωπο που πουλάει με επιτυχία την κοινωνική ευαισθησία νε είναι μία από όλους όσοι εμπλέκονται στο υπεράκτιο σκάνδαλο των Panama Papers;” αναρωτιούνται πολλά media. “H Γουάτσον είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ, της επιτρέπεται να είναι υποκρίτρια;” αναρωτιούνται οι ακτιβιστές της Βρετανίας.

Tι απαντάει η ίδια

"Η Έμμα (όπως και πολλά άτομα υψηλού προφίλ) έχουν προχωρήσει σε σύσταση υπεράκτιας εταιρείας με αποκλειστικό σκοπό την προστασία της ανωνυμίας και την ασφάλειας της” ανέφερε ο εκπρόσωπος της 26χρονης, Luke Windsor στο CNN.

“Οι βρετανικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες που αφορούν τους μετόχους. Έτσι δεν εξασφαλίζουν την ανωνυμία που έχει ανάγκη η Έμμα προκειμένου να προφυλάξει την ασφάλειά της, η οποία είχε απειληθεί στο παρελθόν, όταν οι πληροφορίες για τα περιουσιακά στοιχεία της είχαν δημοσιοποιηθεί. Οι offshore εταιρείες δεν δημοσιοποιούν λεπτομέρειες για τους μετόχους τους. Η Έμμα δεν φοροδιαφεύγει, ούτε επωφελείται με προνόμια όσον αφορά το νόμισμα, κατέχοντας αυτή την εταιρία. Το μόνο που έχει να κερδίει είναι η ανωνυμία” συμπλήρωσε.

Μία από πολλούς

To όνομα της “Ερμιόνης” του Χάρι Πότερ είναι ακόμη ένα που προστίθεται στα χιλιάδες των ηγετών, επιχειρηματιών, επωνύμων και ανώνυμων πολιτών που φιγουράρουν στη βάση δεδομένων των Panama Papers, που πλέον είναι προσβάσιμη στο κοινό.

Tα έγραφα της Mossack Fonseca που έφερε στο φως η International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) αναφέρονται σε 214.488 υπεράκτιες και εικονικές εταιρίες που ιδρύθηκαν από 14.513 ανθρώπους σε 200 χώρες την περίοδο 1977-2015.

Ανάμεσα στους διάσημους που αναζήτησαν το δικό τους φορολογικό παράδεισο σε 21 σημεία στον κόσμο είναι ο πρώην ΥπΟικ της Γαλλίας Ζερόμ Καϊζάκ, ο αργεντινός ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι, ο ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο ηθοποιός από το Χονγκ Κονγκ, Τσάκι Τσαν και αναρίθμητοι άλλοι.

Πληροφορίες που θέλουν την Έμμα Γουάτσον να επιστρέφει στο Χόγκουαρτς για να θυμηθεί το ξόρκι της εξαφάνισης των στοιχείων δεν έχουν επιβεβαιωθεί, σχολιάζει εύστοχα το Twitter.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ