ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Από τον Μπομπ Ντίλαν στη Sinead O’Connor, 5 εμφανίσεις που προκάλεσαν σκάνδαλο

Από τον Μπομπ Ντίλαν στη Sinead O’Connor, 5 εμφανίσεις που προκάλεσαν σκάνδαλο

Πενήντα χρόνια πριν, ο ήρωας της folk μουσικής σκηνής, ο Μπομπ Ντίλαν, προκάλεσε σάλο όταν ανέβηκε στην σκηνή του Manchester’s Free Trade Hall με μία ηλεκτρική κιθάρα.

“Ιούδα!” του φώναξε ένας θαυμαστής προσπαθώντας να τονίσει ότι ήταν τόσο μεγάλος προδότης που τον παρέπεμπε σε βιβλικές διαστάσεις.

“Δεν σε πιστεύω” του απάντησε θυμωμένος ο Ντίλαν. Όμως είχε διαπράξει εσχάτη προδοσία.

Για τους Βρετανούς, που είχαν συγκεντρωθεί για να δουν το είδωλο τους που γεννήθηκε σαν σήμερα και θέλησαν να απολαύσουν το album του, The Freewheelin’ Bob Dylan, ο Ντίλαν έδωσε αφορμές για κατακραυγή.
Κάποιοι ελάχιστοι από το κοινό άρχισαν να τον χειροκροτούν διστακτικά. Οι περισσότεροι τον γιούχαραν και μετά έφευγαν από το συναυλιακό χώρο.

Το έγκλημα του; Είχε αφήσει την ακουστική του κιθάρα και την είχε αντικαταστήσει με μία ηλεκτρική.
Καθώς ερμήνευε με τη μπάντα του το τραγούδι Tell Me, Momma, ο Ντίλαν ήταν προκλητικός. Όσο έβλεπε τον κόσμο να ενοχλείται από την επιλογή του να αλλάξει τον ήχο του, απαίτησε από το συγκρότημα του να παίξουν το τραγούδι ακόμη πιο δυνατά.

Αν κάποιος ήξερε ότι οι καιροί αλλάζουν, αυτός ήταν ο Ντίλαν. Εκείνη την μέρα έπαιξε άλλο ένα τραγούδι με την ηλεκτρική του κιθάρα. Το Like a Rolling Stone έγινε παγκόσμια επιτυχία και έφτασε στο Νο2 των charts στις ΗΠΑ.

Με αφορμή τα 75α γενέθλια του Dylan, σήμερα στις 24 Μαΐου, αυτές είναι άλλες τέσσερις εμφανίσεις καλλιτεχνών που προκάλεσαν τους πάντες.

1956: Ο Έλβις «κάνει σεξ» επάνω στη σκηνή

Ακόμα και μετά από έξι δεκαετίες η χαρακτηριστική κίνηση της λεκάνης του Έλβις Πρίσλει στο Milton Berle Show στις 5 Ιουνίου του 1956 εξακολουθεί να μοιάζει εξίσου προκλητική.

Η έπαρση. Τα αισθησιακά χείλη του. Οι εξωφρενικές χορευτικές κινήσεις του, και όλα αυτά στην τηλεόραση. Υστερία του κοινού.

Η σεξουαλικά φορτισμένη ερμηνεία του Πρίσλει στο Hound Dog κατακρίθηκε από τον συντηρητικό τύπο αλλά ταυτοχρόνως αγκαλιάστηκε από μία νέα γενιά ανοιχτόμυαλων εφήβων.

Όταν δύο χρόνια αργότερα ο Βασιλιάς εμφανίστηκε στο Ed Sullivan Show, το δίκτυο CBS επέμεινε ότι το σύμβολο του σεξ δεν έπρεπε να φαίνεται από την μέση και κάτω.

Όμως τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει τον Έλβις. Το 1988 το Hound Dog συμπεριλήφθηκε στο Grammy Hall of Fame.

1962: Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει ηδονιστικά Χρόνια Πολλά στον στον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι

Όταν η Mέριλιν τραγούδησε το Happy Birthday για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στις 19 Μαΐου του 1962, έγινε μία από τις ισχυρότερες προσωπικότητες του Χόλιγουντ βάζοντας παράλληλα ένα τέρμα στη φημολογία ότι είχε προσωπική σχέση με τον ισχυρό άντρα. Προφανώς είχε έναν ερωτισμό απέναντι του...

Η πρώτη κυρία Τζάκι Κένεντι, δεν ήταν παρούσα για να γιορτάσει τα 45α γενέθλια του συζύγου της.

Ντυμένη με ένα λευκό, επιστρωμένο με στρας φόρεμα τόσο κολλητό που λέγεται ότι ράφτηκε επάνω της, η ερωτική απαγγελία του Happy Birthday από την Μονρόε ήταν και η τελευταία δημόσια εμφάνισή της.

Στις 5 Αυγούστου του ίδιου έτους η Μονρόε πεθαίνει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες στις.

Ο ιστορικός Άρθουρ Σλέσινγκερ Τζούνιορ (Arthur Schlesinger Jr.), πρώην βοηθός του προέδρου Κένεντι την εποχή εκείνη, δήλωσε για την Μονρόε ότι ήταν “ένα μοναδικό, γοητευτικό και απελπισμένο κορίτσι. Δεν νομίζω ότι ξανά είδα ποτέ κάποια τόσο όμορφη. Ήμουν τόσο γοητευμένος από τον τρόπο και την εξυπνάδα της, που ταυτοχρόνως ήταν τόσο τυφλή, αθώα και διεισδυτική”.

1978: O Mπομπ Μάρλεϊ τραγουδάει για την πολιτική συμφιλίωση

Ήταν 22 Απριλίου όταν περίπου 32.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο εθνικό στάδιο στο Κίνγκστον, για να παρευρεθούν στη συναυλία One Love Peace Concert, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Μπομπ Μάρλεϊ και στόχευε στο να εξομαλύνει την εμφύλια πολιτική διαμάχη στη Τζαμάικα ανάμεσα στο κυβερνών αριστερό Λαϊκό Εθνικό Κόμμα και του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος.

Αν και είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης στις 3 Δεκεμβρίου 1976 πριν τη συναυλία Smile Jamaica, ο Μάρλεϊ δεν φοβήθηκε. Η συναυλία έγινε στην επέτειο των 12 χρόνων από την επίσκεψη του Χαϊλέ Σελασιέ στην Τζαμάικα, του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας που ήταν και εμβληματική φυσιογνωμία των ρασταφάρι.

Για πολλούς, η συναυλία του ειρηνιστή Μάρλεϊ αποτέλεσε την απαρχή της εξομάλυνσης της έκρυθμης πολιτικής κατάστασης στην πατρίδα του.

1992: Η Sinead O’Connor επιτίθεται στην Καθολική Εκκλησία για την παιδεραστία

Ήταν καλεσμένη στην αμερικανική εκπομπή Saturday Night Live όταν η προκλητική σε δηλώσεις και αντιδράσεις της Ιρλανδή αποφάσισε να μιλήσει για κάτι που κανείς δεν τολμούσε.

Μπροστά στην τηλεοπτική κάμερα και μετά την ολοκλήρωση της ερμηνείας της του τραγουδιού War του Μπόμπ Μάρλεϊ η Sinead O’Connor έβγαλε μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β' και την έσκισε χαρακτηρίζοντας τον έναν “διάβολο”.

Ήταν η διαμαρτυρία της για τις κακοποιήσεις παιδιών που διέπραξε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. “Πολεμήστε τον πραγματικό εχθρό” είπε στην κάμερα καλώντας σε αγώνα κατά του Κακού.

50 years since Bob Dylan went electric: 5 performances that shook us up

ΔΗΜΟΦΙΛΗ