ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο καλλιτέχνης Σπένσερ Τιούνικ αναζητά χιλιάδες εθελοντές - Για μια μαζική γυμνή φωτογράφιση

Ο καλλιτέχνης Σπένσερ Τιούνικ αναζητά χιλιάδες εθελοντές - Για μια μαζική γυμνή φωτογράφιση
Spencer Tunick, via CNNi

Ο Σπένσερ Τιούνικ είναι πασίγνωστος για τις μαζικές γυμνές φωτογραφίσεις του, στις οποίες δημιουργεί ανθρώπινες «εγκαταστάσεις τέχνης» και στις οποίες συμμετέχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης επιστρέφει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όπου το 2010 περίπου 5.ο00 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γυμνοι μπροστά στην περίφημη Όπερα της πόλης, προκειμένου να σκηνοθετήσει το επόμενο έργο του.

Στόχος του καλλιτέχνη είναι να τραβήξει την προσοχή στο ζήτημα του καρκίνου του δέρματος. Το πλήθος αυτήν τη φορά θα συγκεντρωθεί σε μια παραλία, στις 26 Νοεμβρίου, προκειμένου να βοηθήσει σε αυτήν την καμπάνια.

Ο Τιούνικ συνεργάζεται με το Skin Check Champions, μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει δημιουργήσει κλινικές για δωρεάν έλεγχο του δέρματος. Η εγκατάσταση θα συμπέσει με την Εθνική Εβδομάδα Δράσης για τον Καρκίνο του Δέρματος της Αυστραλίας, όταν ο Σκοτ Μαγκς, ιδρυτής της οργάνωσης, θα παροτρύνει όλους στη χώρα να κάνουν έλεγχο για καρκίνο του δέρματος.

Ο Μαγκς ίδρυσε το Skin Check Champions το 2010, μετά το θάνατο ενός φίλου του από καρκίνου του δέρματος σε ηλικία μόλις 26 ετών. Ελπίζει ότι οι φωτογραφίες του Τιούνικ θα τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή στην ασθένεια.

«Στόχος μας είναι να βρεθούν τουλάχιστον 2.000 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας τους κατ' ελάχιστον 2.000 Αυστραλούς που πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του δέρματος κάθε χρόνο», ανέφερε ο Μαγκς.

«Εάν η Όπερα του Σίδνεϊ καταφέρει να συγκεντρώσει 5.000 ανθρώπους ένα κρύο πρωινό του Μαρτίου του 2010, ελπίζουμε να φτάσουμε τον στόχο μας για τους 2.500», συμπλήρωσε. «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν, καλωσορίζουμε όλους τους σωματότυπους, τα φύλα και τις φυλές».

Ο Τιούνικ δήλωσε ότι είναι «τιμή του να συμμετέχει σε μια καλλιτεχνική αποστολή για την ευαισθητοποίηση της σημασίας των δερματικών ελέγχων».

Ενώ άλλοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μπογιά, παστέλ, κάρβουνο, πηλό και άλλα, το καθοριστικό υλικό στο έργο του Τιούνικ είναι το ανθρώπινο δέρμα.

«Αισθάνoμαι απόλυτα κατάλληλος να συμμετάσχω σε αυτή την προσπάθεια, καθώς το μέσο μου είναι η γυμνή ανθρώπινη μορφή», είπε στο CNNi.

Συμπλήρωσε ότι «χρησιμοποιεί την τέχνη του για να αποστιγματίσει το γυμνό και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να σεβαστούν το ανθρώπινο σώμα ως μορφή τέχνης, όπως έναν πίνακα ή ένα γλυπτό».

Έχει σκηνοθετήσει περίπου 100 μεγάλης κλίμακας γυμνές φωτογραφίες σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο, από το Μόναχο μέχρι την Πόλη του Μεξικού, όπου φωτογράφισε 18.000 γυμνούς συμμετέχοντες. Συχνά αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρχές. Η επερχόμενη εγκατάσταση θα είναι η τέταρτη του Τιούνικ στην Αυστραλία. Οι εθελοντές μπορούν να εγγραφούν στο «Strip Off for Skin Cancer» διαδικτυακά.

Artist Spencer Tunick wants volunteers for mass nude photo shoot in Sydney, Christian Edwards, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ