ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οκτώ πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ουσία που σκότωσε τον Prince

Οκτώ πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ουσία που σκότωσε τον Prince
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Από υπερβολική δόση οπιούχων που περιείχαν την ουσία φαιντανύλη, φαίνεται ότι πέθανε ο Prince. Ποιο είναι όμως το ναρκωτικό αυτό που οδήγησε σε θάνατο τον σταρ;

1. Η φαιντανύλη ή «λευκή ηρωίνη», είναι ένα συνθετικό οπιοειδές 100 φορές ισχυρότερο από την μορφίνη και δεκάδες φορές ισχυρότερη από την ηρωίνη.

2. Κυκλοφορεί συνήθως ανόθευτη και είναι πολύ πιθανότερο να οδηγήσει σε θάνατο από υπερβολική δόση.

3. Χρησιμοποιείται ως ισχυρό αναλγητικό στα νοσοκομεία για τους ασθενείς με ισχυρούς πόνους, κυρίως σε καρκινοπαθείς, συνήθως μετά από χειρουργικές επεμβάσεις. Ενίοτε χρησιμοποιείται για ανθρώπους με χρόνιους πόνους, που είναι ανεκτικοί σε οπιούχα.

4. Όπως η ηρωίνη, η μορφίνη και άλλα οπιούχα ναρκωτικά, η φαιντανύλη προσδένεται σε υποδοχείς οπιοειδών του οργανισμού, στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον πόνο και τα συναισθήματα. Ανεβάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και προκαλεί μια κατάσταση ευφορίας και χαλάρωσης.

5. Η υπερβολική δόση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ένα ‘ανταγωνιστικό οπιούχο’.

6. Όταν συνταγογραφείται από γιατρό, η χορήγησή της μπορεί να γίνει είτε μέσω ένεσης, είτε με διαδερμικό έμπλαστρο, ή με τη μορφή παστίλιας.

7. Η μίξη της με την ηρωίνη ή την κοκαΐνη ενισχύει σημαντικά την ισχύ της και τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να επέλθουν από αυτή.

8. Στις παρενέργειες περιλαμβάνονται: ευφορία, υπνηλία, δύσπνοια, σύγχυση, δυσκοιλιότητα, απώλεια συνείδησης, εθισμός ακόμη και κώμα.

Η περίπτωση του Prince

Ο Prince δεχόταν φαρμακευτική χορήγηση από γιατρό μιας κλινικής στη Μινεσότα, τον Μίχαελ Τοντ Σούλενμπεργκ (Michael Todd Schulenberg), ο οποίος παραιτήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του μουσικού.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες εστιάζουν αν ο γιατρός του είχε συνταγογραφήσει οπιούχα φάρμακα λίγες εβδομάδες πριν τον θάνατό του.

Διαβάστε επίσης:

Ο θάνατος του Prince οφείλεται σε υπερβολική δόση οπιούχων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ