ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

May the Fourth be with you: Η σημερινή Star Wars Day φέρνει εκπλήξεις και μια συγκινητική στιγμή

May the Fourth be with you: Η σημερινή Star Wars Day φέρνει εκπλήξεις και μια συγκινητική στιγμή
Ημέρα Star Wars, πάντα μια καλή αφορμή για cosplay... ASSOCIATED PRESS / Chiang Ying-ying

Ένας γαλαξίας πολύ, πολύ μακριά, ένα έξυπνο λογοπαίγνιο (που πολλοί θα ήθελαν να ξεχάσουν ότι ξεκίνησε από τη… Μάργκαρετ Θάτσερ) και ένας χορός δισεκατομμυρίων ευρώ γύρω από νέα παιχνίδια και θεάματα προς κατανάλωση.

Ναι, η σημερινή 4η Μαΐου είναι μία ακόμη Ημέρα Star Wars, καθώς το May the 4th έρχεται να «κολλήσει» με «May the Force be with you» («είθε η Δύναμη να είναι μαζί σου») των Τζεντάι και να δημιουργήσει τη φράση «May the Fourth be with you» η οποία μπορεί να μη βγάζει νόημα γλωσσικά, αλλά δίνει χαρά σε μικρούς και μεγάλους φαν του σύμπαντος που δημιούργησε ο Τζορτζ Λούκας όταν το 1977 σκηνοθέτησε τον πρώτο «Πόλεμο των Άστρων».

Τα νέα παιχνίδια

Παραδοσιακά οι ημέρες Star Wars συνοδεύονται από κυκλοφορίες νέων παιχνιδιών, και η φετινή δεν αποτελεί εξαίρεση.

H Lego κάνει από σήμερα διαθέσιμη μια σειρά από διαστημόπλοια, φιγούρες και διοράματα, με «ναυαρχίδα» ένα νέο X-Wing Starfighter που ανήκει στην Ultimate Collector Series, αποτελείται από 1.949 κομμάτια και κοστίζει… 239,99 ευρώ.

Η επέτειος των 40 χρόνων από την προβολή της «Επιστροφής των Τζεντάι» γιορτάζεται με το Endor Speeder Chase Diorama των 608 κομματιών και των 89,99 ευρώ, ενώ οι φαν της σειράς «The Mandalorian» δεν θα μείνουν παραπονεμένοι καθώς τα Pirate Snub Fighter (37,99 ευρώ), Mandalorian Fang Fighter vs. TIE Interceptor (109,99 ευρώ) και Spider Tank (59,99 ευρώ) καταφθάνουν φρέσκα – φρέσκα από την τρίτη σεζόν που ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.

Οι πρεμιέρες του Disney+

Δύο νέες animated σειρές είναι από σήμερα διαθέσιμες στο Disney+. Το «Star Wars: Young Jedi Adventures» απευθύνεται σε πολύ μικρούς θεατές και αφορά μια ομάδα πιτσιρίκων που εκπαιδεύονται σε έναν ναό των Τζεντάι και μαζί με τα μυστικά της Δύναμης μαθαίνουν την αξία της φίλιας (όλα αυτά περίπου 2 αιώνες πριν ο Άνακιν Σκάιγουοκερ σφάξει όλα τα Τζεντάι παιδάκια…).

Οι μεγαλύτεροι θα εκτιμήσουν περισσότερο τη δεύτερη σεζόν της σειράς ανθολογίας «Star Wars: Visions» με εννέα νέες ιστορίες, διαφορετικής σχεδιαστικής τεχνοτροπίας, από εννέα διαφορετικά στούντιο ανά τον κόσμο (Ισπανία, Ιρλανδία, Χιλή, Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Κορέα, Γαλλία, Ινδία, Ιαπωνία και Νότια Αφρική).

Το αστέρι της Λέια

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά η σημαντικότερη στιγμή της φετινής May the Fourth είναι η μετά θάνατον τιμή της Κάρι Φίσερ με το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Το αστέρι της κινηματογραφικής πριγκίπισσας Λέια, που έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2016, θα τοποθετηθεί στον αριθμό 6840 της Hollywood Boulevard, λίγα μέτρα από εκείνο του Μαρκ Χάμιλ που είχε υποδυθεί τον Λουκ Σκάιγουοκερ ενώ ο τρίτος της «παρέας» που έχει δικό του αστέρι είναι ο «Χαν Σόλο» Χάρισον Φορντ.

Να δεις τι σου ‘χω για μετά

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να κρατήσουν τους φαν «ζεστούς» μέχρι τον Αύγουστο, που θα κάνει πρεμιέρα στο Disney+ η σειρά «Ahsoka», με τη Ροζάριο Ντόσον να έρχεται στο προσκήνιο ως Ασόκα Κάνο μετά από τα σύντομα περάσματά της από τις σειρές «The Mandalorian» και «The Book of Boba Fett». Προς το τέλος του χρόνου θα κάνει πρεμιέρα η σειρά «Skeleton Crew» με τον Τζουντ Λο, ενώ το 2004 θα φέρει τη σειρά «The Acolyte» (με στοιχεία μυστηρίου και θρίλερ) και τη δεύτερη σεζόν του «Andor».

Ενώ όσοι ονειρεύονται να ξαναδούν Star Wars στη μεγάλη οθόνη, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2026 (ίσως και 2027) για να απολαύσουν την πρώτη κινηματογραφική ταινία μετά το «Skywalker: Η Άνοδος» του 2019 και να δουν την Ντέιζι Ρίντλεϊ θα επιστρέφει στο ρόλο της Ρέι. Θα ακολουθήσουν μία ταινία του Τζέιμς Μάνγκολντ για τον πρώτο Τζεντάι (η οποία περιγράφεται ως «βιβλικό έπος») και μία ακόμη του Ντέιβ Φιλόνι από το σύμπαν του «The Mandalorian».

Η Θάτσερ και οι Σιθ

Σήμερα συμπληρώνονται 44 χρόνια από την πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η φράση «May the Fourth be with you», αλλά εκείνη η 4η Μαΐου του 1979 δεν ήταν Ημέρα Star Wars. Ήταν η επομένη της εκλογής της Μάργκαρετ Θάτσερ ως πρωθυπουργού της Αγγλίας και το Συντηρητικό Κόμμα δημοσίευσε στην εφημερίδα The London Evening News την εξής συγχαρητήρια καταχώρηση: «May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations».

Είδατε χιούμορ οι Συντηρητικοί; Και μπροστά από την εποχή τους...

Για να γιορταστεί η πρώτη Ημέρα Star Wars έπρεπε να φτάσουμε στο 2011 και μια σειρά προβολών, παιχνιδιών και διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά. Το 2013 η Disney, έχοντας αγοράσει λίγους μήνες πριν τη Lucasfilm του Τζορτζ Λούκας, αποφάσισε να ξεκινήσει την απόσβεση των 4,05 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξόδεψε για την αγορά «αγκαλιάζοντας» την ανεπίσημη μέχρι τότε Ημέρα Star Wars και δίνοντας στο λαό αυτό που ζητούσε: περισσότερα θεάματα και παιχνίδια από έναν… galaxy far, far away.

Οι πιο «προχωρημένοι» πάντως δεν θα μείνουν στη σημερινή γιορτή. Αύριο, 5 Μαΐου, θα γιορτάσουν τη Revenge of the Fifth, ένα (λιγότερο πετυχημένο) λογοπαίγνιο με τον τίτλο της ταινίας «Revenge of the Sith». Είναι η μέρα των Σιθ, των «κακών» των ταινιών Star Wars. Στην πορεία κάποιοι σκέφθηκαν ότι το Revenge of the Sixth είναι καλύτερο λογοπαίγνιο και άρα η 6η Μαΐου είναι η ιδανική μέρα. Αλλά με τους Star Wars fans δεν βγάζεις άκρη… May the Fourth be with you!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ