ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τα 10+1 μπλοκμπάστερ που περιμένουμε το καλοκαίρι στα σινεμά

Τα 10+1 μπλοκμπάστερ που περιμένουμε το καλοκαίρι στα σινεμά
Ο Χάρισον Φορντ στην αφίσα της ταινίας «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου» WALT DISNEY STUDIOS

Η πρεμιέρα της ταινίας της Marvel «Φύλακες του Γαλαξία 3» στις αρχές του μήνα, εγκαινίασε επισήμως την θερινή κινηματογραφική περίοδο των μπλοκμπάστερ.

Μπορεί η επανάσταση του streaming να έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, αλλά τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ παραμένουν ακόμη πιστά στην παράδοση των καλοκαιρινών μπλοκμπάστερ, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 1975 όταν τα «Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ έσπασαν κάθε ρεκόρ εισπράξεων στις ΗΠΑ.

Το καλοκαίρι του 2023 είναι μια επιστροφή στις παλιές καλές εποχές προ πανδημίας και προ streaming, με τα στούντιο να ρίχνουν στην αρένα προς τέρψη των θεατών μεγάλα franchises, υπερήρωες, εντυπωσιακά animations, αγαπημένα παιχνίδια όπως η κούκλα Barbie, μέχρι και τον παλαίμαχο Ιντιάνα Τζόουνς που το λέει ακόμα η καρδούλα του.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10+1 επερχόμενα καλοκαιρινά μπλοκμπάστερ:

Fast X (17 Μαΐου)

Στους «Μαχητές των Δρόμων: Ληστεία στο Ρίο», το 2011, ο Ντομ (Βιν Ντίζελ) και η παρέα του εξολόθρευσαν τον μοχθηρό βαρόνο των ναρκωτικών Eρνάν Ρέγιες σε μία γέφυρα του Ρίο Ντε Τζανέιρο, αφήνοντας ακέφαλη την αυτοκρατορία του. Δεν γνώριζαν όμως ότι ο γιος του Ρέγιες, ο Ντάντε (Τζέισον Μομόα), ήταν αυτόπτης μάρτυρας και έχει περάσει τα τελευταία 12 χρόνια καταστρώνοντας την εκδίκηση που θα αναγκάσει τον Ντομ να πληρώσει το απόλυτο τίμημα… Η γνωστή συμμορία που σπάει κινηματογραφικά ταμεία σε όλο τον κόσμο επιστρέφει με τη δέκατη (και προτελευταία, υποτίθεται) ταινία της. Στο καστ, εκτός από τους δύο προαναφερθέντες, πολύς κόσμος και καλός: Ταιρίζ Γκίμπσον, Μισέλ Ροντρίγκες, Τζορντάνα Μπρούστερ, Ρίτα Μορένο, Μπρι Λάρσον, Τζέισον Στέιθαμ, Τζον Σίνα, Έλεν Μίρεν, Σαρλίζ Θερόν κ.ά.

The Little Mermaid (25 Μαΐου)

Η όμορφη και ζωηρή νεαρή γοργόνα Άριελ (Χάλι Μπέιλι), κόρη του βασιλιά του βυθού Τρίτωνα (Χαβιέ Μπαρδέμ) λαχταράει να μάθει περισσότερα για τον κόσμο πέρα από τη θάλασσα, και ενώ επισκέπτεται την επιφάνεια, ερωτεύεται τον πρίγκιπα Έρικ (Τζόνα Χάουερ-Κινγκ). Για να μπορέσει να είναι μαζί του, θα κάνει συμφωνία με την κακιά μάγισσα της θάλασσας Ούρσουλα (Μελίσα ΜακΚάρθι). Συνεχίζοντας τη μόδα των live action ριμέικ της Disney, η «Μικρή Γοργόνα» αποτελεί μεταφορά «με σάρκα και οστά» της αγαπημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 1989 (που με τη σειρά της ήταν – πολύ χαλαρή – διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν). Η ταινία θα προβάλλεται και μεταγλωττισμένη.

Spider-Man: Across the Spider-Verse (1 Ιουνίου)

Μετά την επανένωσή του με την Γκουέν Στέισι, ο Μάιλς Μοράλες - full time πια Spider-Man της γειτονιάς, εκτοξεύεται στο Αραχνο- Σύμπαν όπου και συναντά μια ομάδα από Spider-Men που έχουν μια αποστολή: να το προστατεύσουν με κάθε τρόπο. To «Spider-Man: Ακροβατώντας στο Αραχνο-Σύμπαν» είναι το σίκουελ της πολύ επιτυχημένης (και βραβευμένης με Οσκαρ) animation ταινίας «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» του 2018, που θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους φαν της και θα μπερδέψει όλους τους υπόλοιπους ακόμη περισσότερο…

Transformers: Rise of the Beasts (8 Ιουνίου)

Μην ψάχνετε τώρα για υπόθεση στη νέα ταινία των «Transformers» με τίτλο «Η Εξέρερση των Θηρίων», γιατί δεν θα βγάλετε άκρη. Η μπάλα έχει χαθεί προ πολλού, αλλά παρά τα «μηδενικά» των απανταχού κριτικών, οι ταινίες συνεχίζουν να κόβουν εισιτήρια. Πολλά. Η νέα περιπέτεια μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1990 και μας συστήνει ένα νέο είδος Transformers – τα Maximals – ως συμμάχους των Autobots στη μάχη για τη σωτηρία της Γης. Το καστ περιλαμβάνει τη νικήτρια των φετινών Όσκαρ Μισέλ Γέο, τους πολύ καλούς Ρον Πέρλμαν, Πίτερ Ντίνκλατζ και Πιτ Ντέιβιντσον, αλλά δυστυχώς μόνο ως φωνές των ρομπότ. Για τους ήρωες – ανθρώπους της ταινίας, δεν ξέρουμε αν σας λένε κάτι τα ονόματα Άντονι Ράμος, Ντόμινικ Φίσμπακ και Λούνα Λόρεν Βέλεζ (Όχι; Τίποτα; Αυτό υποθέσαμε κι εμείς).

The Flash (15 Ιουνίου)

Αν δεν χορτάσατε παράλληλα σύμπαντα με το «Spider-Man», το «Flash» θα σας ταξιδέψει σε ένα ακόμη. Καθώς ο Μπάρι Άλεν (Έζρα Μίλερ) θα παγιδευτεί σε μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου ο αντίπαλος του Σούπερμαν, Στρατηγός Ζοντ (Μάικλ Σάνον) έχει επιστρέψει με σκοπό να καταστρέψει τον πλανήτη, και δεν υπάρχουν υπερήρωες για να τον σώσουν. Ο Μπάρι θα πρέπει να πείσει έναν… συνταξιούχο Μπάτμαν (Μάικλ Κίτον) να γυρίσει στη δράση. Αφού πέρασε από χίλια κύματα η ταινία του Αντι Μουσιέτι («It») έρχεται στη μεγάλη οθόνη και δείχνει αρκούντως διασκεδαστική.

Elemental (15 Ιουνίου)

Ένα animation της Pixar είναι πάντα καλοδεχούμενο τα καλοκαίρια (όπως και όλες τις άλλες εποχές). Αν και η εταιρεία δύσκολα πιάνει πια τις επιδόσεις των δύο πρώτων δεκαετιών της, πάντα υπάρχει κάτι ενδιαφέρον στις δουλειές της. Αυτή τη φορά μας μεταφέρει στην Πόλη των Στοιχείων, όπου αέρας, γη, νερό και φωτιά έχουν μάθει να ζουν χωριστά, μέχρι που η νεαρή Φλόγα θα αποφασίσει να βγει επιτέλους από το «στοιχείο» της. Στις φωνές δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερα γνωστός ηθοποιός, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει καθώς το πιο πιθανό είναι να δούμε μόνο τη μεταγλωττισμένη εκδοχή.

Indiana Jones and the Dial of Destiny (29 Ιουνίου)

«Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου», όπως είναι ο ελληνικός τίτλος, είναι ίσως το πιο αναμενόμενο μπλοκμπάστερ του καλοκαιριού, και η τελευταία φορά που ο Χάρισον Φορντ θα φορέσει το καπέλο και το δερμάτινο μπουφάν του Ιντιάνα Τζόουνς (λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας κλείνει τα… 81). Είμαστε στο 1969 και ο Ιντιάνα Τζόουνς ανησυχεί επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει στρατολογήσει έναν πρώην Ναζί (Μαντς Μίκελσεν) για να τη βοηθήσει να φτάσει στο διάστημα πριν από τη Σοβιετική Ένωση. Η βαφτιστήρα του, η Έλενα (Φίμπι Γουόλερ Μπριτζ), τον συνοδεύει στην περιπέτεια που θα ακολουθήσει. Για να δούμε τι έχει καταφέρει ο πολύ καλός σκηνοθέτης Τζέιμς Μάνγκολντ («Walk the Line», «Logan») που πήρε τη σκυτάλη από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Mission: Impossible – Dead Reckoning, Part One (13 Ιουλίου)

Δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμη για την υπόθεση της νέας «Επικίνδυνης Αποστολής» με τον συμπληρωματικό τίτλο «Θανάσιμη Εκδίκηση», η οποία μοιράζεται σε δύο μέρη∙ ένα για αυτό το καλοκαίρι και ένα για το επόμενο. Το τρέιλερ όμως μας λέει όλα όσα χρειάζεται να ξέρουμε: ο Τομ Κρουζ τρέχει, ο Τομ Κρουζ πηδάει, ο Τομ Κρουζ ξανατρέχει, με τα πόδια, με άλογα, με αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, τρένα, αεροπλάνα, ελικόπτερα και ταχύπλοα. Και μαζί του επιστρέφει και όλο το καστ των προηγούμενων ταινιών (όσοι είναι ζωντανοί τουλάχιστον), με νέο «κακό» της υπόθεσης τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Εσάι Μοράλες.

Barbie (20 Ιουλίου)

Ποιος θα το πίστευε πριν από μερικά χρόνια, ότι 1) θα γυριζόταν live action ταινία Barbie∙ 2) θα είχε αυτό το καστ∙ 3) θα έμπαινε σε λίστα με τα μπλοκμπάστερ του καλοκαιριού; Κι όμως, όσα έχουμε δει μέχρι τώρα από την ταινία της Γκρέτα Γκέργουικ μας έχουν εκπλήξει πολύ ευχάριστα, η Μάργκο Ρόμπι και ο Ράιαν Γκόσλινγκ είναι καταπληκτικοί στους ρόλους τους και το χιούμορ είναι πανέξυπνο. Θα είναι σίγουρα μία από τις μεγάλες επιτυχίες του καλοκαιριού.

Haunted Mansion (27 Ιουλίου)

Μία ακόμη ατραξιόν των θεματικών πάρκων της Disney γίνεται ταινία μετά τους «Πειρατές της Καραΐβικής» και την πιο πρόσφατη «Περιπέτεια στη ζούγκλα». Για την ακρίβεια ξαναγίνεται, καθώς είχε προηγηθεί άλλη μία πριν από 20 χρόνια, με τον Έντι Μέρφι, αλλά πέρασε και δεν «ακούμπησε». Αυτή τη φορά όμως το «Στοιχειωμένο αρχοντικό» μοιάζει να έχει τσεκάρει όλα τα σωστά κουτάκια. Η Ροζάριο Ντόσον και ο γιος της μετακομίζουν σε ένα σπίτι που αποδεικνύεται στοιχειωμένο (μεταξύ άλλων, από τον Τζάρεντ Λέτο και τη Τζέιμι Λι Κέρτις), και σε βοήθειά τους σπεύδουν ο ιερέας Όουεν Γουίλσον, το μέντιουμ Τίφανι Χάντις, ο ιστορικός Ντάνι Ντε Βίτο και ο… ξεναγός για στοιχειωμένα αξιοθέατα Λακίθ Στάνφιλντ. Φαίνεται πολύ διασκεδαστικό.

Oppenheimer (24 Αυγούστου)

Επιτέλους και ένα «σοβαρό» μπλοκμπάστερ. Από έναν σοβαρό σκηνοθέτη, με ένα σοβαρό καστ και ένα σοβαρό θέμα. Ο Κρίστοφερ Νόλαν μεταφέρει στην οθόνη την ιστορία του εφευρέτη της ατομικής βόμβας Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, και έχει επιστρατεύσει τους: Κίλιαν Μέρφι, Έμιλι Μπλαντ, Ματ Ντέιμον, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Γκάρι Όλντμαν, Κένεθ Μπράνα, Φλόρενς Πιου, Ράμι Μάλεκ, Τζος Χάρτνετ, Κέισι Άφλεκ, Μάθιου Μοντάιν, Τζέιμς Ντ’Άρσι και άλλους πολλούς. Ραντεβού τον Αύγουστο στις αίθουσες και από εκεί στα Όσκαρ, αυτό είναι σίγουρο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ