ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζόζεφ Φάινς: «Ήταν λάθος μου να υποδυθώ τον Μάικλ Τζάκσον»

Τζόζεφ Φάινς: «Ήταν λάθος μου να υποδυθώ τον Μάικλ Τζάκσον»
Ο Τζόζεφ Φάινς είχε υποδυθεί τον Μάικλ Τζάκσον το 2017 σε επεισόδιο τηλεοπτικής σειράς που δεν προβλήθηκε ποτέ Jordan Strauss/Invision/AP

Πίσω στο 2017, το τρέιλερ της βρετανικής σειράς ανθολογίας «Urban Myths» έκανε μεγάλο θόρυβο, όταν εμφάνισε τον Τζόζεφ Φάινς ως Μάικλ Τζάκσον.

Ο βρετανός ηθοποιός υποδυόταν τον Βασιλιά της Ποπ σε ένα από τα επεισόδια της σειράς, η οποία είχε για θέμα τις διάφορους αστικούς μύθους με διασημότητες. Το θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου ήταν ένα ταξίδι με αυτοκίνητο που υποτίθεται ότι έκαναν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου ο Μάικλ Τζάκσον, ο Μάρλον Μπράντο (τον υποδύθηκε ο Μπράιαν Κοξ του «Succession») και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ (Στόκαρντ Τσάνινγκ).

Μετά τις αντιδράσεις και τις κατηγορίες για whitewashing που προκάλεσε το τρέιλερ, το επεισόδιο αποσύρθηκε από τη σειρά και δεν προβλήθηκε ποτέ.

Ο Τζόζεφ Φάινς ως Μάικλ Τζάκσον σε σκηνή από το τρέιλερ της σειράς «Urban Myths»

Πέντε χρόνια μετά, ο Τζόζεφ Φάινς εξέφρασε τη μετάνοιά του για τη συγκεκριμένη επαγγελματική του επιλογή, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Νομίζω ότι ο κόσμος έχει απόλυτο δίκιο να είναι αναστατωμένος. Ήταν μια λάθος απόφαση. Απολύτως», δήλωσε ο Φάινς.

«Είμαι ένα μέρος αυτού - υπάρχουν παραγωγοί, τηλεοπτικά δίκτυα, συγγραφείς, σκηνοθέτες, όλοι εμπλέκονται σε αυτές τις αποφάσεις. Αλλά αυτή τη στιγμή γίνομαι η φωνή άλλων ανθρώπων. Ήταν μια κακή απόφαση, ένα κακό λάθος», είπε ο ηθοποιός, και πρόσθεσε ότι εκείνος ήταν που ζήτησε την απόσυρσή του.

«Ζήτησα από το τηλεοπτικό δίκτυο να το αποσύρει», είπε. «Και υπήρξαν κάποιες αρκετά έντονες συζητήσεις, αλλά τελικά οι άνθρωποι έκαναν τη σωστή επιλογή».

Πάντως ο ηθοποιός είχε υπερασπιστεί την απόφασή του να υποδυθεί τον Τζάκσον σε συνέντευξή του στο The Hollywood Reporter το 2016.

«Είναι ο Μάικλ στις τελευταίες του ημέρες, όταν έδειχνε πολύ διαφορετικός απ’ ό,τι ήταν όταν μεγαλώναμε μαζί του στη δεκαετία του '80 ή νωρίτερα», είχε πει τότε. «Το σκέφτηκα πολύ πριν το αποφασίσω, ήξερα ότι ήταν ευαίσθητο θέμα, ειδικά για τους θαυμαστές του Μάικλ και την οικογένειά του. Δεν αναιρεί αυτό το ποιος ήταν».

Σε συνέντευξή του στην Όπρα Γουίνφρι το 1993, ο ίδιος ο Μάικλ Τζάκσον είχε εκφράσει την αντίθεσή του με την ιδέα να τον υποδυθεί στην οθόνη ένας λευκός ηθοποιός. Η Γουίνφρεϊ τον είχε ρωτήσει σχετικά με δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον ίδιο να έχει ζητήσει από την Pepsi να τον υποδυθεί ένας λευκός ηθοποιός ως παιδί σε μια διαφήμιση.

«Αυτό είναι τόσο ηλίθιο», είπε τότε ο Τζάκσον. «Αυτή είναι η πιο γελοία, τρομακτική ιστορία που έχω ακούσει ποτέ. Είναι τρελό».

Με πληροφορίες από: Joseph Fiennes says playing Michael Jackson ‘was a wrong decision’ by Lisa Respers France, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ