ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Είναι αρρωστημένο!»: Η Λένα Ντάναμ των GIRLS επιτίθεται στον Κάνιε Ουέστ

«Είναι αρρωστημένο!»: Η Λένα Ντάναμ των GIRLS επιτίθεται στον Κάνιε Ουέστ

H Λένα Ντάναμ, η δημιουργός της σειράς του HBO "Girls", επιτέθηκε στον Κάνιε Ουέστ για το video clip του, "Famous" χαρακτηρίζοντας το "αποκρουστικό". Επιπλέον η πάντα ειλικρινής στις τοποθετήσεις της, Ντάναμ, κατηγόρησε τον καλλιτέχνη για μισογυνισμό.

Με μια εκτενή ανάρτηση της στο Facebook τη Δευτέρα, η συγγραφέας και παραγωγός χαρακτήρισε το προκλητικό film ως "μία από τις πιο ενοχλητικές καλλιτεχνικές προσπάθειες τελευταία".

Το μουσικό video έκανε πρεμιέρα στo TIDAL πριν από λίγες ημέρες. Με αφορμή αυτό, η Nτάναμ επέκρινε τον τρόπο που απεικονίζει ο Ουέστ τις γυναίκες, στον απόηχο της υπόθεσης βιασμού που συγκλόνισε το Στάνφορντ αλλά και την υπόθεση του Μπιλ Κόσμπι που είναι εν εξελίξει -fyi, το κέρινο ομοίωμα του Κόσμπι εμφανίζεται στο video.

"Τώρα πρέπει να βλέπω ξαπλωμένα, αναίσθητα, κέρινα κορμιά διάσημων γυναικών, τοποθετημένα σαν να έχουν ναρκωθεί σε όργιο; Μου προκαλεί αποκρουστική γεύση αηδίας" γράφει. "Γνωρίζω καλά ότι η τέχνη πρέπει να μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά, να μας βγάζει από τη βολή μας, σε αυτή όμως την περίπτωση δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο" είπε η Ντάναμ, κόρη καλλιτεχνών η ίδια.

Στη συνέχεια η Ντάναμ συνεχίζει. "Είμαι σίγουρη πως η κούκλα του Μπιλ Κόσμπι δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ είναι ένα σχόλιο. Ωστόσο... μαντέψτε. Δεν μπορώ να αντιδράσω ήρεμα όταν βλέπω μια γυναίκα που αγαπώ όπως η Τέιλορ Σουίφτ (ανάθεμα, αυτό το πλάνο με πονούσε που το έβλεπα, δεν μπορούσα να κοιτάζω), μια γυναίκα που θαυμάζω, τη Rihanna ή την Άννα Ουίντουρ, να υποβαθμίζονται σε κέρινα στήθη φτιαγμένα από ειδικούς των σπέσιαλ εφέ. Με θλίβει, με κάνει να νιώθω ανασφαλής και ανήσυχη για όλα αυτά τα κορίτσια που είναι στην εφηβεία τους και το βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν ότι είναι μια αναφορά στα snuff φιλμ".

Παράλληλα, υπάρχουν εκείνοι που εξαίρουν το video, όπως ο καλλιτέχνης Vincent Desiderio, ο πίνακας του οποίου ήταν και η έμπνευση πίσω από το αιρετικό μετα-πορνογράφημα του Ουέστ. "Είναι ένας άθλος γεμάτος από μαγεία" και υπερασπίστηκε τον Ουέστ για το σύνολο της δουλειάς του στο περιοδικό W.

Η Ντάναμ καταλήγει στις "αποσπασματικές θέσεις της" εκλιπαρώντας τον Ουέστ να επινοήσει άλλους τρόπους για να σχολιάσει τη δόξα και τη βιομηχανία του θεάματος, αποφεύγοντας την ωραιοποίηση της εκμετάλλευσης των γυναικών και την 'κουλτούρα του βιασμού'".

"Tα πράγματα είναι απλά Κάνιε" προσθέτει η Ντάναμ. "Eίσαι cool. Κάνε σχόλιο επάνω στη φήμη, την ιδιωτικότητα και τους Πεφωτισμένους, για ό,τι έχεις στο μυαλό σας! Αλλά δεν μπορώ να παρακολουθήσω αυτό που δημιούργησες. Δεν θέλω να το παρακολουθήσω γιατί αναφορές σε εκείνες τις πτυχές του πολιτισμού μας που κάνουν τις γυναίκες να αισθάνονται ανασφαλείς, ακόμη και στο δικό τους κρεβάτι, ακόμη και για το ίδιο τους το σώμα."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ