ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ημέρα Αστεροειδών: 4 ταινίες για τη μόνη φυσική καταστροφή που μπορούμε να αποτρέψουμε

Ημέρα Αστεροειδών: 4 ταινίες για τη μόνη φυσική καταστροφή που μπορούμε να αποτρέψουμε

Με πρωτοβουλία του (αστροφυσικού) Μπράιαν Μέι των Queen, η 30ή Ιουνίου είναι αφιερωμένη σε αυτά τα επικίνδυνα, «παραγνωρισμένα» και πραγματικά σημαντικά αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος. Άλλωστε τους οφείλουμε την ύπαρξη μας.

Οι αστεροειδείς έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του Ηλιακού Συστήματος αλλά και στην εμφάνιση του ανθρώπου πάνω στη Γη. Κανείς από εμάς δεν θα περπατούσε επάνω στη Γη εάν, 65 εκατομμύρια χρόνια πριν, ένας αστεροειδής διαμέτρου 10 χιλιομέτρων δεν εξαφάνιζε τους δεινοσαύρους για να επιτρέψει στα θηλαστικά να «εποικήσουμε» τον πλανήτη. Ωστόσο οι αστεροειδείς μπορούν να φέρουν πάντα την καταστροφή.

Ήταν 30 Ιουνίου του 1908 όταν ένας μικρός αστεροειδής, διαμέτρου μόλις μερικών δεκάδων μέτρων, έπεσε κοντά στον ποταμό Τουνγκούσκα της Σιβηρίας ερημώνοντας μια περιοχή 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η σύγκρουση ήταν χίλιες φορές ισχυρότερη από την ατομική βόμβα της Χιροσίμα και η επιστημονική κοινότητα επιβεβαίωσε ότι αν ο αστεροειδής είχε πέσει κοντά σε μια μεγάλη πόλη, τα θύματα θα ήταν εκατομμύρια.

may

Καθιερωμένη από το 2015, η 30ή Ιουνίου καθιερώθηκε για να ενημερώσει το κοινό για αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Η ιδέα γεννήθηκε από τον κιθαρίστα και διδάκτορα Αστροφυσικής Μπράιαν Μέι των Queen όταν, μετά από την προβολή της ταινίας που συνδημιούργησε με τον σκηνοθέτη Γκριγκόρι Ρίχτερς «51 Degrees North», με θέμα μια φανταστική πρόσκρουση αστεροειδούς στο Λονδίνο, οι απορίες και τα ερωτηματικά ήταν πολλά και έπρεπε να απαντηθούν.

Από το 2015 η ενημερωτική καμπάνια του Μέι κέρδισε διεθνή αναγνώριση και για το 2016, όλες οι εκδηλώσεις της Ημέρας των Αστεροειδών έχουν την ενεργό υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Ξορκίζοντας το κακό, αυτές είναι πέντε ταινίες όπου η καταστροφή έρχεται από ψηλά. Αυτή η καταστροφή μπορεί να συμβεί.

Ολέθρια Σύγκρουση (Deep Impact), 1998

Η επικείμενη σύγκρουση της Γης με ένα μετεωρίτη απειλεί να αφανίσει κάθε μορφή ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Έπειτα από τις αποτυχημένες προσπάθειες να ανατινάξει το ουράνιο σώμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ οδηγείται σε μια σειρά από σκληρά μέτρα, που σκοπό έχουν τη διαιώνιση των ειδών και μια ευκαιρία των τυχόν επιζώντων να "αναστήσουν" τον πλανήτη.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Μόργκαν Φρίμαν («Million Dollar Baby»), η Τέα Λεόνι («Hollywood Ending»), οι κορυφαίοι ερμηνευτές Ρόμπερτ Ντιβάλ και Βανέσα Ρεντγρέιβ και ο γνωστός σε όλους από τον «Άρχοντα των δαχτυλιδιών» Ελάιζα Γουντ ενώνουν τις δυνάμεις τους στην οθόνη για μια ταινία που έγινε ανέλπιστη επιτυχία στο box office της Αμερικής φέρνοντας περισσότερα από $349 εκατομμύρια.

Αρμαγεδδών (Armageddon), 1998

Ένας γιγάντιος αστεροειδής, που φαίνεται να έχει το μέγεθος του Τέξας, κατευθύνεται προς τη Γη με ταχύτητα 35.000 χλμ την ώρα. Το ανώτατο επιτελείο της NASA βρίσκεται σε πανικό, αφού υπολογίζουν ότι σε περίπου δύο εβδομάδες ο αστεροειδής θα προσκρούσει στη Γη με ολέθρια αποτελέσματα για τον πλανήτη και το ανθρώπινο είδος. Καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα, ο διευθυντής της NASA δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταφύγει στην τελευταία και πιο απίθανη λύση: να στείλει τον Χάρι Στάμπερ, έμπειρο εκσκαφέα, και την κάπως απροσάρμοστη ομάδα του να συναντήσουν πρώτοι τον αστεροειδή. Αποστολή τους είναι να τρυπήσουν την επιφάνειά του και να τοποθετήσουν στο βάθος του πυρηνικές βόμβες για να τον καταστρέψουν με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Μπρους Γουίλις, Μπεν Άφλεκ και Λιβ Τάϊλερ σε ένα από τα μεγαλύτερα blockbuster στο είδος του, βραβευμένο με πολλές υποψηφιότητες και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ στις τεχνικές κατηγορίες (Υποψηφιότητες για Οσκαρ Ηχητικών Εφέ, Οπτικών Εφέ, Καλύτερου Τραγουδιού και Ηχου).

Meteor, 1979

Ο αστεροειδής Ορφέας προσκρούεται με μετεωρίτη κι ένα τεράστιο κομμάτι του κατευθύνεται προς την Γη. Η σύγκρουση που επέρχεται πιθανά να αφανίσει το ανθρώπινο είδος. Η NASA βρίσκεται σε πανικό και το αρχικό σχέδιο με την χρήση πυρηνικών ακυρώνεται. Ως μόνη λύση διαφαίνεται η συμμαχία με την ΕΣΣΔ ώστε να αποκτηθεί αρκετή ισχύ πυρηνικών. Σον Κόνερι και Νάταλι Γουντ σε μία cult ταινία καταστροφής όπου οι Δίδυμοι Πύργοι της Νέας Υόρκης καταστρέφονται 22 χρόνια πριν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μελαγχολία, (Melancholia), 2011

melancholia pic 4

Η Τζαστίν και ο Μάικλ γιορτάζουν το γάμο τους με ένα πάρτυ στο σπίτι της αδερφής της και του άντρα της. Εν τω μεταξύ, ο πλανήτης Melancholia κατευθύνεται προς τη Γη και θα τερματίσει κάθε ίχνος ζωής. Και ενώ το ανθρώπινο γένος προσπαθεί να συμβιβαστεί με τον αναπόφευκτο αφανισμό του, οι δύο αδερφές βιώνουν με ολότελα διαφορετικό τρόπο τις τελευταίες τους ώρες.

Χωρισμένη σε δύο κεφάλαια, αφιερωμένα σε δύο αδερφές, την Τζαστίν (Κίρστεν Ντανστ, βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κανών) και την Κλερ (Σαρλότ Γκενσμπούργκ) για τον αιρετικό Λαρς Φον Τρίερ η καταστροφή του κόσμου είναι μια αφορμή κατάδυσης στον ανθρώπινο ψυχισμό, την κατάθλιψη, την ελπίδα, το φόβο και τη κάθαρση που ήρθε από ψηλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ