ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο πίνακας «Susanna and the Elders» της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι εκτίθεται μετά από 100 χρόνια

Ο πίνακας «Susanna and the Elders» της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι εκτίθεται μετά από 100 χρόνια
Έκθεση με έργα της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι AP Photo/Andrew Medichini

Ο πίνακας «Susanna and the Elders» (Η Σωσσάνα και οι πρεσβύτεροι) της Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, που ήταν αποθηκευμένος στο Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ στην Αγγλία για περισσότερα από 100 χρόνια, εκτίθεται στο Κάστρο Ουίνδσορ, μετά από εκτεταμένη αποκατάσταση.

Ο εμβληματικός αυτός πίνακας απεικονίζει τη βιβλική ιστορία της Σωσσάνας, η οποία κατηγορήθηκε ψευδώς για απιστία. Αποτελεί ένα από τα πολλά έργα που χάθηκαν αφού πουλήθηκαν και διασκορπίστηκαν σε όλη την Ευρώπη μετά την εκτέλεση του Καρόλου Α'.

Σημειώνεται ότι, είναι μια σημαντική προσθήκη στο σωζόμενο έργο της Αρτεμίζια και ρίχνει νέο φως στη δημιουργική διαδικασία και στα χρόνια που πέρασε στο Λονδίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1630 συνεργαζόμενη με τον πατέρα της στην αυλή του Καρόλου Α' και της Ενριέτας Μαρίας.

Η Ιταλίδα Τζεντιλέσκι απέκτησε φήμη παρά τη δοκιμασία επτάμηνης δίκης, επειδή είχε πέσει θύμα βιασμού ως έφηβη και μάλιστα βασανίστηκε για να ελεγχθεί ο ισχυρισμός της ότι της επιτέθηκαν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Δραστήρια σε πόλεις σε όλη την Ιταλία και την ευρύτερη Ευρώπη στις αρχές του 1600, η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι ζωγράφισε πορτρέτα για μερικά από τα υψηλότερα κλιμάκια της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων του βασιλιά Κάρολου Α΄ και του βασιλιά Φίλιππου Δ΄ της Ισπανίας.

Ο πίνακας που εντάσσεται στη Βασιλική Συλλογή του Ηνωμένου Βασίλειου εκτίθεται στο Κάστρο του Ουίνδσορ έως τις 29 Απριλίου 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ