ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ποιες ήταν οι 10 καλύτερες ταινίες τρόμου του 2023

Ποιες ήταν οι 10 καλύτερες ταινίες τρόμου του 2023
Σκηνή από την ταινία «Thanksgiving» TriStar Pictures

Τις καλύτερες ταινίες τρόμου της χρονιάς που φεύγει επέλεξε η κινηματογραφική ιστοσελίδα SlashFilm, διαπιστώνοντας ότι το συγκεκριμένο είδος παραμένει ακμαιότατο, με μεγάλη επιτυχία στα ταμεία τη στιγμή που μεγάλα franchises καταρρέουν.

Το top-10 τους έχει αρκετές προφανείς αλλά και κάποιες απροσδόκητες επιλογές, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αφήνοντας έξω και ταινίες που ξεχώρισαν μέσα στο 2023, όπως οι «M3GAN» και «Knock at the Cabin». Κάποιες προβλήθηκαν στους ελληνικούς κινηματογράφους, κάποιες αναμένονται, ενώ τις υπόλοιπες θα πρέπει να τις αναζητήσετε στις πλατφόρμες streaming και στο διαδίκτυο.

10. No One Will Save You

Σε αυτή την πρωτότυπη ταινία τρόμου με τον ελληνικό τίτλο «Καμία Σωτηρία» (θα τη βρείτε στο Disney+) δεν υπάρχουν καθόλου διάλογοι και η πλοκή εξελίσσεται μόνο μέσα από εικόνες και ήχους (για την ακρίβεια σε όλη την ταινία ακούγονται μόλις 5 λέξεις). Μια γυναίκα που ζει μόνη (Κέιτλιν Ντέβερ) αντιμετωπίζει μια εισβολή εξωγήινων σε ένα φιλμ που συνδυάζει στοιχεία home invasion και alien invasion, μαζί με αναφορές σε εμβληματικές ταινίες του παρελθόντος όπως η «Μακάβρια Εισβολή» (1978) και οι «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (1977).

9. Thanksgiving

Ένα χρόνο μετά από μία τραγική Ημέρα των Ευχαριστιών, όταν εν όψει της Black Friday κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από πολυκατάστημα εισβάλλει σε αυτό και επικρατεί χάος με απώλειες ζωών, ένας μυστηριώδης μακελάρης ξεκινά ένα δολοφονικό σερί με θύματα τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Ο σκηνοθέτης Ίλαϊ Ροθ (Hostel) χαρίζει απλόχερες δόσεις σπλάτερ σε μια ταινία που οι εγχώριοι κριτικοί «έθαψαν» στην πρόσφατη προβολή της, αλλά έξω πήγε τόσο καλά που πήρε πράσινο φως για σίκουελ.

8. Beau Is Afraid

Πολλοί θα πουν ότι το «Ο Μπο Φοβάται» του Άρι Άστερ με τον Χοακίν Φίνιξ δεν είναι φιλμ τρόμου, αλλά οι συντάκτες του SlashFilm επειμένουν ότι μπορούμε να το δούμε και ως τέτοιο. Άλλωστε η ιστορία του μοναχικού και μονίμως αγχωμένου Μπο που επιστρέφει στο πατρικό του σπίτι μετά τον θάνατο της μητέρας του, είναι γεμάτη από παράξενες και εφιαλτικές εικόνες και φέρνει τον θεατή σε μια άβολη κατάσταση ανάμεσα στο γέλιο, την απορία και, ναι, τον τρόμο.

7. Infinity Pool

Ο σκηνοθέτης Μπράντον Κρόνενμπεργκ, γιος του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, αποδεικνύει ότι βαδίζει για τα καλά στα χνάρια του πατέρα του με αυτή την τρομαχτική, βίαιη και ενοχλητική ταινία για δύο ζευγάρια πλουσίων που παραθερίζουν σε ένα exclusive θέρετρο, γεμάτη από ωμή βία και τολμηρές σκηνές. Πρωταγωνιστεί ο Αλεξάντερ Σκάρσκγκαρντ και η νέα «βασίλισσα» των ταινιών τρόμου, Μία Γκοθ.

6. Talk To Me

Το «Μίλα Μου» που είδαμε και στους ελληνικούς κινηματογράφους ήταν όντως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες τρόμου της χρονιάς. Σκηνοθετημένο από τους Ελληνοαυστραλούς αδερφούς Φιλίππου, ακολουθεί μια ομάδα φίλων που ανακαλύπτει πως μπορεί να καλεί πνεύματα μέσω ενός ταριχευμένου χεριού και εθίζεται στη νέα αυτή περιπέτεια, μέχρι που ένας εξ αυτών ξεπερνά τα όρια και απελευθερώνει τρομακτικές υπερφυσικές δυνάμεις. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του, θα αποκτήσει και σίκουελ.

5. Birth / Rebirth

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκος της Λόρα Μος, που είναι εμπνευσμένο από την κλασική ιστορία του «Φράνκενσταϊν», μια υπάλληλος νεκροτομείου (Μάριν Άιρλαντ) που πειραματίζεται με τη δημιουργία ζωής καταφέρνει να… αναστήσει ένα νεκρό πεντάχρονο κορίτσι. Αλλά για να το κρατήσει στην ζωή, θα χρειαστεί να συλλέξει βιολογικά υλικά από έγκυες γυναίκες. Μαζί με τη νοσοκόμα μητέρα του κοριτσιού (Τζούντι Ρέγιες) θα βαδίσουν σε ένα σκοτεινό μονοπάτι χωρίς επιστροφή.

4. When Evil Lurks

Μεταφυσικό φιλμ τρόμου από την Αργεντινή για πολύ γερά στομάχια, όπου οι κάτοικοι μιας μικρής αγροτικής πόλης ανακαλύπτουν ότι ένας δαίμονας πρόκειται να γεννηθεί ανάμεσά τους. Προσπαθούν απεγνωσμένα να ξεφύγουν, αλλά μπορεί να είναι πολύ αργά. Νέα πνοή σε ένα κορεσμένο είδος, με σκηνές που μένουν στο μυαλό για πολύ καιρό μετά το τέλος της ταινίας. Σημειώστε για το μέλλον το όνομα του σκηνοθέτη Ντέμιαν Ρούγκνα.

3. Skinamarink

Δύο μικρά παιδιά τριγυρνούν στο σπίτι τους μέσα στη νύχτα και ανακαλύπτουν ότι οι πόρτες και τα παράθυρα έχουν εξαφανιστεί, οι γονείς τους δεν βρίσκονται πουθενά και η μόνη πηγή φωτισμού είναι μια παλιά τηλεόραση που παίζει κινούμενα σχέδια σε επανάληψη. Περισσότερο art project παρά κανονική, αφηγηματική ταινία, το «Skinamarink» του Καναδού Κάιλ Έντουαρντ Μπολ μεταφέρει τον θεατή στην παιδική του ηλικία, αναγκάζοντάς τον να θυμηθεί πώς ήταν όταν τα έπιπλα φαίνονταν πολύ μεγάλα, το σκοτάδι έμοιαζε πολύ πιο σκοτεινό και κάθε αόρατος ήχος είχε μια αύρα απειλής.

2. Evil Dead Rise

Τιμώντας το πνεύμα των αρχικών ταινιών «Evil Dead» του Σαμ Ράιμι, ο σκηνοθέτης Λι Κρόνιν απελευθερώνει το ίδιο διαβολικό πνεύμα σε μια μητέρα με τρία παιδιά, την αδερφή της που τους επισκέπτεται και… ολόκληρη την πολυκατοικία τους. Άφθονο σπλάτερ, με κάθε λογής «όπλο», και το δαιμονικό μακιγιάζ της ηθοποιού Αλίσα Σάδερλαντ (γνωστή από τη σειρά «Vikings») να κλέβει την παράσταση.

1. Godzilla Minus One

Μπορεί από τη χώρα μας να πέρασε και να μην ακούμπησε, αλλά αυτή η ιαπωνική ταινία για το θρυλικό τέρας, που γυρίστηκε ειδικά για να συμπέσει με τα 70 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση στην οθόνη και διαδραματίζεται στο Τόκιο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και το SlashFilm την ανέδειξε ως την καλύτερη ταινία τρόμου της χρονιάς. Μάλιστα, μέσα στο 2024 θα δούμε και νέα ταινία με τον Γκοτζίλα, το «Godzilla x Kong: The New Empire».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ