ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οινικά φεστιβάλ, ιδιαίτερα δείπνα και ό,τι άλλο αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας τον Ιανουάριο

Οινικά φεστιβάλ, ιδιαίτερα δείπνα και ό,τι άλλο αξίζει να βάλουμε στην ατζέντα μας τον Ιανουάριο

Ο Ιανουάριος στην πόλη κρύβει πολλές γευστικές εκπλήξεις και εμείς τα συγκεντρώσαμε όλα σε ένα άρθρο για να μη χάσετε τίποτα.

Μπορεί οι γιορτές να πέρασαν, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η διάθεση για εξόδους έχει μειωθεί. Από brunches με τις πιο διάσημες γλυκιές υπογραφές και τοπικές κουζίνες σε εστιατόρια με αστέρια Michelin μέχρι φεστιβάλ κρασιού και vegan menus, παίρνουμε την ατζέντα μας και σημειώνουμε ό,τι μας ενδιαφέρει για τις πιο γευστικές ημέρες και νύχτες στην Αθήνα.

Κυκλαδίτικη κουζίνα στη Hytra

Την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου η κουζίνα των Κυκλάδων καταλαμβάνει το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο στο rooftop της Στέγης και εμείς θα απολαύσουμε πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας υποδέχεται τη διακεκριμένη μαγείρισσα και συγγραφέα Νικολέττα Δελατόλα-Φωσκόλου, που έρχεται απευθείας από την Τήνο στην κουζίνα του Hytra Restaurant & Bar, και μαζί θα ετοιμάσουν ένα μενού γευσιγνωσίας προς τέρψη των επισκεπτών τους με χαρακτηριστικά πιάτα και δημιουργίες που την έκαναν διάσημη σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου ασχολείται με την παραδοσιακή μαγειρική της Τήνου και των Κυκλάδων για περισσότερα από 30 χρόνια, έχει δημοσιεύσει βιβλία, έχει πάρει μέρος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, έχει μαγειρέψει καλεσμένη του Culinary Institute of America at Greystone, μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών θεσμών στη χώρα μας και στο εξωτερικό, παραδίδει σεμινάρια μαγειρικής και πολλά ακόμη. Η Νικολέτα Δελατόλα-Φώσκολου διαδέχεται στην κουζίνα του Hytra τις Γιώτα Κουφαδάκη και Τασούλα Κουφοπούλου, στο πλαίσιο του αφιερώματος του εστιατορίου στις Κυρίες που αναδεικνύουν την ελληνική κουζίνα και τις παραδοσιακές συνταγές των τόπων τους. Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 με τη Λένα Λεντάρη από το «Πανόραμα» Ασκύφου Χανίων.

Info: Λ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, Αθήνα, 2103316767

Sense x Kefalonia Winemakers

Οι Kefalonia Winemakers συναντούν τον καταξιωμένο σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο στο εστιατόριο Sense για μια wine pairing βραδιά αφιερωμένη στις ποικιλίες της Κεφαλονιάς. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου το βραβευμένο εστιατόριο με την υπέροχη θέα στην Ακρόπολη θα φιλοξενήσει τα κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Οινοποιών Κεφαλονιάς και ο σεφ μαζί με την ομάδα του ετοιμάζουν ένα wine pairing menu ειδικά για την βραδιά αυτή.

Μια γκάμα του terroir της Κεφαλονιάς, μέσα από τα κρασιά των οινοποιείων Gentilini Winery, Κτήμα Χαριτάτου, Ορεάλιος Γη, Οινοποιείο Πετρακόπουλου, Οινοποιείο Σαρρή και Οινοποιείο Σκλάβου, θα ταιριάξουν με τα πιάτα του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου, σε ένα μενού με έντονο το στοιχείο της Ελλάδας που χαρακτηρίζει την κουζίνα του σεφ. Η βραδιά θα μας βρει να δοκιμάζουμε πιάτα, όπως Πουρέ πατάτας με καπνιστή πέστροφα, κρέμα σταμναγκάθι, Σαν Μιχάλη και τραγανό πράσο σε εικονικό τσόφλι αυγού παρέα με Βοστιλίδι, Χοιρινό με άγριο αγκιναράκι Τήνου paired με Ρομπόλα, Ραβιόλι κόκορα στιφάδο μαζί με Μαυροδάφνη και πολλά ακόμη και εξίσου συναρπαστικά.

Info: ξενοδοχείο Athens Was, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα, 21 0920 0240

Peloponnese Wine Festival

Το Peloponnese Wine Festival, η σημαντικότερη συλλογική παρουσίαση των κρασιών του Πελοποννησιακού αμπελώνα έρχεται ξανά τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου για 16η χρονιά, με σκοπό να αναδείξει τα κρασιά του μεγαλύτερου αμπελώνα της Ελλάδας. 51 μέλη - οινοποιεία της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ) θα υποδεχθούν το οινόφιλο κοινό και τους επαγγελματίες στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental. Το Peloponnese Wine Festival αποτελεί ένα «μανιφέστο» των αρετών του Πελοποννησιακού κρασιού δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά του νοτιότερου αμπελώνα της ηπειρωτικής χώρας, με την αφθονία καλλιεργούμενων ποικιλιών, την πληθώρα διαφορετικών στυλ που παράγονται, τη μοναδικότητα των αμπελουργικών ζωνών και το εύρος των ποιοτικών παραγωγών που τοποθετούν το ελληνικό κρασί, συνολικά, στην επόμενη μέρα.

Η εκδήλωση όπως κάθε χρόνο συγκεντρώνει κλασικούς και νέους παραγωγούς που «συναλλάσσονται» με το κοινό μέσα από τα σπουδαία κρασιά που παρουσιάζουν. Η φετινή έκθεση θα παρουσιάσει στο κοινό της κρασιά από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες, από ορεινούς μέχρι παραθαλάσσιους αμπελώνες, από παραδοσιακές ή καινοτόμες τεχνικές, από νέες και παλαιές εσοδείες, αλλά και τις διάσημες Προστατευόμενης Ονομασίες Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ζώνες, που αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir. Το Vintage Hall, ένα θεματικό tasting με ειδικά επιλεγμένες παλαιές χρονιές κρασιών, αναμένεται να κερδίσει τις εντυπώσεις.

Info: peloponnesewinefestival.com

Τα Κελάρια της Σπονδής

Σπονδή και οίνος είναι ο ιερός δεσμός που μας ενώνει με το Θείο. Όροι άρρηκτα συνδεδεμένοι από την αρχαιότητα. Μία νέα ιστορία ξεκινάει, τα «Κελάρια της Σπονδής», μία συνεργασία που βασίζεται στο κοινό όραμα της τόλμης, στις αισθήσεις και στη διαχρονικότητα. Η δράση αυτή μας προσκαλεί να ξεπεράσουμε τα όρια του χρόνου και να αφεθούμε σε μία μοναδική εμπειρία μυστικών συναντήσεων στο Κελάρι της Σπονδής. Σπάνιες μέσα από το χρόνο ετικέτες συνδυάζονται με τέχνη και αρμονία από τον executive chef Arnaud Bignon και η εμπειρία προβλέπεται συναρπαστική.

Μέσα από αυτά τα μοναδικά wine pairing experiences αναμένεται να ανακαλύψουμε τα καλά κρυμμένα «μυστικά» των εμβληματικών οινοποιείων της Ελλάδος και να απολαύσουμε συνθέσεις που αγκαλιάζουν τις αισθήσεις ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Τα πρώτα «Κελάρια» που θα ανοίξουν για να μας μυήσουν στον ιδιαίτερο κόσμο τους είναι το Κτήμα Γεροβασιλείου στις 19 Ιανουαρίου, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στις 9 Φεβρουαρίου και το Κτήμα Αργυρού την 1η Μαρτίου, ενώ καλό είναι να κλείσουμε από νωρίς τη θέση μας, καθώς υπάρχει περιορισμός του αριθμού κρατήσεων ανά οινοποιείο.

Info: Πύρρωνος 5, Παγκράτι, 2107564021

Ο Δημήτρης Οικονομίδης στο Athénée

Το διάσημο για τα πιο γλυκά και συναρπαστικά guests κυριακάτικο brunch του Athénée επιστρέφει με νέες προτάσεις και συνεργασίες και υποδέχεται μέχρι και την Κυριακή 28 Ιανουαρίου τις γλυκές δημιουργίες του ταλαντούχου Dimitris Economides. Με γεύσεις βανίλιας, σοκολάτας, αμυγδάλου και φουντουκιού, οι πρώτες Κυριακές του 2024 επιφυλάσσουν απίθανες γευστικές εμπειρίες, καθώς ο pastry architect Δημήτρης Οικονομίδης θα φέρει τη μαγεία της τέχνης του στο lobby του Athénée. Η έκπληξη έρχεται από την mousse με καρύδα, από τον καραμελωμένο ανανά και φυσικά από την μοναδική αισθητική που χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Οικονομίδη και τους συνεργάτες του. Το Sunday brunch στο Athénée θα είναι και για φέτος η αγαπημένη συνήθεια του πιο ενημερωμένου κοινού της πόλης, ενώ αναμένουμε με αγωνία της ανακοίνωση των επόμενων ηχηρών guests.

Info: Βουκουρεστίου 9, Αθήνα, 210 3251430

Veganuary & Mocktails στο Hard Rock Cafe

Στηρίζοντας το Veganuary και σε συνεργασία με τη Moving Mountains, το Hard Rock Cafe δημιούργησε ένα special χορτοφαγικό menu ειδικά για τον Ιανουάριο. Όπως σε όλα τα Hard Rock Cafe παγκοσμίως, έτσι και στο αθηναϊκό εστιατόριο η διάθεση του special menu ξεκίνησε στις αρχές του μήνα και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του. Το νέο menu περιλαμβάνει πιάτα όπως η Courgette and Guacamole Bruschetta, η Quinoa Mexicana Salad, το βραβευμένο για τη γεύση του Moving Mountains Stacked BBQ Plant Burger, τα Cauliflower Wings, το γλυκό Sticky Toffee Pudding με vegan παγωτό βανίλια και πολλά ακόμη. Παράλληλα στηρίζοντας το Dry January (έναν Ιανουάριο χωρίς αλκοόλ) το Hard Rock Cafe διαθέτει και δροσιστικά mocktails, όπως το Chile Lime Pineapple, Cucumber Mint Lime Press και το Strawberry Basil Lemonade.

Info: Αδριανού 52, Αθήνα, 2103245170

ΔΗΜΟΦΙΛΗ