ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

42 Barstronomy Athens: Το αγαπημένο αθηναϊκό bar restaurant ανανεώνεται με δυνατές υπογραφές

42 Barstronomy Athens: Το αγαπημένο αθηναϊκό bar restaurant ανανεώνεται με δυνατές υπογραφές
Το 42 Barstronomy Athens

Με τον Πάνο Κανατσούλη πίσω από την εμβληματική του μπάρα και τον Νίκο Ψηλό να υπογράφει το μενού, το 42 Barstronomy Athens είναι πιο hot από ποτέ.

Υπάρχουν κάποια μαγαζιά που είναι ταυτισμένα με τα ομορφότερα και πιο easy going βράδια μας στην πόλη. Που η μπάρα τους έχει τόσες ιστορίες γραμμένες στο λουστραρισμένο ξύλο της και οι τοίχοι τους αν μπορούσαν να μιλήσουν θα έγραφαν επίτομη εγκυκλοπαίδεια. Αυτά τα μαγαζιά φαντάζεται κανείς πως δεν μπορούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να γίνουν ακόμη καλύτερα… και όμως μπορούν!

Το 42 Barstronomy Athens, το bar restaurant που έδωσε νέο νόημα στην απόλυτη ισορροπία μεταξύ ποτού και φαγητού στην πόλη -όπως άλλωστε μαρτύρησε εξαρχής και το όνομά του, που πόσα after office cocktails & bites με ατελείωτη κουβέντα δεν μας χάρισε στην εμβληματική μπάρα του και πόσα βράδια δεν χτίσαμε μέσα τους τις καλύτερες αναμνήσεις μας, είναι ένα μαγαζί που ξέρει να εξελίσσεται και να παραμένει πάντα επίκαιρο. Έτσι εδώ και λίγο καιρό έχει εμπιστευθεί το κεφάλαιο μπαρ στον βραβευμένο Πάνο Κανατσούλη που δημιούργησε μία νέα και πολύ ενδιαφέρουσα cocktail list, την οποία και τον συναντούμε να εκτελεί ο ίδιος πίσω από τη διάσημη μπάρα του εστιατορίου.

Ταυτόχρονα αλλαγές ήρθαν και στην κουζίνα με τον Νίκο Ψηλό (βλ. Zuma μεταξύ πολλών άλλων) να υπογράφει ένα μενού που ενώνει τη μεσογειακή μαγειρική κουλτούρα με ορισμένες σωστά ζυγισμένες fusion πινελιές και τον Γιώργο Ταλαμπέκο να εκτελεί την καθημερινότητα της νέας elevated γευστικής εμπειρίας στην πόλη. Το νέο μενού προσφέρεται για όλες τις ώρες της ημέρας, ανάλογα με τη διάθεση, αλλά δεν στερείται και εξαιρετικών bar bites επιλογών, που στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το εν λόγω bar restaurant concept.

Νομίζω πως αυτό που με ενθουσίαζε πάντα στο συγκεκριμένο μαγαζί είναι ο τρόπος με τον οποίο σε βγάζει από το κλασσικό δίλημμα «ποτό ή φαγητό», αφού μπορείς με την ίδια άνεση να τα κάνεις και τα δύο διαδοχικά ή, ακόμη καλύτερα, να τα συνδυάσεις. Από το να πάρεις θέση στη μεγάλη μπάρα και να απολαύσεις το cocktail σου παρέα με μία καλοφτιαγμένη pinsa με φρέσκο ζυμάρι ή με τα λαχταριστά mini burgers -ένα από τα best selling πιάτα του μενού- μέχρι το να αφεθείς σε ένα προσεγμένο dinner με ένα καλό κρασί, όλες οι δυνατότητες είναι ανοικτές.

Στο κομμάτι των cocktails ο Πάνος Κανατσούλης έχει κάνει μία πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, αποδίδοντας τη γνώριμη γοητεία των classics μέσα από σύγχρονες τεχνικές και φυσικά τη δική του δημιουργική οπτική. Έτσι εδώ συναντούμε επί παραδείγματι το all favourite Negroni ως 42 Shades of Red με περγαμόντο, ένα ιδιαίτερο blend από vermouth, άνηθο και εσπεριδοειδή, ή το εικονιζόμενο The Meaning of Life, που στην πραγματικότητα είναι ένα Gibson Martini στο οποίο το gin είναι infused με κόκκινες γλυκές πιπεριές, το vermouth ενώνεται με το πράσινο τσάι και τα τροπικά φρούτα προσθέτουν μία εξωτική εσάνς στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ γαρνίρεται με μία χειροποίητη πίκλα κρεμμυδιού που απολαμβάνεις σε μία γευστική μπουκιά.

Στο γευστικό κομμάτι τώρα, πιο συγκεκριμένα, η pinsa που ανέφερα και παραπάνω για εμένα είναι ιδανική συντροφιά για cocktail στο μπαρ ή για τσίμπημα με φίλες και κρασί. Εμείς την πήραμε ως ορεκτικό και παρότι ξέραμε πως έπεται μεγάλη συνέχεια δεν αφήσαμε ούτε ψίχουλο, αφού το αέρινο ζυμάρι της αγκαλιάζει ακριβώς τις σωστές ποσότητες συστατικών ώστε να τέρπει χωρίς να λιγώνει. Must order η Parmense με μοτσαρέλα, προσούτο και ρόκα, αλλά και εκείνη με το πικάντικο σαλάμι spinata picante και τα μανιτάρια.

Και μια και πιάσαμε τα must order να πούμε πως δεν φεύγεις εάν δεν δοκιμάσεις το μεστό buttermilk τηγανητό κοτόπουλο με καπνιστή BBQ σως που σε διαβεβαιώ μπορεί να είναι μεγάλο ως μερίδα, αλλά μάλλον θα χρειαστείς δύο γιατί είναι εθιστικά νόστιμο. Κάπως με φαντάστηκα να το τρώω βλέποντας Netflix χωμένη στον καναπέ και άρχισα να σκέφτομαι πως μπορώ να πείσω τους ανθρώπους του 42 να βάλουν delivery.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ in tune με τη fusion διάθεση του νέου σεφ, η gyoza με μοσχάρι και ponzu που συναρπάζει με τη φινετσάτη γεύση της. Αν με ρωτάς, αν συνδυάσεις αυτό το πιάτο με ένα Green Madness Cocktail θα έχεις πράξει άριστα και θα με θυμηθείς.

Και μία και είπαμε για το Green Madness, πέρα από πανέμορφο όπως φαίνεται και στη φωτό, να πούμε πως εδώ ο Κανατσούλης δημιουργεί το τέλειο GnT για όλους εμάς που θέλουμε ένα GnT αλλά λίγο διαφορετικό. Φρέσκο και δροσερό, καθαρό και σπιρτόζικο, συνδυάζει αγγούρι, ginger και wasabi και έγινε αμέσως το νέο αγαπημένο μου.

Στην πιο Asian comfort πλευρά του νέου μενού συναντούμε τα Udon Noodles Bolognese με κρέμα παρμεζάνας και πληθωρικά κομμάτια αυθεντικής pancetta, που δεν μπορουν παρά να σε συναρπάσουν με τη σχεδόν «μαμαδίστικη» νοστιμιά τους, εάν βέβαια η μαμά σου ήξερε να μαγειρεύει noodles.

Φυσικά δεν χρειάζεται να υπογραμμίσουμε καν το γεγονός πως οι premium κοπές αποτελούν βασικό πρωταγωνιστή του νέου μενού, με την κουζίνα να εξειδικεύεται στο αριστοτεχνικό ψήσιμο και το κρέας να προέρχεται από προσεκτικά επιλεγμένους συνεργάτες. Το T-bone steak μας έκλεισε το μάτι, αλλά τελικά καταλήξαμε σε ένα φιλέτο sirloin που είχε ψηθεί εξαιρετικά ώστε να αποδίδει στο έπακρο τη βαθιά και πλούσια γεύση του ποιοτικού κρέατος, ενώ τη συνοδεύσαμε με μία χειροποίητη bearnaise, τέλεια δεμένα mac n cheese και εθιστικά νόστιμες τηγανητές πατάτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορείς να πας και με λιγότερο comfort επιλογές, όπως τα γλασαρισμένα καρότα με αρωματικό βούτυρο ή το σπανάκι αλά κρεμ.

Σε επόμενη επίσκεψη πάντως θα δοκιμάσω σίγουρα και το φιλέτο κιτρινόπτερου τόνου με πατατοσαλάτα, γιατί όπως το είδα να πηγαίνει σε ένα από τα διπλανά τραπέζια πολύ με ιντρίγκαρε. Εννοείται πως δεν αποχωρεί κανείς χωρίς να κλείσει με Βάσκικο Cheesecake με ψητά ροδάκινα, γιατί θα ήταν αμαρτία, και τέτοιες αμαρτίες καλό είναι να αποφεύγονται.

Info: Κολοκοτρώνη 3, Αθήνα, 2130052153

ΔΗΜΟΦΙΛΗ