ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η ζωή και η πάλη του Τσάρλι Σιν με τον HIV γίνεται reality

Η ζωή και η πάλη του Τσάρλι Σιν με τον HIV γίνεται reality

Σε μία κίνηση που αν πραγματοποιηθεί μπορεί να σημαίνει πολλά ο Τσάρλι Σιν θέλει να κάνει τη ζωή του με τον ιό HIV reality show.

Έχοντας διαγνωσθεί οροθετικός πέρσι και αφού εξομολογήθηκε ότι είναι οροθετικός σε τηλεοπτική εκπομπή προκαλώντας συμπάθεια ή οργή, ο Τσάρλι Σιν θέλει να κάνει τηλεοπτική σειρά τη ζωή του για να "πάρει τους θεατές στο ταξίδι της ζωής του".

Ο πιο ακριβοπληρωμένος ηθοποιός τηλεοπτικής σειράς με 1,25 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο για το "Two and a Half Men" είναι σε συζητήσεις με εταιρία παραγωγής για να κάνει την καθημερινότητα του ένα show που ίσως λειτουργήσει θετικά απέναντι στο κοινωνικό στίγμα που φέρνει μαζί του ο ιός.

Σύμφωνα με το Us Weekly, ο 50χρονος ηθοποιός, που παραδέχτηκε πέρυσι ότι είναι θετικός στον ιό, είναι πρόθυμος να επιτρέψει τις κάμερες να τον ακολουθούν και να καταγράφουν την καθημερινότητα και την εξέλιξη της υγείας του.

Τελευταία του επαγγελματική εμφάνιση ήταν στην κωμική σειρά Two and a Half Men, από την οποία αποχώρησε το 2011, ύστερα από διαπληκτισμό που είχε με τον σεναριογράφο της σειράς Κλακ Λορ.

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο 50χρονος ηθοποιός εμφανίστηκε στην εκπομπή Today και παραδέχτηκε ότι είναι φορέας του HIV η δημόσια εικόνα του έχει αλλάξει. Στο παρελθόν ο Τσάρλι Σιν ήταν ένα κακό αγόρι που διασκέδαζε την καθημερινότητα του με πόρνες και ουσίες. Σήμερα προσπαθεί να μιλάει ανοιχτά για την οροθετικότητα θέλοντας με τον τρόπο αυτό, όπως λέει, να βοηθήσει κι άλλους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Ενάντια στο κοινωνικό στίγμα

Θα είναι ένας αποτελεσματικός μαχητής στην μάχη εναντίον της προκατάληψης; Θα δείξει. Ωστόσο η λοίμωξη και νόσος HIV ως μεταφορά του "Κακού" είναι μια μάχη που η επιστημονική κοινότητα επιμένει να θέλει να την κερδίσει.

"Οι νόσοι έχουν συχνά χρησιμοποιηθεί ως συμβολικές έννοιες που σχετίζονται με αυτό που η εκάστοτε κοινωνία θεωρεί, ηθικά ή κοινωνικά, κακό" σημειώνεται. "Έτσι, χρησιμοποιούνται ως μεταφορές του Κακού. Το φαινόμενο αυτό είναι περισσότερο έντονο στις περιπτώσεις ασθενειών με ασαφή αιτιολογία. Σύμφωνα με την Sontag (Σηφακάκη, 1995, σελ. 140) "η γλώσσα που χρησιμοποιείται για μια νόσο εξελίσσεται και τροποποιείται ανάλογα με το βαθμό γνώσης μας για τα αίτια της καθώς και τους τρόπους θεραπείας της".

Πριν από μερικά χρόνια, η νόσος που χρησιμοποιείτο κυρίως ως μεταφορά του κακού ήταν ο καρκίνος. Τα τελευταία χρόνια όμως, η εμφάνιση του AIDS, μιας ασθένειας όχι πλήρως κατανοητής, αφαίρεσε μέρος της χρήσης του καρκίνου ως μεταφοράς. Εκφράσεις όπως AIDS - μάστιγα του αιώνα, AIDS-λαίλαπα, AIDS-κατάρα κτλ είναι ενδεικτικές του τρόπου με τον όποιο αντιμετωπίζεται η ασθένεια. Σύμφωνα με την Sontag, "ενώ οι κοινωνίες χρειάζονται να έχουν νόσους που να ταυτίζονται με το κακό και έτσι να μεταθέτουν την ευθύνη "στα θύματά" τους, είναι δύσκολο να έχουν περισσότερες από μία κάθε φορά" (Σηφακάκη, 1995, σελ. 140).

Η μήνυση εναντίον του

Charlie Sheen and Brett Rossi

Όταν ο Σιν ανακοίνωσε ότι είναι οροθετικός, η πρώην αρραβωνιαστικιά του Μπρετ Ρόσι κατέθεσε μήνυση εναντίον του. Στην αγωγή της ανέφερε ότι στην αρχή της σχέσης τους δεν της είχε πει ότι είναι οροθετικός και την ανάγκασε να κάνει έκτρωση όταν ήταν έγκυος. Παράλληλα, στη μήνυσή της υποστήριζε πως ο Τσάρλι γινόταν συχνά βίαιος μαζί της, την είχε απειλήσει με όπλο και την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ