ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

For the love of bread: 5 new age φούρνοι για αληθινό ψωμί κορυφαίας γευστικής απόλαυσης

For the love of bread: 5 new age φούρνοι για αληθινό ψωμί κορυφαίας γευστικής απόλαυσης

Χωριάτικα, προζυμένια, με αρχαίους σπόρους ή γαλλικές μπαγκέτες, το καλό ψωμί είναι απόλαυση και παρακάτω συγκεντρώσαμε πέντε new age φούρνους που αξίζουν της προσοχής μας.

Δεν είναι πολλά τα χρόνια που έχουν περάσει από την εποχή που η Ελλάδα είχε σαφέστατα σταματήσει να τιμά το καλό ψωμί και η πλειοψηφία των ανθρώπων είχε ξεχάσει εκείνα τα φρεσκοφουρνισμένα ποιοτικά καρβέλια που έφτιαχναν κάποτε σε ξυλόφουρνους οι γιαγιάδες μας. Κάποια στιγμή όμως, και μάλιστα αρχής γενομένης από τα καλά εστιατόρια, το σκηνικό άλλαξε άρδην και οι λέξεις «προζύμι» και «ωρίμανση» ξαναμπήκαν δυναμικά στη ζωή μας. Πλέον, σχεδόν όλα τα fine dining και η πλειοψηφία των καλών εστιατορίων φτιάχνουν το δικό τους ψωμί με άριστα υλικά, το οποίο μάλιστα αποτελεί και βασικό στοιχείο των μενού τους, ενώ ταυτόχρονα μία νέα γενιά από φούρνους με έμφαση στο καλό ψωμί σε διάφορες μορφές και ποικιλίες έκανε την εμφάνισή της και μας θύμισε την συγκλονιστική απόλαυση που μπορεί να κρύβει ένα απλό και ταπεινό καρβέλι ψωμί.

ergon-72.jpg

72 Artisanal Bakery

Ξεκινάμε τη λίστα μας φυσικά από την πιο πρόσφατη άφιξη, το ολοκαίνουριο 72H Artisanal Bakery που άνοιξε μόλις πριν λίγες ημέρες τις πόρτες του στη Μητροπόλεως και έχει ήδη γίνει talk of the town. Ο new age αυτός φούρνος μας έρχεται απευθείας από τη Θεσσαλονίκη, όπου αποτελεί το απόλυτο hot spot για ψωμί σε πολλές και διάφορες παραλλαγές, αλλά και croissant, buns, τσουρέκι και ό,τι άλλο βάλει ο νους, που μπορείς να τα πάρεις μαζί σου ή να τα απολαύσεις στο χώρο του eatery. Όπως μαρτυρά και το όνομά του, η ωρίμανση της ζύμης εδώ διαρκεί 72 ώρες, ενώ διαθέτουν το δικό τους προζύμι και χρησιμοποιούν παραδοσιακές τεχνικές που δεν βιάζουν τα πράγματα, αλλά τα αφήνουν να πάρουν το χρόνο τους. Η νέα αυτή άφιξη στεγάζεται σε μία επίσης νέα άφιξη, στο ισόγειο του Ergon Bakehouse Athens, ενός project που έρχεται να συνδυάσει την τέχνη της γεύσης με την τέχνη της φιλοξενίας με τον πιο εμπνευσμένο τρόπο, αλλά για το ξενοδοχείο θα μιλήσουμε μία άλλη φορά.

Info: Μητροπόλεως 27 & Πατρώου 9-11, Αθήνα, 2160006770

Bread-BC-04c.jpg

Bread BC

Σχετικά νέο επίσης project, το Bread BC άνοιξε πριν κάτι περισσότερο από έναν χρόνο στο Χαλάνδρι και αμέσως απέκτησε φανατικούς οπαδούς από όλα τα βόρεια προάστια, που έρχονται για το ιδιαίτερο ψωμί και τα υπέροχα viennoiserie του. Ο new age αυτός φούρνος, που συνεργάζεται με τον εξαιρετικό bread and pastry chef Θανάση Σταμούδη, είχε ως στόχο να μας επανασυστήσει στην τέχνη του ψωμιού. Το ψωμί εδώ γεννιέται αποκλειστικά από φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά ή ζάχαρη, αλλά μόνο με νερό, αλεύρι υψηλής ποιότητας και αλάτι. Οι ζυμομύκητες και τα καλά βακτήρια γαλακτικού οξέος της άγριας μαγιάς παράγουν οργανικά οξέα που δίνουν μια γεύση μεστή και ελαφρώς πικάντικη. Εκτός από το απίθανο ψωμί σε διαφορετικούς τύπους, εδώ βρίσκουμε και απίθανα croissant, cake, cookies και πολλά ακόμη και άκρως λαχταριστά.

Info: Αγ. Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, 2106851961

tromero-paidi.jpg

Τρομερό Παιδί

Δεν υπάρχει περίπτωση να μπει κανείς στο Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια και να μη φύγει το λιγότερο με δύο τσάντες πράγματα, αφού μπροστά στις αυθεντικές μπαγκέτες, τα προζυμένια καρβέλια, τα carrot cakes, τις lemon pies, τις σφολιάτες και τα croissant όλες οι αντιστάσεις κάμπτονται. Το Τρομερό Παιδί άνοιξε μέσα στην καρδιά της πανδημίας στα Ιλίσια και ακόμη και σήμερα ο κόσμος σχηματίζει ουρές απέξω για να απολαύσει τα κορυφαία προϊόντα του. Ψωμί με προζύμι αργής ωρίμανσης, εξαιρετικές πρώτες ύλες και πολλή αγάπη φωλιάζουν σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και δημοφιλή bakery της πόλης, με την αυθεντική μπαγκέτα να είναι τόσο συναρπαστική που θα τη ζήλευαν και οι βέροι Παριζιάνοι.

Info: Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 2107777537

kora.jpg

Kora Bakery

Το Kora Bakery στο Κολωνάκι το αγαπάμε για πολλούς λόγους, με τους κουραμπιέδες του τα Χριστούγεννα να συγκαταλέγονται στους βασικούς πυλώνες της αγάπης μας, αλλά και για το ψωμί του. Το ψωμί εδώ είναι προζυμένιο και φτιάχνεται με τρία μόνο υλικά, νερό, αλάτι και εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι. Το φυσικό τους προζύμι είναι το συστατικό που δίνει όγκο και μεστή γεύση σε κάθε καρβέλι, με όλα τα ψωμιά εδώ να αφήνονται να ζυμωθούν φυσικά και να ωριμάσουν για τουλάχιστον 20 ώρες. Παράλληλα τα προβιοτικά και το γαλακτικό οξύ που δημιουργούνται στο ψωμί μέσα από αυτήν την φυσική διαδικασία, το κάνουν να διατηρείται φρέσκο για ακόμη περισσότερο. Εννοείται πως αν μπούμε εδώ, δεν φεύγουμε και χωρίς ένα από τα συννεφένια κρουασάν τους, γιατί θα ήταν αμαρτία.

Info: Π. Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 2103627855

black-salami.jpg

Black Salami Microbakery

Τρία χρόνια μετρά πλέον το new age bakery των Εξαρχείων και παραμένει ακόμη τόσο επίκαιρο και φρέσκο όσο και τα συγκλονιστικά ψωμιά, αλλά και τα επικά του σάντουιτς. Φοκάτσιες και καρβέλια, πολύσπορα και ημι-ολικής, πίτες και πίτσα, προτάσεις street brunch, εδώ όλα συμβαίνουν με βάση την ποιότητα των πρώτων υλών, τη δύναμη του προζυμιού, τις ώρες ωρίμανσης, την προσοχή στα ποσοστά υγρασίας και το ασίγαστο πάθος για την κορυφαία γεύση. Στο Black Salami Microbakery τίποτα δεν γίνεται τυχαία και για αυτό κατορθώνει να συγκεντρώνει ακόμη ουρές για το ψωμί και τα προϊόντα του.

Info: Ζωοδόχου Πηγής 71, Εξάρχεια, 2114187956

ΔΗΜΟΦΙΛΗ