ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς ένα τραγούδι της Τέιλορ Σουίφτ «εκτόξευσε» μια παμπ στο Λονδίνο

Πώς ένα τραγούδι της Τέιλορ Σουίφτ «εκτόξευσε» μια παμπ στο Λονδίνο

Με το τραγούδι «The Black Dog» η Τέιλορ Σουίφτ «έδειξε» μια παμπ στο νότιο Λονδίνο και οι φαν της τραγουδίστριας έσπευσαν να την επισκεφθούν

AP Photo / CNN / iPiccy

Μια μικρή παμπ της γειτονιάς στο Βόξχολ του νότιου Λονδίνου, με το όνομα The Black Dog, βρέθηκε απροσδόκητα στο προσκήνιο και στον τουριστικό χάρτη, χάρη σε ένα τραγούδι της Τέιλορ Σουίφτ.

Την Παρασκευή 19 Απριλίου η Σουίφτ το τελευταίο της άλμπουμ, «The Tortured Poets Department» σε απλή έκδοση και σε ενισχυμένη, με 15 τραγούδια επιπλέον, υπό τον τίτλο «The Tortured Poets Department: The Anthology».

Σε αυτή την ενισχυμένη έκδοση, υπάρχει το τραγούδι «The Black Dog», στο οποίο η Σουίφτ τραγουδάει για έναν πρώην που άφησε ενεργοποιημένες τις ρυθμίσεις τοποθεσίας του κινητού του μετά τον χωρισμό:

«Κι έτσι παρακολουθώ καθώς μπαίνεις
Σε ένα μπαρ που λέγεται The Black Dog
Και ανοίγεις νέες τρύπες στην καρδιά μου»

Μόλις αυτοί οι στίχοι κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, οι Swifties, όπως αποκαλούνται οι φανατικοί θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ, άρχισαν να ψάχνουν. Επειδή το άλμπουμ θεωρείται επηρεασμένο από τον χωρισμό της Τέιλορ Σουίφτ με τον Λονδρέζο ηθοποιό Τζο Άλγουιν – τον οποίο ακολούθησε μια σύντομη αλλά παθιασμένη σχέση με τον συμπολίτη του τραγουδιστή Μάτι Χίλι του συγκροτήματος 1975 – η αναζήτηση επικεντρώθηκε στην βρετανική πρωτεύουσα.

Είναι όμως το The Black Dog ένα πραγματικό μέρος του Λονδίνου ή απλά ένα φανταστικό όνομα που επιλέχθηκε για τη συμβολική του σημασία; Αυτό μόνο η ίδια η τραγουδοποιός μπορεί να το απαντήσει. Εκτός από την παμπ The Black Dog στο Βόξχολ υπάρχει μια μπυραρία με το ίδιο όνομα λίγο πιο έξω από την πόλη, στο προάστιο Μπρέντφορντ. Αλλά η παμπ στο νότιο Λονδίνο είναι εκείνη που φρόντισε να εκμεταλλευτεί άμεσα αυτή την απρόσμενη φήμη και σήμερα κατακλύζεται από φαν της Σουίφτ, όλες τις ώρες της ημέρας.

Κοκτέιλ «Taylor's Version»

Στη βιτρίνα της υπάρχει πλέον μια πινακίδα όπου αναγράφονται οι στίχοι. Στο Instagram, η παμπ πρόσθεσε στο βιογραφικό της τη φράση «σπίτι για βασανισμένους ποιητές», ως αναφορά στον τίτλο του άλμπουμ. Η λίστα κοκτέιλ έχει την προσθήκη «Taylor's Version», μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η Σουίφτ διαχωρίζει τα πρόσφατα επανεκτελεσθέντα κομμάτια της από τα πρωτότυπα.

Η Λίλι Μπότομλι, υπεύθυνη εκδηλώσεων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης της SC Soho, του μικρού ομίλου στον οποίο ανήκει η παμπ The Black Dog, λέει στο CNNi ότι έμαθε για το τραγούδι μέσω των προσωπικών της social media, πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος. « Και μέσα σε μισή μέρα – ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ – είχαμε νέους πελάτες», λέει.

black-dog.jpg

Η παμπ The Black Dog βρίσκεται σε έναν ήσυχο δρόμο του Βόξχολ στο νότιο Λονδίνο

Francesca Street, CNN

Για το Σαββατοκύριακο της κυκλοφορίας του δίσκου η παμπ προσέλαβε επιπλέον ασφάλεια – «απλά για προληπτικούς λόγους, δεν συνέβη τίποτα τρελό».

Ακολούθησε «μια πραγματικά γεμάτη Δευτέρα» και μια πληθώρα κρατήσεων για τα τέλη Ιουνίου και τα μέσα Αυγούστου, όταν η Swift θα δώσει οκτώ sold-out συναυλίες στο Στάδιο Γουέμπλεϊ. Το The Black Dog σχεδιάζει να λειτουργήσει με διευρυμένο ωράριο εκείνες τις μέρες.

Ειδησεογραφικά μέσα σε όλο τον κόσμο γράφουν για την παμπ, και έξω από αυτή στήνονται κάμερες από κανάλια και κόσμος τραβάει συνεχώς βίντεο για το TikTok.

Το The Black Dog ήταν ήδη ενεργό στο Instagram πριν γίνει διάσημο από τη Σουίφτ, αλλά η Μπότομλι και η ομάδα της έσπευσαν να ανοίξουν και λογαριασμό στο TikTok όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ.

«Το TikTok μας, μέσα σε 72 ώρες, απέκτησε πάνω από 200.000 likes και ένα εκατομμύριο προβολές», λέει. Ενώ οι ακόλουθοι στο Instagram «έχουν τριπλασιαστεί, σχεδόν τετραπλασιαστεί τώρα».

Ήδη ξεκίνησε η πώληση σουβενίρ της παμπ (με αποστολές σε όλο τον κόσμο) μετά από απαίτηση των απανταχού Swifties, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι και η καθιέρωση βραδιάς καραόκε με τραγούδια της Σουίφτ. Ιδέα που προέκυψε όταν οι φαν της τραγουδίστριας που γεμίζουν το μαγαζί – γυναίκες στη συντριπτική τους πλειοψηφία – αρχίζουν να τραγουδούν αφού καταναλώσουν μερικά Aperol Spritz – Taylor’s Version…

Με πληροφορίες από: What it’s like inside The Black Dog, the London pub made famous by Taylor Swift by Francesca Street, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ