ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι αληθινές ιστορίες πίσω από 10 γνωστά «τραγούδια εκδίκησης»

Οι αληθινές ιστορίες πίσω από 10 γνωστά «τραγούδια εκδίκησης»

Οι Τέιλορ Σουίφτ, Αριάνα Γκράντε, Αλάνις Μορισέτ, Μπιγιονσέ, Νικ Κέιβ και Εντ Σίραν έχουν γράψει διάσημα «τραγούδια εκδίκησης» μετά από χωρισμούς

AP Photo / iPiccy

Κάθε χωρισμός μπορεί να κρύβει ένα καλό τραγούδι – ή και δύο και πέντε και δέκα αν είσαι η Τέιλορ Σουίφτ. Η οποία με το τελευταίο της άλμπουμ «The Tortured Poets Department» έχει βάλει για μία ακόμη φορά τους φαν της να μαντεύουν για ποιον από τους πρώην της είναι το κάθε τραγούδι, αλλά και να συρρέουν σε μία παμπ του Λονδίνου προσπαθώντας να ανακαλύψουν περισσότερα στοιχεία.

Με αφορμή λοιπόν το συγκεκριμένο άλμπουμ, οι βρετανικοί Times ανατρέχουν στις αληθινές ιστορίες και τα πρόσωπα πίσω από 10 γνωστά «τραγούδια εκδίκησης», όπως αποκαλείται το συγκεκριμένο είδος. Χωρίς όμως Τέιλορ Σουίφτ στη λίστα…

Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, «Cry Me a River», 2002

Δεν ήταν και πολύ κομψό από πλευράς του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ να χρησιμοποιήσει στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού που μιλάει για μια γυναίκα που τον απάτησε, μια σωσία της μέχρι τότε συντρόφου του Μπρίτνεϊ Σπίαρς. Μάλλον ήθελε να καταλάβουν ακόμη και οι πέτρες για ποια μιλάει. Η Μπρίντεϊ περίμενε δύο δεκαετίες πριν δώσει την απάντησή της στα απομνημονεύματά της, «The Woman In Me»: «Στα μέσα ενημέρωσης με περιέγραψαν ως πόρνη που είχε ραγίσει την καρδιά του χρυσού αγοριού της Αμερικής. Η αλήθεια: εγώ ήμουν σε κώμα στη Λουιζιάνα και εκείνος έκανε το κομμάτι του στο Χόλιγουντ... Ο Τζάστιν παρέλειψε να αναφέρει τις πολλές φορές που με είχε απατήσει».

Μπιγιονσέ, «Sorry», 2016

Όλοι όσοι είχαν δει τα viral πλάνα από κάμερες ασφαλείας που έδειχναν την αδελφή της Μπιγιονσέ, Σολάνζ Νόουλς, να χτυπά επανειλημμένα τον γαμπρό της, Τζέι Ζι, ενώ η Μπιγιονσέ κοιτούσε απαθής, ήξεραν ότι δεν ήταν όλα ρόδινα στο σπιτικό των Νόουλς – Κάρτερ. Το τραγούδι αυτό φωτογράφιζε την Ρέιτσελ Ρόι, σχεδιάστρια μόδας και πρώην σύζυγο του πρώην συνέταιρου του Τζέι Ζι, Ντέιμον Ντας, η οποία «έπιασε το υπονοούμενο» και δεν δίστασε να απαντήσει μέσω Instagram. Όσο για τον Τζέι Ζι, πρέπει να έφαγε τόση «παντόφλα», που λίγο μετά κυκλοφόρησε δικό του «τραγούδι απολογίας», το «4:44».

Suede, «Animal Lover», 1993

Εμπνευσμένο από την περίοδο της «επικάλυψης» της σχέσης μεταξύ του Μπρετ Άντερσον των Suede και της μελλοντικής τραγουδίστριας των Elastica, Τζαστίν Φρίσμαν, η οποία βάδιζε στην ολοκλήρωσή της, με τη σχέση μεταξύ της Φρίσμαν και του Ντέιμον Άλμπαρν των Blur. Λέγεται ότι οι δύο «αντίπαλοι» σταρ της Britpop έστελναν ο ένας μηνύματα στον άλλον με τη μορφή δαγκωματιών και γρατζουνιών πάνω στο σώμα της Φρίσμαν. Προφανώς δεν έβρισκαν πουθενά χαρτί και στυλό…

Εντ Σίραν, «Don't», 2014

Κάποια τραγουδίστρια φαίνεται πως πλήγωσε πολύ τον Εντ Σίραν για να τον κάνει να χρησιμοποιήσει κακές λέξεις σε αυτό το τραγούδι, αποκαλύπτοντας μια άλλη πλευρά του. Τα ονόματα που κυκλοφορούσαν τότε ήταν δύο: Τέιλορ Σουίφτ και Έλι Γκούλντινγκ. Ο Σίραν, από την πλευρά του, δήλωσε: «100% δεν ήταν για την Τέιλορ... Απλά δεν θα πω για ποια... Γιατί όλοι, όλοι ξέρουν ούτως ή άλλως». Μετά από αυτό οι περισσότεροι υποθέτουν ότι γράφτηκε για την Γκούλντινγκ, αλλά ακόμη και αν δεν είναι έτσι, θα πρέπει να βρεθούν περισσότερες γυναίκες να απατήσουν τον Εντ Σίραν∙ το συγκεκριμένο τραγούδι είναι πολύ καλύτερο από εκείνα που ο Σίραν γράφει για γυναίκες που δεν τον έχουν απατήσει…

Νικ Κέιβ, «Into My Arms», 1997

To The Red Hand Files είναι μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί ο Νικ Κέιβ για να απαντάει στις ερωτήσεις θαυμαστών του. Όταν ένας από αυτούς το 2019 τον ρώτησε «γιατί εγκατέλειψες τη σχέση σου με την Πι Τζέι Χάρβεϊ τη δεκαετία του 1990;», αντί ο Κέιβ να του πει «να κοιτάς τη δουλειά σου», επέλεξε να απαντήσει ειλικρινά και αναλυτικά. Εξήγησε ότι το άλμπουμ «The Boatman's Call», με πρώτο σινγκλ το «Into My Arms», «με θεράπευσε από την Πόλι Χάρβεϊ. Άλλαξε επίσης τον τρόπο με τον οποίο έκανα μουσική ... Ήταν η αντισταθμιστική γενναιοδωρία για μια ραγισμένη καρδιά». Κι έτσι ο Ραμόν από το Σάο Πάολο – ο φαν που έκανε την ερώτηση – πήρε την απάντηση που όλοι οι μουσικοί δημοσιογράφοι ήθελαν, αλλά δεν τολμούσαν να ρωτήσουν στα τέλη των ‘90s…

Μπομπ Ντίλαν, «Idiot Wind», 1975

Η 84χρονη σήμερα Σάρα Λάουντς – τότε Ντίλαν – ήταν ηθοποιός και μοντέλο που ενέπνευσε αρκετά τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν – μεταξύ των οποίων τα «Sad Eyed Lady of the Lowlands» και «Sara» –αλλά και το υβριστικό «Idiot Wind» με το οποίο παραμένει πιο στενά συνδεδεμένη. Στο τραγούδι αυτό, λίγο πριν τον χωρισμό τους, ο Ντίλαν της απευθύνει στίχους όπως: «Idiot wind / Blowing every time you move your teeth / You're an idiot, babe / It's a wonder that you still know how to breathe». Η Σινέντ Ο’ Κόνορ θα αναφερόταν αργότερα στο τραγούδι ως μια καίρια επιρροή, εξηγώντας ότι «κανείς μας δεν θα ήθελε να είναι το πρόσωπο στο οποίο μιλάει ο Ντίλαν. Γι' αυτό τον αγαπώ… Μπορεί να γίνει πραγματικά γαμ**να κακός».

Τζόαν Μπαέζ, «Diamonds and Rust», 1975

Η ήδη καταξιωμένη Τζόαν Μπαέζ υποστήριξε πολύ τον Μπομπ Ντίλαν όταν εκείνος έμπαινε φρέσκος φρέσκος στη μουσική σκηνή του Γκρίνουιτς Βίλατζ. Αλλά καθώς εκείνος εξελισσόταν σε poster boy του φολκ ροκ, ο τρόπος που της φέρθηκε δεν ήταν τόσο γενναιόδωρος. Στο ντοκιμαντέρ του 1967 «Don’t Look Back» τη βλέπουμε να είναι απλά ένα αναλώσιμο μέλος της κουστωδίας του, με τους μουσικούς του Ντίλαν να τη χλευάζουν. Στην περίοδο αυτή αναφέρεται το συγκεκριμένο τραγούδι, που έγραψε αρκετά χρόνια μετά και είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι άξιζε ο Ντίλαν.

Αλάνις Μορισέτ, «You Oughta Know», 1995

Η Καναδή τραγουδίστρια δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητα του άντρα στον οποίο απευθύνθηκε οργισμένη με ατάκες όπως «Αre you thinking of me when you fuck her». Αλλά η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι πρόκειται για τον κωμικό Ντέιβ Κουλιέρ, με τον οποίο είχαν σχέση πριν κυκλοφορήσει το άλμπουμ «Jagged Little Pill» που περιέχει το τραγούδι. Ο ίδιος ο Κουλιέρ το 1997 παραδέχτηκε ότι κάποιοι στίχοι του ήταν υπερβολικά οικείοι, όπως οι «An older version of me» και «I hate to bug you in the middle of dinner». Άλλα ονόματα που έπεσαν στο τραπέζι είναι ο παίκτης του χόκεϊ Μάικ Πελούσο, ο ηθοποιός από τα «Φιλαράκια» Ματ ΛεΜπλανκ – είχε παίξει στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού της «Walk Away» το 1991 – και ο πρώην παραγωγός της Μορισέτ, Λέσλι Χάου. Αλλά ο Κουλιέρ παραμένει το φαβορί.

Αριάνα Γκράντε «Thank U, Next», 2018

Αντίθετα με την Αλάνις Μορισέτ, η Αριάνα Γκράντε φροντίζει να χωρέσει στο πρώτο κουπλέ όλα τα ονόματα των πρώην της, πριν τραγουδήσει τη φράση «thank u, next» που έγινε πολύ της μόδας τότε. O Σον «που δεν ταίριαξε» είναι ο ράπερ Μπιγκ Σον, ο Ρίκι για τον οποίο «έγραψα μερικά τραγούδια» είναι ο χορευτής και φωτογράφος Ρίκι Άλβαρεζ, ο Μάλκολμ που «ήταν άγγελος» είναι ο ράπερ Μακ Μίλερ και ο Πιτ για τον οποίο «είμαι ευγνώμων» είναι ο κωμικός Πιτ Ντέιβιντσον. Η Γκράντε έγραψε το τραγούδι όταν ήταν ακόμα μαζί του – αλλά μέχρι αυτό να κυκλοφορήσει είχαν ήδη χωρίσει. Αν μη τι άλλο, η ζεν θετικότητα με την οποία η Γκράντε καταφέρνει να απελευθερωθεί από τις όποιες κακές αναμνήσεις των πρώην της, υποδηλώνει ότι ο ψυχοθεραπευτής της αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι.

Κάρλι Σάιμον, «You're So Vain», 1972

Σίριαλ… δεκαετιών έχει γίνει η αναζήτηση του προσώπου πίσω από αυτό το τραγούδι. Ή, ορθότερα, των προσώπων, καθώς η Κάρλι Σάιμον παραδέχτηκε κάποια στιγμή ότι ο «ήρωας» είναι ένας συνδυασμός τριών ανδρών. Ο ένας από αυτούς είναι σίγουρα ο Γουόρεν Μπίτι, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε στη Σάιμον για να την ευχαριστήσει όταν άκουσε το τραγούδι (κι ας μην ήταν κολακευτικό). Τρεις δεκαετίες μετά, στα απομνημονεύματά της, η Σάιμον έγραψε ότι μόνο το δεύτερο κουπλέ είναι για τον Μπίτι «αλλά εκείνος πιστεύει ότι όλο το τραγούδι είναι για εκείνον». Το δεύτερο κουπλέ, πάντως, είναι το ακόλουθο: «You had me several years ago when I was still quite naive / Well you said that we made such a pretty pair / And that you would never leave / But you gave away the things you loved and one of them was me». Το 2003, η Σάιμον συμφώνησε να αποκαλύψει το όνομα (ή τα ονόματα;) στον πλειοδότη μιας φιλανθρωπικής δημοπρασίας. Ο πρόεδρος του δικτύου NBC Sports και φίλος της Σάιμον, Ντικ Έμπερσολ, πλήρωσε 50.000 δολάρια και το/τα έμαθε, με τον όρο να κρατήσει το στόμα του κλειστό… Για την ιστορία, άλλοι πιθανοί υποψήφιοι μαζί με τον Μπίτι είναι οι Μικ Τζάγκερ, Ντέιβιντ Μπόουι, Ντέιβιντ Γκέφεν, Τζέιμς Τέιλορ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ