ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Δέκα μπλοκμπάστερ που θα δούμε φέτος στα θερινά σινεμά

Δέκα μπλοκμπάστερ που θα δούμε φέτος στα θερινά σινεμά

Ταινίες όπως οι «Furiosa: A Mad Max Saga», «Deadpool & Wolverine», «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης» και «Το Κοράκι» θα προβληθούν αυτό το καλοκαίρι στα θερινά σινεμά

Warner Bros Pictures / Walt Disney Studios / FilmNation Entertainment / iPiccy

Ένας ένας ξεκινούν τη λειτουργία τους οι θερινοί κινηματογράφοι αυτές τις μέρες, με ένα μείγμα από ευρωπαϊκές παραγωγές, χολιγουντιανά μπλοκμπάστερ, ανεξάρτητες ταινίες και επανεκδόσεις κλασικών φιλμ.

Μπορεί η επανάσταση του streaming να έχει αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού, αλλά τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ παραμένουν ακόμη πιστά στην παράδοση των καλοκαιρινών μπλοκμπάστερ, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 1975 όταν τα «Σαγόνια του Καρχαρία» του Στίβεν Σπίλμπεργκ έσπασαν κάθε ρεκόρ εισπράξεων στις ΗΠΑ.

Για μία ακόμη χρονιά, το φετινό μείγμα περιλαμβάνει κυρίως υπερήρωες, σίκουελ, πρίκουελ και ριμέικ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν κανένα από τα δέκα μπλοκμπάστερ που ακολουθούν δεν στηρίζεται σε 100% πρωτότυπο υλικό. Γι’ αυτό και δεν θα εκπλαγούμε αν τα ξεπεράσει σε εισπράξεις η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, «Ιστορίες Καλοσύνης» (Kinds of Kindness) που θα προβάλλεται από τις 30 Μαΐου…

Το Βασίλειο του Πλανήτη των Πιθήκων

Kingdom of the Planet of Apes, 9 Μαΐου

Επτά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ιστορίας του πιθήκου Καίσαρα στην ταινία «Ο πλανήτης των πιθήκων: Η σύγκρουση», έρχεται μία ακόμη προσθήκη στη σειρά ταινιών «Ο πλανήτης των πιθήκων» από τον σκηνοθέτη Γουές Μπολ. Στο βαθύ μέλλον και μετά τη βασιλεία του Καίσαρα, οι πίθηκοι είναι το κυρίαρχο είδος που ζει αρμονικά, ενώ οι άνθρωποι έχουν καταλήξει να ζουν κρυμμένοι. Καθώς ένας νέος τύραννος ηγέτης πίθηκος χτίζει την αυτοκρατορία του, ένας νεαρός πίθηκος ξεκινά ένα οδυνηρό ταξίδι που θα τον κάνει να αμφισβητήσει όλα όσα γνώριζε για το παρελθόν. Πρωταγωνιστούν οι Όουεν Τιγκ, Φρέγια Άλαν, Κέβιν Ντουράντ, Γουίλιαμ Χ. Μέισι.

Furiosa: A Mad Max Saga

30 Μαΐου

Η Φουριόζα της Σαρλίζ Θερόν είχε κλέψει την παράσταση στην ταινία «Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής» και, εννέα χρόνια μετά, ήρθε η ώρα για τη δική της ταινία, που λειτουργεί σαν πρίκουελ σε εκείνη του 2015. Καθώς ο κόσμος καταρρέει, η νεαρή Φουριόζα απαγάγεται από τη μεγάλη Ορδή Μηχανόβιων με επικεφαλής τον πολέμαρχο Ντεμέντους. Καθώς ο τελευταίος διεκδικεί από τον Αθάνατο Τζο την ηγεμονία της Ακρόπολης, η Φουριόζα πρέπει να επιβιώσει από πολλές δοκιμασίες για να επιστρέψει στην πατρίδα της. Ο Τζορτζ Μίλερ σκηνοθετεί ξανά, αυτή τη φορά με την Άνια Τέιλορ – Τζόι στη θέση της Θερόν, και τους Κρις Χέσμγουορθ, Τομ Μπερκ, Νέιθαν Τζόουνς να συμπρωταγωνιστούν.

Bad Boys: Ride or Die

6 Ιουνίου

Δεν είμαστε σίγουροι κατά πόσο ο κόσμος χρειαζόταν μια τέταρτη ταινία στη σειρά «Bad Boys», αλλά ο Γουίλ Σμιθ και ο Μάρτιν Λόρενς θα επιστρέψουν και φέτος στους ρόλους των αστυνομικών Λάουρι και Μπερνέτ. Αυτή τη φορά ερευνούν μια υπόθεση διαφθοράς στο τμήμα τους και πέφτουν θύματα πλεκτάνης που τους αναγκάζει να γίνουν φυγάδες από το νόμο. Σκηνοθετούν (όπως και την τρίτη ταινία) οι Αμπίλ Ελ Αρμπί και Μπιλάλ Φαλάχ, ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Βανέσα Χάτζενς, Αλεξάντερ Λούντβιχ, Έρικ Ντέιν.

A Quiet Place: Day One

27 Ιουνίου

Το θρίλερ «Ένα ήσυχο μέρος» και το σίκουελ του από τον Τζον Κρασίνσκι σημείωσαν τέτοια εισπρακτική επιτυχία, που δικαιολογημένα η τρίτη ταινία της σειράς μπαίνει στη λίστα με τα μπλοκμπάστερ. Στο πρίκουελ που σκηνοθετεί ο Μάικλ Σαρνόσκι μεταφερόμαστε στην πρώτη ημέρα της εισβολής των εξωγήινων τεράτων που σκοτώνουν οτιδήποτε βγάλει τον παραμικρό ήχο. Πρωταγωνιστούν οι Λουπίτα Νιόνγκ’o, Τζόζεφ Κουίν, Αλεξ Γουλφ και Ντζιμόν Χούνσου.

Twisters

18 Ιουλίου

Η ταινία του Γιαν ντε Μποντ από το 1996 αποκτά σίκουελ εν έτει 2024 και μάλιστα από τον Λι Άιζακ Τσανγκ, σκηνοθέτη του οσκαρικού «Minari». Αυτή τη φορά κεντρική ηρωίδα είναι η κόρη του ζεύγους Μπιλ Πάξτον – Έλεν Χαντ που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη ταινία, και – κρίνοντας από τον τίτλο – οι ανεμοστρόβιλοι είναι πολλοί… Επίσης, μπορεί να βάλετε άφοβα στοίχημα ότι η κλιματική αλλαγή θα παίζει σημαντικό ρόλο στο σενάριο. Πρωταγωνιστούν οι Γκλεν Πάουελ, Κίραν Σίπκα, Κέιτι Ο' Μπράιαν.

Deadpool & Wolverine

24 Ιουλίου

Μπορεί το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel να πηγαίνει κατά διαόλου και πλέον να ενδιαφέρει ελάχιστους (σε σχέση με το χαμό που γινόταν την εποχή των τελευταίων ταινιών «Avengers»), αλλά αν υπάρχει μία ταινία που να μπορεί να του δώσει μια ανάσα, είναι αυτή. Ο Deadpool και ο Wolverine, δύο «μεταγραφές» της Disney από την εξαγορά της Fox, έρχονται με ανατρεπιτικό χιούμορ, υπερβολική βία και τους Ράιαν Ρέινολντς και Χιου Τζάκμαν που τους υποδύονται, σε μεγάλα κέφια. Σκηνοθετεί ο Σον Λέβι.

Alien: Romulus

Αύγουστος

Το παραπάνω teaser trailer αποκαλύπτει ελάχιστα για την πλοκή (αλλά πολλά για το ύφος της ταινίας) και για την υπόθεση είναι γνωστό μόνο το εξής: Ανάμεσα στα γεγονότα των ταινιών «Alien» και «Aliens», μια ομάδα νέων αποίκων στο διάστημα έρχεται αντιμέτωπη με την πιο τρομακτική μορφή ζωής. Η νέα προσθήκη, λοιπόν, στο franchise «Alien» είναι μια καθαρόαιμη ταινία τρόμου, με σκηνοθέτη τον Φέντε Άλβαρεζ (του «Evil Dead» και του «Μην ανασαίνεις») και πρωταγωνιστές τους Κέιλι Σπένι, Ιζαμπέλα Μέρσεντ, Ντέιβιντ Τζόνσον, Αρτσι Ρενό, Σπάικ Φερν και Αϊλίν Γου.

Kraven o Κυνηγός

Kraven The Hunter, 29 Αυγούστου

Το «παράλληλο με τον Spider-Man» κινηματογραφικό σύμπαν που έχει στήσει η Sony, έχει δώσει αναπάντεχες επιτυχίες όπως οι ταινίες «Venom» και παταγώδεις αποτυχίες όπως οι «Morbius» και «Madame Web». Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά σε ποια κατηγορία θα μπει η συγκεκριμένη ταινία του Τζέι Σι Τσάντορ, που αφηγείται το origin story ενός δημοφιλούς «κακού» στα κόμικς του Σπάιντερμαν, του Ρώσου κυνηγού Σεργκέι Ντιμίτρι Σιμόστιβιτς Κράβινοφ, γνωστού ως Κρέιβεν ο Κυνηγός. Ένα ατού πάντως είναι η παρουσία στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Άαρον Τέιλορ – Τζόνσον, που αυτή τη στιγμή είναι το φαβορί για το ρόλο του νέου Τζέιμς Μποντ.

Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης

Beetlejuice Beetlejuice, 5 Σεπτεμβρίου

Χρειάστηκαν 36 ολόκληρα χρόνια για να ξαναβγεί από τον τάφο του ο Σκαθαροζούμης, και θα περιμένουμε μέχρι τον Σεπτέμβριο για να μάθουμε αν άξιζε τον κόπο η αναμονή. Πάντως, ο Τιμ Μπάρτον επιστρέφει στη σκηνοθεσία, μαζί με τους Μάικλ Κίτον, Γουινόνα Ράιντερ και Κάθριν Ο’Χάρα από την πρώτη ταινία. Τα νέα πρόσωπα είναι η πρωταγωνίστρια Τζένα Ορτέγκα και οι Τζάστιν Θερού, Μόνικα Μπελούτσι και Γουίλεμ Νταφόε. Για να δούμε, αν το σίκουελ έχει επιτυχία, θα βγει και τρίτη ταινία που θα λέγεται «Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης»;

Το Κοράκι

The Crow, 12 Σεπτεμβρίου

Η ταινία του 1994 με τον Μπράντον Λι έχει φανατικούς οπαδούς που δεν έδειξαν να ενθουσιάζονται από το τρέιλερ του ριμέικ που σκηνοθέτησε ο Ρούπερτ Σάντερς. Ο Μπιλ Σκάρσγκααρντ θα υποδυθεί αυτή τη φορά τον Έρικ Ντρέιβεν, που δολοφονείται μαζί με την κοπέλα του από μια συμμορία, αλλά επιστρέφει στη ζωή χάρη σε ένα υπερφυσικό κοράκι για να εκδικηθεί. Συμπρωταγωνιστούν οι ΦΚΑ Τουίγκς, Ντάνι Χιούστον, Τζόρνταν Μπόλγκερ. Στους αμερικανικούς κινηματογράφους η ταινία θα προβληθεί τον Ιούνιο, αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα ισχύει η ημερομηνία της 12ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν αποκλείεται να αλλάξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ