ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Δίαιτα ή κόψιμο». Σε διαθεσιμότητα παρουσιάστριες της Αιγύπτου για τα περιττά κιλά τους

«Δίαιτα ή κόψιμο». Σε διαθεσιμότητα παρουσιάστριες της Αιγύπτου για τα περιττά κιλά τους

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη χώρα η απόφαση του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα ERTU (Egyptian Radio and Television Union) να βγάλει από τον αέρα οκτώ τηλεπαρουσιάστριες για ένα μήνα ώστε να βελτιώσουν την εμφάνιση τους.

Οι οκτώ γυναίκες πρέπει να κάνουν δίαιτα για να χάσουν τα περιττά κιλά σύμφωνα με απόφαση που πήρε η πρόσφατα διορισμένη διευθύντρια του καναλιού, Safaa Hegazy πρώην τηλεπαρουσιάστρια στο ERTU η ίδια, αναφέρει η New York Times. Το πρωτοφανές τελεσίγραφο στις οκτώ παρουσιάστριες του κρατικού καναλιού έχει προκαλέσει σάλο στη χώρα με οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών αλλά και άντρες βουλευτές να αμφισβητούν την απόφαση και να φέρουν το ζήτημα στο Κοινοβούλιο.

Safaa Hegazy

Η διευθύντρια του χτυπημένου από την κρίση στην τηλεθέαση, ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Αιγύπτου, Safaa Hegazy. Πηγή: Twitter

Πολλοί χρήστες του διαδικτύου αλλά και ανεξάρτητα media της χώρας σημειώνουν ότι «εάν το κανάλι θέλει να κερδίσει πίσω τους τηλεθεατές που του έχουν γυρίσει την πλάτη, καλό θα είναι να ξεκινήσει από άλλα σημεία. Όπως η ποιότητα και η αντικειμενικότητα της δημοσιογραφίας του».

Mία από τις τηλεπαρουσιάστριες, η Khadija Khattab, που εργάζεται στο Κανάλι 2 της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ζήτησε μέσω της ιστοσελίδας Al-Yawm al-Sabi από τους τηλεθεατές να παρακολουθήσους τις πρόσφατες εκπομπές της και να κρίνουν οι ίδιοι αν είναι πραγματικά παχύσαρκη «δικαιώνοντας την απόφαση».
Άλλη συνάδελφος της που προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία της τόνισε ότι η απόφαση έχει προκαλέσει εντάσεις στην οικογένεια των εργαζομένων και επισημαίνει ότι «το ζήτημα θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί εσωτερικά».

Το Κέντρο για την Νομική Ενημέρωση και Καθοδήγηση Γυναικών καταδίκασε την ενέργεια, κάνοντας λόγο για «παραβίαση του συντάγματος, σεξισμό και βία κατά των γυναικών». Η ΜΚΟ κάλεσε την ERTU να ανακαλέσει, χωρίς ωστόσο η παρέμβασή της να έχει αποτέλεσμα.

Σε παράλληλο χρόνο στέλεχος του Nile TV, ανέφερε στην ιστοσελίδα BuzzFeed News ότι «εδώ και χρόνια όλοι κοροϊδεύουν την εικόνα του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα για την εμφάνιση και την έλλειψη προσόντων των προσώπων του. Τώρα που γίνεται μια προσπάθεια αλλαγής αυτού του κλίματος όλοι ενοχλούνται. Αυτό είναι πραγματικά περίεργο. Τα μάτια διαβάζουν πιο γρήγορα από όσα ακούν τα αυτιά οπότε η εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο» πρόσθεσε. Το Nile TV είναι εθνικών συμφερόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ