ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σκάνδαλο από χρυσό: Στα χέρια του ΝτιΚάπριο το κλεμένο Oscar του Μάρλον Mπράντο;

Σκάνδαλο από χρυσό: Στα χέρια του ΝτιΚάπριο το κλεμένο Oscar του Μάρλον Mπράντο;
REUTERS/Fred Thornhill

Ο ηθοποιός που φέτος έφυγε από τα Oscar τροπαιούχος, Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, ήθελε χρόνια ένα αγαλματίδιο. Πριν κερδίσει (δικαιωματικά) το δικό του, ένα άλλο, χαμένο από το 2004 αγαλματίδιο του χάριζε μια κάποια ικανοποίηση. Πρόκειται για το πρώτο Oscar του Μάρλον Μπράντο που όλοι αναζητούν 11 και κάτι χρόνια, το αγαλματίδιο που είχε σηκώσει για την ερμηνεία του στο “Λιμάνι Tης Αγωνίας”.

Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα του το The Hollywood Reporter. Σε αυτό αναφέρεται ότι το αγαλματίδιο του εμβληματικού ηθοποιού βρέθηκε στα χέρια του ΝτιΚάπριο ως δώρο στα 38α γενέθλια του.

Για να κάνει την υπόθεση ακόμη πιο σκοτεινή, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ΝτιΚάπριο αποδέχθηκε με χαρά το κλεμμένο αγαλματίδιο του Μάρλον Μπράντο για την ερμηνεία του στην ταινία του Καζάν από τους μαλαισιανούς παραγωγούς της ταινίας του “Ο Λύκος της Γουόλ Στριτ”, τους άντρες πίσω από την αμφιλεγόμενη εταιρία Red Granite.

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, ο ΝτιΚάπριο μοιάζει ακόμη πιο ένοχος στο σκάνδαλο που εδώ και μήνες ταλαιπωρεί τη φήμη του ως καλοπροαίρετος ακτιβιστής και μαχητής του περιβάλλοντος.

28890

Η διαφθορά πίσω από τον Λύκο

Το σκάνδαλο θέλει την ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε όπου πρωταγωνίστησε ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο να έχει χρηματοδοτηθεί με κλεμμένα χρήματα από το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Μαλαισίας, 1MDB.

3,5 δισ. δολάρια φέρεται να έχει αφαιρέσει ο ανιψιός του πρωθυπουργού της Μαλαισίας και ιδρυτής της εταιρίας παραγωγής Red Granite που έχει στενές σχέσεις με τον ΝτιΚάπριο.

Ήδη από το καλοκαίρι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κίνησε διαδικασίες για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων αξίας 1 δισ. δολαρίων –“τα περιουσιακά στοιχεία σχετίζονται και έχουν αναγνωριστεί ως τμήμα διεθνούς συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος που υπεξαιρέθηκαν από την 1MDB σε διάστημα τεσσάρων ετών” αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές- με την εισαγγελέα του Λος Άντζελες Αϊλίν Ντέκερ αποφασισμένη να αποδώσει δικαιοσύνη. “Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι ΗΠΑ παιδική χαρά για τους διεφθαρμένους” είπε.

Σύμφωνα με όλα όσα έχουν στα χέρια τους οι αμερικανικές αρχές δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που προέρχονταν από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της ταινίας των Σκορσέζε και ΝτιΚάπριο. Συνολικά, εστάλησαν στην εταιρεία παραγωγής 11 εμβάσματα ύψους 64 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στα έγγραφα της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρεται ότι βρώμικο χρήμα από την 1MDB χρησιμοποιήθηκε από τον Αζίζ για να απολαύσει και τον τζόγο στο Λας Βέγκας με τον “Β” –ένας χαρακτηρισμός που πολλοί εικάζουν ότι αναφέρεται στον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Ο ΝτιΚάπριο μαζί με τον Ρίζα Αζίζ, τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία Λόου Τάεκ Τζο (έναν από τους παραγωγούς της ταινίας “Ο Λύκος της Wall Street”) και τον Τζόι ΜακΦάρλαντ βρέθηκαν στο καζίνο The Venetian στο Λας Βέγκας, για να παίξουν τυχερά παιχνίδια.

Οι τέσσερις άνδρες φαίνεται να χρησιμοποιούσαν πόρους από την αναπτυξιακή εταιρεία του δημοσίου, από την οποία μέσα σε μία μέρα “τραβήχτηκε” περίπου 1 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις 136 σελίδες των δικαστικών εγγράφων ο ηθοποιός και η παρέα του φέρεται να ξόδεψαν περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια σε μια εβδομάδα.

Η ταινία έφερε περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία ωστόσο ούτε η 1MDB, ούτε οι πολίτες της Μαλαισίας “είδαν έστω μία δεκάρα κέρδους από αυτή”.

Η Red Granite ισχυρίζεται ότι τα χρήματα ήταν νόμιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ