ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε τη Ρωσία να στραφεί εναντίον του

Πώς ο Ρόμπι Γουίλιαμς έκανε τη Ρωσία να στραφεί εναντίον του

O Ρόμπι Γουίλιαμς επέστρεψε με φασαρία. Αυτό είναι κυριολεκτικό. Στο νέο του single ο Γουίλιαμς σατιρίζει το ηδονιστικό lifestyle των Ρώσων ολιγαρχών και προκαλέσει αντιδράσεις στη χώρα του Βλάντιμιρ Πούτιν.

Το τραγούδι "Party Like A Russian" (Πάρταρε ως Ρώσος) μιλάει για τοα χρυσά κλουβιά με τις όμορφες γυναίκες, τους αγέλαστους, πάμπλουτους κλεπτοκράτες που πίνουν βότκα και καταναλώνουν MDMA και τους κακοποιούς που λύνουν τις διαφορές τους με "στρατιωτικές μπότες".

Για να κάνει τα πράγματα ακόμη πιο αιρετικά, το single έχει ένα sample από το τραγούδι "Dance of the Knights" (Χορός των Ιπποτών), ένα διάσημο κομμάτι της κλασικής μουσικής από τoν Ρώσο συνθέτη Σεργκέι Προκόφιεφ.

"Αυτό θα αναστατώσει τον κόσμο"

Μετά την κυκλοφορία του video clip την Παρασκευή, αναρίθμητες αναρτήσεις σε ρωσικά media καταγγέλουν το κομμάτι για ανακύκλωση στερεοτύπων της σύγχρονης Ρωσίας.

Το ειδησεογραφικό κανάλι Life News, που υπερασπίζεται τη γραμμή του Κρεμλίνου, συνεντευξίασε τον Sergey Knyazev, μέλος του Εθνικού Συνδέσμου Διοργανωτών Εκδήλωσεων (National Association of Events Organizers) είπε ότι το τραγούδι θα βλάψει τη δημοτικότητα του βρετανoύ τραγουδιστή στη Ρωσία.

"Με αυτό το single θα αλλάξει τη στάση που είχε ο κόσμος απέναντι του, θα τον απομακρύνει από τους fan και τους επιχειρηματίες που τον έφεραν στη Μόσχα για εμφανίσεις" σχολίασε.

"Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους που κάποτε τον ζητούσαν να τους διασκεδάσει σε εκδηλώσεις δεν θα θέλει να είναι περίγελος. Το τραγούδι κάνει πλάνα με τους Νεορώσους".

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός Evgeny Fridlyand είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Russia 24 ότι ο Γουίλιαμς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την μόνιμη παρουσία της Ρωσίας στη διεθνή ειδησεογραφία.

"Πολλοί καλλιτέχνες έχουν χρησιμοποιήσει ρωσική κλασική μουσική και τη Ρωσία", είπε. "Ζούμε καιρούς που η Ρωσία απασχολεί τον κόσμο, δημιουργεί πρωτοσέλιδα και όλο αυτό μοιάζει με προσπάθεια του Γουίλιαμς να αυξήσει τη δημοτικότητα του εις βάρος της εικόνας της χώρας" πρόσθεσε.

"Γιατί να μην μπορεί να αστειευτεί;"

Άλλοι, πάλι, δεν προβληματίστηκαν με το single. Ο τραγουδιστής Yuri Loza μίλησε στην εφημερίδα Komsomolskaya Pravda, υπερασπίστηκε τον Βρετανό σταρ λέγοντας ότι είναι θεμιτό από τους "αλλοδαπούς να κοροϊδεύουν τους ολιγάρχες της χώρας, όπως ακριβώς το κάνουν και οι ίδιοι οι Ρώσοι".

"Γιατί εμείς έχουμε δικαίωμα να τους σχολιάζουμε περιπαικτικά ενώ αν το κάνει κάποιος ξένος δεν επιτρέπεται και σοκάρει;" πρόσθεσε.

"Το τραγούδι δεν αναφέρεται στον Πούτιν"

Κάποιοι από τους στίχους του τραγουδιού έκανε πολλούς να υποθέσουν ότι αναφέρεται στον Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ειδικά στο σημείο που παίζει με το όνομα ΡασΠούτιν. Ωστόσο ο Ρόμπιν Γουίλιαμς ξεκαθάρισε ότι αυτό είναι μια λάθος υπόθεση. "Το τραγούδι δεν αναφέρεται στον Πούτιν" έγραψε σε tweet.

"Δεν είναι εμπαιγμός στο πρόσωπο κάποιοου συγκεκριμένου προσώπου" σχολάισε ο Γουίλιαμς στα βρετανικά media προσθέτοντας ότι το singe είναι ένα σχόλιο για τους Ρώσους που "ξέρουν να παρτάρουν πολύ καλά".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ