ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά»: 45 χρόνια μετά, το Imagine του Λένον «μιλάει» ακόμη

«Φαντάσου όλοι οι άνθρωποι να ζουν ειρηνικά»: 45 χρόνια μετά, το Imagine του Λένον «μιλάει» ακόμη

Ήταν πριν από 45 χρόνια όταν το πιο εκκεντρικό και για πολλούς το πλέον διανοούμενο “Σκαθάρι” χάρισε σε όλους έναν αντιπολεμικό ύμνο, μια φαντασίωση του που θέλησε να μοιραστεί με όλη την ανθρωπότητα που παγιδεύεται σε μια ατμόσφαιρα οργής, σε μια πραγματικότητα εμπόλεμη.

Το τραγούδι Imagine κυκλοφόρησε στις 11 Οκτωβρίου 1971. Ο ίδιος ο Λένον είχε πει αστειευόμενος ότι δεν είχε σκοπό να γράψει ένα ακόμη αντιπολεμικό τραγούδι αλλά το δικός του "Κομμουνιστικό Μανιφέστο". O Τζον Λένον, πνευματώδης πάντα, πίστευε ότι σύντομα το τραγούδι αυτό θα περνούσε από την “πλήξη” στην απόλυτη δυσπιστία. Εύλογα, διαψεύστηκε.

Tο τραγούδι αυτό απολαμβάνει τον ίδιο σεβασμό με τους εθνικούς ύμνους” είχε πει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ για το τραγούδι που χρωστάει κάτι και στη σύντροφο του Λένον, τη Γιόκο Όνο. Το Imagine παρέμεινε για μήνες Νο1 στις λίστες επιτυχιών καθώς ήταν κάτι πολύ περισσότερο από έναν αντιπολεμικό ύμνο που έκρυβε μέσα του τη θλίψη του πολέμου στο Βιετνάμ που τερματίσθηκε το 1975.

imagine album

Όταν στις 8 Δεκεμβρίου του 1980 ο Τζον Λένον έπεφτε νεκρός από τα πυρά του θαυμαστή του Μαρκ Τσάμπαν, οι Queen τραγουδούσαν το Imagine, αποτείνοντας φόρο τιμής στον διάσημο δημιουργό του. Το 2001 ο Τζορτζ Μάικλ αγόρασε αντί δύο εκατ. δολαρίων, σε μια δημοπρασία, το λευκό πιάνο στο οποίο ο Λένον συνέθεσε το τραγούδι-ορόσημο και στη συνέχεια το δώρισε στο Μουσείο των Μπιτλς, στο Λίβερπουλ.

Τον Ιανουάριο του 2015 στην Πορεία Ενότητας, την πιο ιστορική συγκέντρωση που έζησε το Παρίσι και τη μεγαλύτερη από την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί το 1944, το πλήθος των δύο εκατομμυρίων ανθρώπων που βγήκαν στους δρόμους για να υπερασπιστούν τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στον κίνδυνο της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού, τραγούδησε το Imagine.

Η ειρηνική καταγγελία τους ενάντια στο φόβο και την τρομοκρατία ήταν συγκλονιστική.

Το περιοδικό Rolling Stone περιέγραψε τους στίχους ως “22 γραμμές γλυκιάς και απλά ειπωμένης πίστης στη δύναμη ενός κόσμου, ενωμένου με σκοπό να επισκευάσει και να αλλάξει τον εαυτό του” προτού το τοποθετήσει στην 76η θέση του καταλόγου με τα 500 καλύτερα άλμπουμ της ποπ μουσικής.

Το τραγούδι γράφτηκε ένα πρωινό του 1971 στο δωμάτιο του Λένον στο Tittenhurst Park της Αγγλίας. “Η σύνθεση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα τραγούδι από τον Λένον και την Όνο. Πολλά στοιχεία του, όπως ο στίχος και το θέμα, είναι της Γιόκο. Εκείνη την εποχή ήμουν περισσότερο εγωιστής και δεν ανέφερα τη συνεισφορά της” είχε πει ο βρετανός καλλιτέχνης.

Δεν το δημιούργησε για να γίνει ύμνος. Το Imagine αντικατοπτρίζει όσα πίστευε στ’ αλήθεια ο Λένον. Ότι όλοι είμαστε μια χώρα, ένας κόσμος, ένας άνθρωπος. Ήθελε απλώς να εκφράσει αυτή την ιδέα” είπε η ίδια για το τραγούδι που ακούστηκε για πρώτη φορά σαν σήμερα και συνεχίζει να μένει μετέωρο γιατί... φαντάσου.

Φαντάσου (Imagine)

imagine lennon

Φαντάσου να μην υπάρχει παράδεισος
είναι εύκολο αν το προσπαθήσεις.
Καμία κόλαση κάτω από εμάς
Από πάνω μας μόνο ουρανός.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
να ζουν για το σήμερα.

Φαντάσου να μην υπάρχουν χώρες
δεν είναι δύσκολο να το κάνεις.
Τίποτα για να σκοτώσεις ή για να πεθάνεις
και καμία θρησκεία επίσης.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
να ζουν τη ζωή με ειρήνη.

Μπορεί να πεις πως είμαι ονειροπόλος
αλλά δεν είμαι ο μόνος.
Ελπίζω κάποια μέρα να ΄ρθεις και συ μαζί μας
και ο κόσμος θα ζει σαν ένας.

Φαντάσου πως δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες
Αναρωτιέμαι αν μπορείς.
Καμία ανάγκη για απληστία ή πείνα.
Μία αδελφοσύνη.
Φαντάσου όλους τους ανθρώπους
να μοιράζονται όλο το κόσμο.

Μπορεί να πεις πως είμαι ονειροπόλος
αλλά δεν είμαι ο μόνος.
Ελπίζω κάποια μέρα να ΄ρθεις και συ μαζί μας
και ο κόσμος θα ζει σαν ένας.

Στίχος, μουσική, ερμηνεία: Τζον Λένον

ΔΗΜΟΦΙΛΗ