ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι Rolling Stones έχουν να πουν κάτι για το νομπελίστα Μπομπ Ντίλαν

Οι Rolling Stones έχουν να πουν κάτι για το νομπελίστα Μπομπ Ντίλαν
REUTERS/Mario Anzuoni

Αν και ο ίδιος δεν έχει μιλήσει οι συνάδελφοι του φροντίζουν να μιλούν για αυτόν. Μετά τον Λέοναρντ Κόεν, οι Μικ Τζάγκερ και Κιθ Ρίτσαρντς των Rolling Stones μίλησαν ανοιχτά για το Νόμπελ Λογοτεχνίας που απονεμήθηκε στον Αμερικανό τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν την περασμένη Πέμπτη.

Από τη σκηνή του Desert Trip Festival στο Ίντιο, στην κοιλάδα Coachella της Καλιφόρνια όπου πραγματοποιείται και το πιο διάσημο ετήσιο φεστιβάλ μουσικής και τέχνης στις ΗΠΑ, "Coachella Valley Music and Arts Annual Festival" τα δύο μέλη του συγκροτήματος σχολίασαν την εμφάνιση του Ντίλαν που είχε προηγηθεί αλλά και το τρόπαιο που δίχασε τον κόσμο των γραμμάτων.

"Θέλω να ευχαριστήσω τον Μπομπ Ντίλαν για την εκπληκτική ερμηνεία. Δεν έχουμε μοιραστεί τη σκηνή ποτέ ξανά με κάτοχο βραβείου Νόμπελ. Ο Μπομπ είναι σαν τον δικό μας Ουόλτ Ουίτμαν" είπε ο Μικ Τζάγκερ με τον Κιθ Ρίτσαρντς να προσθέτει: "Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον που του άξιζε περισσότερο".

Η Σάρα Ντάνιους, γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ είπε ότι προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ντίλαν εις μάτην. Βέβαια αυτή η συμπεριφορά του Ντίλαν δεν είναι κάτι καινούργιο.

Ταγμένος στην τέχνη του, αδιάφορος για τις βραβεύσεις

2016 10 14T002710Z 2124731626 S1BEUGVEVEAA RTRMADP 3 NOBEL PRIZE LITERATURE

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο μουσικός αγνοεί μεγάλες τελετές βράβευσης. Το 2000 κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού με το Things Have Changed στην ταινία Wonder Boys. Δεν παρέστη στην τελετή απονομής, αλλά παρέλαβε το βραβείο μέσω video link από την Αυστραλία.

Το 2010 προσκλήθηκε στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα για να παραλάβει το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών, αλλά δεν εμφανίστηκε.

Ο Μπομπ Ντίλαν βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας επειδή "έχει δημιουργήσει νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στην σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση". Κανείς δεν ξέρει αν ο Μπομπ Ντίλαν θα παραστεί στην ετήσια απονομή των βραβείων στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου. Πάντως ο βασιλιάς της Σουηδίας θα τον περιμένει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ