ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η σιωπή του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ είναι δικαίωμά του

Η σιωπή του Μπομπ Ντίλαν για το Νόμπελ είναι δικαίωμά του
REUTERS / KI PRICE

Θα πάει ή όχι ο Μπομπ Ντίλαν να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας; Αυτό είναι το ερώτημα που «βασανίζει» την επιτροπή που τον βράβευσε ενώ ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν έχει κάνει ακόμα κανένα σχόλιο για την βράβευσή του που ανακοινώθηκε πριν από 10 ημέρες.

«Αν ο Ντίλαν παραμείνει σιωπηλός, αυτό θα είναι αγενές και αλαζονικό», είπε το μέλος της Ακαδημίας Περ Βάστμπεργκ στα σουηδικά Μέσα ενημέρωσης. Παρόλα αυτά η Ακαδημία τόνισε ότι οι απόψεις του είναι προσωπικές και δεν τις συμμερίζεται.

«Ο λογοτέχνης που τιμάται με το Νόμπελ αποφασίζει μόνος του αν θα παραστεί στις τελετές για την παρουσίαση του βραβείου», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σάρα Ντάνιους μόνιμη γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας και πρόσθεσε:

Η Σουηδική Ακαδημία δεν έχει εκφράσει ποτέ καμία άποψη για την απόφαση των νικητών σχετικά με το θέμα αυτό και δεν πρόκειται να το κάνει τώρα, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα λάβει ο Μπομπ Ντίλαν.

Η τελετή απονομής των Νόμπελ πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, στην επέτειο θανάτου του Άλφρεντ Νόμπελ, οπότε ο βασιλιάς της Σουηδίας δίνει σε κάθε βραβευμένο ένα δίπλωμα και ένα μετάλλιο, ενώ ακολουθεί ένα δείπνο στο δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Αν ο Ντίλαν διατηρήσει τη σιωπή του, θα είναι ο πρώτος που απλώς θα αγνοήσει την απόφαση της Ακαδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ