ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γυαλισμένα πόδια ή μπογιά; Η viral οφθαλμαπάτη που διχάζει το διαδίκτυο

Γυαλισμένα πόδια ή μπογιά; Η viral οφθαλμαπάτη που διχάζει το διαδίκτυο

"Το διαδίκτυο δεν μπορεί να αποφασίσει!". Το διαδίκτυο τι δεν μπορεί; ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ, ξανά και ξανά. Στο παρελθόν ο κοινός νους δεν μπορούσε να αποφασίσει εάν ένα φόρεμα ήταν χρυσό ή μπλε. Τώρα δεν μπορεί να συμφωνήσει στο τι βλέπει σε αυτή τη φωτό.

"Πόδια που γυαλίζουν ή πόδια ζωγραφισμένα με λευκή μπογιά;" είναι ο νέος γρίφος που απαιτεί να τοποθετηθούμε. Η φωτογραφία ανέβηκε στο Twitter τον Σεπτέμβριο αλλά έγινε viral ένα μήνα μετά. Ποιο είναι το ντιμπέιτ;

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι γυαλισμένα με λάδι γυναικεία πόδια.

Άλλοι είναι σίγουροι ότι πρόκειται για λευκή μπόγια απλωμένη σε γυναικεία πόδια.

Αυτή είναι η οφθαλμαπάτη της ημέρας που για εμάς δεν είναι καθόλου οφθαλμαπάτη γιατί είναι πασιφανές ότι πρόκειται για μπογιά, ίσως τέμπερα, απλωμένη με βαρετή διάθεση, σε πόδια.

Ωστόσο η τελευταία οφθαλμαπάτη δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέχρι τώρα, όπως η ιντερνετική φρενίτιδα που προκάλεσε ο Ιάπωνας καθηγητής ψυχολογίας Akiyoshi Kitaoka, ο οποίος πόσταρε στο Facebook του την οφθαλμαπάτη με τις δώδεκα τελείες που δεν μπορείς να δεις αλλά θα έπρεπε.

"Υπάρχουν 12 μαύρες τελείες στις ενώσεις των διαγωνίων. Ο εγκέφαλός σου δεν σε αφήνει να τις δεις όλες με τη μία" σχολίασε ο game developter Will Kerslake που αναδημοσίευσε το post. Μέσα σε ένα 24ωρο η ανάρτηση του Ιάπωνα είχε περισσότερες από 27.000 ετυμηγορίες.

H οφθαλμαπάτη αυτή ονομάζεται "Ninio’s Extinction Illusion" (Οφθαλμαπάτη της Εξαφάνισης) και πήρε το όνομά του από τον Γάλλο επιστήμονα Jacques Ninio. Αναφορικά στο τι συμβαίνει ο Ninio εξηγεί:

"Όταν το λευκό περίγραμμα γύρω από τη μαύρη τελεία μειωθεί στο μέγεθος και τονιστεί με μαύρο, τείνει να εξαφανιστεί. Κάθε φορά μπορείς να δεις μόνο μερικές τελείες (από τις 12), σε ομάδες που κινούνται περιοδικά. Όταν δεν τις βλέπεις, οι γκρι συστάδες γραμμών φαίνεται να συνεχίζουν (σα να διαπερνούν την τελεία), δημιουργώντας γκρι διασταυρώσεις που δεν υπάρχουν στα αλήθεια" διευκρινίζει το ΒΒC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ