ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Frank Ocean σνομπάρει τα «παλιομοδίτικα» Grammys στους New York Times

Ο Frank Ocean σνομπάρει τα «παλιομοδίτικα» Grammys στους New York Times

Στην πρώτη του συνέντευξη από το 2013 ο καλλιτέχνης που πολλοί ορίζουν ως τον πιο σημαντικό της γενιάς του, Frank Ocean μιλάει στους New York Times. Ο αινιγματικός μουσικός από τη Καλιφόρνια ανοίγεται για πρώτη φορά μετά τη κυκλοφορία των Blonde και Endless και μιλάει τη δημιουργία και τον έλεγχο, την κατάθλιψη και το ταξίδι, τα Grammys που κέρδισε και τα Grammys που αφήνει πίσω του γιατί είναι "παλιομοδίτικα".

Λίγο πριν κλείσει τα 29 του χρόνια μετακομίζει στη Νέα Υόρκη όπου ψάχνει να βρει τη νέα του στέγη. Δεν είναι σταθερός, αλλάζει τη ζωή του συχνά, χρειάζεται φρέσκιες εμπειρίες κάτι που χαρίζει στον εαυτό του ως νομάδας, από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και από πόλη σε πόλη.

Έχοντας κυριαρχήσει στον R&B χώρο με το Channel Orange, ήταν θέμα χρόνου να "χτυπήσει" νέα επίπεδα επιτυχίας με τον καινούργιο δίσκο του Blonde, που συνοδεύτηκε από το Endless, ένα visual άλμπουμ μόλις λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία τον περασμένο Αύγουστο. Όλα συνέβησαν αθόρυβα την τελευταία 5ετία, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως κάποιες αναρτήσεις στο Tumblr και φωτογραφίες από παπαράτσι.

Το μυστήριο έτσι διατηρήθηκε και όντας στο σκοτάδι από το 2013 ο Frank Ocean κατάφερε να μεγαλουργήσει. Έζησε για αρκετό καιρό στο Los Angeles κάτι που τον "έπνιξε" μιας και συμπεριφορές ανθρώπων γύρω του αποδείχθηκαν σκάρτες. Οδηγήθηκε στην απομόνωση και μην έχοντας τίποτα να χάσει, αναζήτησε τις τύχες του στο Λονδίνο. "Όταν το σπίτι σου έχει πάρει φωτιά, πρέπει να βγεις έξω" δηλώνει ο ίδιος.

"Ήμουν αρνητικός στο να κάνω αρκετά νέα πράγματα, εκτός από περιπτώσεις στις οποίες αισθανόμουν νοσταλγία" λέει καθώς προβληματίζεται από πολλές προηγούμενες επιλογές του, όπως τις ζωντανές εμφανίσεις στα VMA’s ή και τα Grammys. Όλα αυτά που επιθυμούσε διακαώς μη γνωρίζοντας με ασφάλεια τι είναι σωστό για τη καριέρα του είναι πλέον υπό αμφισβήτηση. Ο Ocean μιλάει για την καθημερινότητα που τον εντυπωσιάζει, την ομορφιά στα απλά καθημερινά πράγματα και εξομολογείται ότι νιώθει ακόμα θνητός, θαυμάζοντας το γεγονός ότι η μουσική του έγινε γρήγορα δημοφιλής όταν αυτός δεν ήταν ακόμη γνωστός στο ευρύ κοινό.

https://www.instagram.com/p/p

Η δημόσια εικόνα του έχει διαμορφωθεί και είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί πλέον να αλλάξει. Δηλώνει ότι ζηλεύει τους Daft Punk που έχουν τη δυνατότητα να φοράνε μάσκες και να διατηρούν μία έντονη μυστικοπάθεια ενώ σε επίπεδο σχέσεων δεν φαίνεται να έχει ανακαλύψει κάτι ιδιαίτερο τα τελευταία χρόνια καθώς δεν έχει ερωτευτεί από το 2012. Ο Frank Ocean περιγράφει την προσωπική του ζωή ως "κανονική", μία λέξη που ο ίδιος παρομοιάζει με το "τίποτα".

Ζώντας μια "επιλόχεια κατάθλιψη"

tumblr n34w2gi0Gn1qdrz3yo3 500

Τα δύο του άλμπουμ ηχογραφήθηκαν σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Αρχικά προσπάθησε στη πρωτεύουσα του Brexit, όπου και πέρασε από διάφορα στούντιο, ανάμεσα και το θρυλικό “Abbey Road”. Για έναν ολόκληρο χρόνο αδυνατούσε να γράψει, πάσχοντας από "writer’s block” και πέρασε αρκετό διάστημα προσπαθώντας να καταπολεμήσει τη δυστοκία. Θέλησε να δώσει ένα διαφορετικό τόνο και στα δύο του νέα άλμπουμ, εντελώς αυτοβιογραφικό, ενώ αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο στη διαδικασία σύνθεσης χτίζοντας τα σιγά-σιγά, κάτι που δεν συνέβη με το Channel Orange που ηχογραφήθηκε σε μόλις δύο εβδομάδες.

Το περιεχόμενο των στίχων του είναι καθαρά βιωματικό και αναφέρεται στη παιδική του ηλικία, σε σχέσεις, οικογένεια αλλά και προσωπικές εμπειρίες που σημάδεψαν τη ζωή του. Το βάθος του πειραματισμού ακούγεται και στο τρόπο που ο Frank Ocean χρησιμοποίησε τις φωνητικές του χορδές, αλλάζοντας τη χροιά και οδηγώντας έτσι το Blonde σε διαφορετικά και πιο πολύχρωμα φάσματα ήχων.

Μετά την κυκλοφορία των "Endless" και "Blonde" ο Ocean έζησε μια κατάσταση που χαρακτηρίζει στους NYT ως "επιλόχεια κατάθλιψη". Αντί να κάνει αυτό που κάνουν όλοι, αντί να επενδύσει σε περιοδείες για να κάνει γνωστό το έργο του και να προωθήσει τις πωλήσεις του ο Ocean έγινε νομάδας για ένα μήνα. "Ταξιδεύοντας στην Κίνα, την Ιαπωνία, την Ωκεανία, τη Γαλλία, σαν απλός τουρίστας" λέει. Χωρίς Instagram, selfies, χωρίς φασαρία.

"Τα Grammys είναι παλιομοδίτικα"

tumblr n34w2gi0Gn1qdrz3yo1 500

"Με το Blonde ήθελα να αισθανθώ ότι έχω κερδίσει ως καλλιτέχνης πολύ πριν την επίσημη κυκλοφορία του" δηλώνει και επιμένει στ’ ότι δεν τον ενδιαφέρουν μεγάλες πωλήσεις ή ραδιοφωνικά χιτ. Γνωρίζει τους αριθμούς καλά και τον νοιάζει να ξέρει ακριβή ποσοστά και πωλήσεις των δίσκων του, καθώς τον κάνει να αισθάνεται ότι διατηρεί τον έλεγχο του υλικού του. Το άλμπουμ δεν θα είναι ποτέ υποψήφιο για Grammy – ο ίδιος πήρε την απόφαση να μην επιτρέψει την επιτροπή των βραβείων να επιλέξουν το “Blonde” για υποψηφιότητα, μία κίνηση που σόκαρε τη μουσική κοινότητα τον Οκτώβριο. "Η δομή και ο τρόπος επιλογής των βραβείων τα καθιστούν αρκετά παλιομοδίτικα" διευκρινίζει.

Το μέλλον είναι αβέβαιο και δεν γνωρίζει τι θα επιλέξει σε επόμενες κυκλοφορίες. Ίσως να μη βγάλει ποτέ ξανά δίσκο ή ίσως αναζητήσει κάτι διαφορετικό από όσα έχει κάνει ήδη στη καριέρα του, κάτι που θα τον οδηγούσε στο να αφιερώσει λιγότερο χρόνο στη μουσική.

Σε διάλογο με τη μητέρα του μετά το κάλεσμα τους στο Λευκό Οίκο όπου και τον συνόδεψε στο προεδρικό κάλεσμα του Μπαράκ Ομπάμα για τον Ματέο Ρέντσι, ο Ocean της εξομολογήθηκε ότι επιθυμεί να δοκιμάσει κάποιου είδους νέα τέχνη και για αυτό ψάχνει το ιδανικό πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης για να γίνει φοιτητής.

"Μα δεν έχεις χρόνο" του είπε εκείνη. "Μαμά, είμαι πλούσιος!" ήταν η απάντηση του. "Δεν έκανα φιγούρα στη μητέρα μου" διευκρινίζει στη συνέντευξη. "Ήταν απλά μια δήλωση προς τον εαυτό μου, μια υπενθύμιση ότι έχω αρκετά χρήματα για να απολαμβάνω την πολυτέλεια της επιλογής. Αυτή είναι η δικιά μου ζωή, κανενός άλλου, και παραμένει έτσι από τη στιγμή που ήρθα σε αυτό το κόσμο" λέει.

tumblr n34w2gi0Gn1qdrz3yo4 500

ΔΗΜΟΦΙΛΗ