ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Σάρον Στόουν «θύμα βιασμού». Η συγκινητική κραυγή διαμαρτυρίας της σταρ σοκάρει

H Σάρον Στόουν «θύμα βιασμού». Η συγκινητική κραυγή διαμαρτυρίας της σταρ σοκάρει

“Δεν με ξέρεις αλλά έχεις βρεθεί μέσα μου. Για αυτό είμαστε εδώ τώρα” λέει η Σάρον Στόουν προτού δακρύσει. Τα αποσπάσματα που διάβασε από την σπαρακτική επιστολή "ανώνυμου" θύματος σεξουαλικής κακοποίησης σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Santa Clara ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους όσοι υπερασπίζονται ότι η κουλτούρα του βιασμού δεν κυκλοφορεί στις εστίες και τα στέκια των φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Συμμετέχοντας στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για τα περιστατικά βιασμού στα ακαδημαικά ιδρύματα των ΗΠΑ η ηθοποιός χάρισε τη φωνή της σε μια γυναίκα που βιάστηκε τον Ιανουάριο. To θύμα έγραψε την εμπειρία της στο Emily Doe Letter. Σε αυτό αφηγείται πως έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον πρώην φοιτητή του Πανεπιστημίου Stanford, Brock Turner, μιλάει για τις στιγμές που ήταν αναίσθητη και ο θύτης μπήκε μέσα της, εξωτερικεύει στο χαρτί την οργή, την απελπισία και την προδοσία στο πρόσωπο της.

Για την σταρ του Χόλιγουντ που έχει ταυτιστεί με το ρόλο μιας μοιραίας γυναίκας που ορίζει τη σεξουαλικότητα της στο Βασικό Ένστικτο η επιστολή είναι "συγκλονιστικά ισχυρή". Η επιστολή που έχει κάνει ήδη το γύρο του κόσμου εγείροντας ερωτήματα για τη δικαιοσύνη και την απόδοση της (ο βιαστής της Emily Doe καταδικάστηκε μόνο σε έξι μήνες φυλάκιση και αποφυλακίστηκε μόλις σε 3 μήνες λόγω καλής συμπεριφοράς) είναι σοκαριστική και αξίζει να ακουστεί από όλους.

justice

Υπάρχουν πολλές Emily Doe εκεί έξω που δεν έχουμε ακούσει τις κραυγές τους. Οφείλουμε να αλλάξουμε την κουλτούρα και τους νόμους μας. Είναι εξωφρενικό. Δεν μπορεί κάποιος να λέει πως έχει διαπράξει σεξουαλική επίθεση και να συνεχίζει τη ζωή του σαν μην έγινε ποτέ" είπε η Στόουν που δάκρυσε on camera διαβάζοντας την επιστολή όπου η Emily Doe μιλάει για μια νύχτα διασκέδασης που έγινε εφιάλτης.

O Βrock Turner αποφυλακίστηκε σε τρεις μήνες μετά τη σύλληψη του λόγω "καλής συμπεριφοράς".

Στην επιστολή γράφει για τη στιγμή που βρέθηκε στο νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει το γιατί ή το πως. Το μόνο που θυμόταν ήταν ότι είχε πάει σε ένα πάρτι. Μετά έμαθε από τους γιατρούς ότι είχε βρεθεί αναίσθητη πίσω από έναν κάδο σκουπιδιών. Είναι αδύνατο "να διαβάσει κάποιος αυτό το γράμμα χωρίς να νιώσει να του ραγίζει την καρδιά και την ψυχή" είπε η Στόουν.

Ήθελα να βγάλω το κορμί μου σαν να ήταν ζακέτα και να το άφηνα εκεί στο νοσοκομείο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα. Εκείνο το πρωί, το μόνο που μου είπαν ήταν ότι είχα βρεθεί πίσω από έναν κάδο σκουπιδιών, πιθανότατα βιασμένη από έναν άγνωστο" έγραψε η Emily Doe. Η μαρτυρία της είναι ο πιο δραματικός ρόλος στην καριέρα της Στόουν.

Η επιδημία των βιασμών εξαπλώθηκε

Μετά τις ΗΠΑ η Αυστραλία είναι μια ακόμη χώρα όπου οι βιασμοί στα εκπαιδευτικά ιδρύματα επαναλαμβάνονται με τραγική συχνότητα. Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αυστραλίας σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επτά στους 10 φοιτητές από 39 αυστραλιανά πανεπιστήμια, ανέφεραν ότι έχουν υποστεί κάποιου είδους σεξουαλικής επίθεσης στη διάρκεια της φοιτητικής τους ζωής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Gillian Triggs, έχει εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον ανησυχητικό αριθμό των διεθνών φοιτητών και εκείνων που ανήκουν στην γκέι κοινότητα (LGBTI) οι οποίοι ανέφεραν υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικών επιθέσεων σε πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση και επίθεση αφορούν τα 35 από τα 39 πανεπιστήμια. Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι φοιτητές είναι απρόθυμοι να καταγγείλουν τις υποθέσεις αυτές στην Αστυνομία και στις πανεπιστημιακές αρχές, ωστόσο αρκετοί προθυμοποιήθηκαν να μιλήσουν στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ