ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Μόνικα Μπελούτσι: Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από τον Φρ. Ολάντ

Μόνικα Μπελούτσι: Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από τον Φρ. Ολάντ

Μια Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής, η Μόνικα Μπελούτσι έλαμψε στην τελετή παράδοσης στο Προεδρικό Μέγαρο της Γαλλίας. Η διάκριση της απονεμήθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Αφορμή για την διάκριση η συνολική προσφορά της της 52χρονης Ιταλίδας καλλονής στον κινηματογράφο. Φορώντας δημιουργία του Azzedine Alaia και κοσμήματα Cartier η Μπελούτσι συνοδευόταν από τις κόρες της που έχει αποκτήσει με τον ηθοποιό Βενσάν Κασέλ. Εμφανώς συγκινημένη η Μπελούτσι ήταν πρωταγωνίστρια της βραδιάς στο Palais de l'Elysée.

https://www.instagram.com/p/p

Η Μόνικα Μπελούτσι είναι μια Chevalier de la Legion d' honneur της Γαλλίας, κάτοχος της δημόσιας διάκρισης που δεν συνοδεύεται από χρήματα -αντιθέτως οι τιμώμενοι πρέπει να αγοράσουν το μετάλλιό τους από ένα εξουσιοδοτημένο κοσμηματοπωλείο, σε τιμές που κυμαίνονται από 169 έως 700 ευρώ για τον υψηλότερο βαθμό.

https://www.instagram.com/p/p

Με το ίδιο μετάλλιο έχουν τιμηθεί μεταξύ άλλων οι Κλιντ Ίστγουντ και Λάιζα Μινέλι.

Η τιμή της Τιμής διχάζει

https://www.instagram.com/p/p

Την άνοιξη του 2016 η (50χρονη πλέον) Γαλλίδα ηθοποιός, Σοφί Μαρσό ωστόσο μίλησε επικριτικά για την τιμητική διάκριση του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής αρνούμενη να παραλάβει το σχετικό μετάλλιο. Λόγος η επιλογή του Φρανσουά Ολάντ να απονείμει το μετάλλιο στον υπουργό Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Ben Nayef. Πολλοί, ανάμεσα τους και η Μαρσό, άσκησαν έντονη κριτική σε αυτήν την επιλογή του γάλλου προέδρου, υπενθυμίζοντας τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ίδια αρνήθηκε να αποδεχθεί τη σχετική διάκριση, η γαλλίδα ηθοποιός με ανάρτηση της στο Instagram παρέπεμψε σε άρθρο της Le Monde με τίτλο "Η Λεγεώνα της Τιμής για τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας. 154 εκτελέσεις τον τελευταίο χρόνο στη χώρα του" με την υποσημείωση: "Για αυτό τον λόγο αρνήθηκα τη Λεγεώνα της Τιμής". Στο παρελθόν έχουν αρνηθεί τη διάκριση η Κατρίν Ντενέβ και ο οικονομολόγος Thomas Piketti.

https://www.instagram.com/p/p

ΔΗΜΟΦΙΛΗ