ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Lady Gaga: «Ο βιασμός μου με άφησε με μετατραυματικό στρες»

Lady Gaga: «Ο βιασμός μου με άφησε με μετατραυματικό στρες»

Μια δημόσια αποκάλυψη μοιράστηκε η Μητέρα των Τεράτων Lady Gaga. Σε επίσκεψη της σε καταφύγιο νερών αστέγων της ΛΟΑΤ κοινότητας που προβλήθηκε από την εκπομπή του NBC Today Show χθες Δευτέρα η Στέφανι Τζόαν Αντζελίνα Τζερμανότα αποκάλυψε ότι πάσχει από Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες (PTSD) μετά τον βιασμό που υπέστη όταν ήταν 19 ετών.

"Δεν το έχω πει σε κανέναν έως τώρα", δήλωσε η 30χρονη καλλιτέχνης που μόλις πριν από δύο χρόνια είχε αποκαλύψει σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι είχε πέσει θύμα βιασμού στα 19 της.

"Η καλοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι γιατροί αλλά και η οικογένεια και οι φίλοι μου, στα αλήθεια μου έσωσε τη ζωή", είπε η Lady Gaga, η οποία μοίρασε δώρα στους νεαρούς άστεγους. Όπως εξήγησε η ίδια, "ο διαλογισμός με βοηθάει να ηρεμώ" στην καθημερινή της μάχη με την ψυχική αυτή διαταραχή.

Αυτά τα παιδιά δεν είναι απλώς άστεγα ή έχουν απλώς ανάγκες. Πολλά από αυτά έχουν περάσει μία τραυματική εμπειρία, έχουν με κάποιον τρόπο δεχτεί απόρριψη. Το δικό μου τραύμα με βοήθησε να καταλάβω το τραύμα των άλλων. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίζουμε στα παιδιά που βιώνουν μία τραυματική εμπειρία ή εγκατάλειψη ότι δεν είναι μόνα τους κι ότι τα αγαπάνε. Σε αυτό είμαστε παρέα", δήλωσε στην εκπομπή.

Μετά τη δημόσια αποκάλυψή της, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύστηκαν από μηνύματα θαυμαστών της που θέλησαν να μοιραστούν κι εκείνοι τις τραυματικές τους εμπειρίες.

"Εχω κάτι να σου πω. Υποφέρω κι εγώ από μετατραυματικό στρες. Είναι και για μένα η πρώτη φορά που το λέω. Σε αγαπώ και σε θαυμάζω τόσο πολύ", έγραψε ένας από αυτούς.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ δηλώνοντας στο BBC ότι "θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιφρουρήσουμε την κοινωνική πρόοδο που έχουμε σημειώσει τα τελευταία οκτώ χρόνια".

Τι είναι το Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρες (PTSD)

Πρόκειται για μια συναισθηματική διαταραχή που αναπτύσσεται εξαιτίας ενός τρομακτικού γεγονότος (φυσικές καταστροφές, δυστυχήματα, βιασμοί, κακοποίηση, τρομοκρατικές ενέργειες κλπ), το οποίο απείλησε τη ζωή ενός ατόμου ή μιας ομάδας ανθρώπων και το οποίο ξεπερνά τα όρια των συνηθισμένων ανθρώπινων εμπειριών.
'Οταν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, δημιουργεί στο άτομο ψυχικό τραύμα.

Όπως αναφέρει το OnMed "δεν υπάρχει κάποια βιολογική εξέταση (π.χ. αιματολογική) που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη του PTSD. Η διάγνωση βασίζεται στην αξιολόγηση του ειδικού ως προς τα συμπτώματα. Τέσσερα είναι τα βασικά κριτήρια που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της διαταραχής:

- οι επαναλαμβανόμενες εικόνες από το περιστατικό (flashbacks)

- οι συμπεριφορές αποφυγής (το άτομο δε μιλά για το περιστατικό και αποφεύγει οτιδήποτε θυμίζει το περιστατικό)

- αλλαγές στις συνήθειες ύπνου (κακή ποιότητα ύπνου, αϋπνία κ.λπ.)

- εναλλαγές στη διάθεση και επίμονη ανησυχία ότι θα συμβεί κάτι κακό".

H Lady Gaga επιβεβαιώνει ότι μπορείς να επιβιώσεις από ένα κακό, τοξικό ρομάντζο ήδη από καιρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ