ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Mισέλ Πφάιφερ & Ρόμπερτ Ντε Νίρο στη μεγάλη απάτη του αιώνα

Mισέλ Πφάιφερ & Ρόμπερτ Ντε Νίρο στη μεγάλη απάτη του αιώνα

"Έκανα το καλύτερο που μπορούσα, αλλά δεν καταλαβαίνω" είπε ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο για την πολυαναμενόμενη τηλεταινία που συμπρωταγωνιστεί με τη Μισέλ Πφάιφερ, υποδυόμενος έναν άντρα που σόκαρε (και έκλεψε) πολλούς. Ο Ντε Νίρο υποδύεται τον δράστη της χειρότερης οικονομικής απάτης στην ιστορία των ΗΠΑ στην τηλεταινία The Wizard of Lies (Ο Μάγος του Ψεύδους), το άλυτο όπως ορίζει μυστήριο με το όνομα Μπέρνι Μέιντοφ.

"Αυτό που έκανε ξεπερνά τη λογική" υπογράμμισε ο 73χρονος πρωταγωνιστής, ο οποίος ωστόσο έχει υποδυθεί αρκετούς εγκληματίες κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του.

"Το μόνο πράγμα για το οποίο είμαι πεπεισμένος είναι ότι δεν είχε ενημερώσει (για το τέχνασμά του), τα παιδιά του, τη γυναίκα του", την οποία υποδύεται η Μισέλ Πφάιφερ σε αυτή την τηλεταινία της HBO της οποίας σκηνοθέτης και συμπαραγωγός είναι ο Μπάρι Λέβινσον (Ο Άνθρωπος της Βροχής, Καλημέρα Βιετνάμ, Bugsy) πρόσθεσε ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πασαντίνα, κοντά στο Λος Άντζελες.

Σύμφωνα με τον Ντε Νίρο, η Ρουθ Μέιντοφ και τα παιδιά της είχαν ίσως υποψίες για τα κολοσσιαία κέρδη που πρόσφερε ο χρηματιστής, αλλά δεν ερεύνησαν περισσότερο.

WIZARD

Ο μεγαλοαπατεώνας των μεγαλοαπατεώνων Μέιντοφ

Επί σχεδόν 20 χρόνια, ο 78χρονος Μπέρνι Μέιντοφ ήταν μια από τις διασημότητες της Γουόλ Στριτ. Ήταν ο εγκέφαλος μιας τεράστιας οικονομικής απάτης, μιας πυραμίδας μεταξύ 23 και 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα αν υπολογίζονταν οι τόκοι ή όχι.

Ουδέποτε είχε βάλει ούτε ένα λεπτό από τα ποσά που του εμπιστεύονταν οι πελάτες του, καταφεύγοντας στα χρήματα των νέων επενδυτών του για να εξοφλήσει τους παλαιότερους.

Η χάρτινη πυραμίδα κατάρρευσε τον Δεκέμβριο του 2008 όταν ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών, πανικόβλητων από την οικονομική κρίση, είχαν ζητήσει να πάρουν πίσω αυτά που τους οφείλονταν. Ο δράστης καταδικάστηκε το 2009 και εκτίει ποινή φυλάκισης 150 ετών.

Ο Μέιντοφ που γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια του Κουίνς στη Νέα Υόρκη "μάλλον έτρεφε μια κάποια περιφρόνηση" για τους ανθρώπους που εξαπατούσε, εκτιμά ο Ντε Νίρο. "Ήθελε να ανήκει σε αυτόν τον κόσμο αλλά δεν ανήκε".

Εμπιστοσύνη και προδοσία

Η τηλεταινία που θα προβληθεί τον Μάιο εμπνέεται από το βιβλίο της δημοσιογράφου Νταιάνα Ενρίκες "The Wizard of lies: Bernie Madoff and the death of trust". Αυτή δηλώνει ότι "ο καθένας μας εμπιστεύεται ανθρώπους στη ζωή και μόνο κάποιος τον οποίο εμπιστευόμαστε μπορεί πράγματι να μας προδώσει".

Σύμφωνα με την Ενρίκες, η ερμηνεία του Ντε Νίρο δείχνει "σε ποιο σημείο είναι εύλογο για τους απατεώνες" όπως ο Μέιντοφ να είναι προικισμένοι με έναν "απίστευτο μαγνητισμό" ώστε να "κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους".

Γι αυτήν, ο Μέιντοφ ανταποκρίνεται στην περιγραφή ενός ψυχοπαθή "καθώς ανέπτυξε τη ζωή του με πλήρη έλλειψη συναίσθησης για την καταστροφή" που προκαλούσε.

Η δημοσιογράφος θυμίζει ότι η πλειονότητα των θυμάτων του δεν είχαν μεγάλους τραπεζικούς λογαριασμούς και καταστράφηκαν χάνοντας τις οικονομίες μιας ζωής.

Η πτώση του Μέιντοφ προβλήθηκε ήδη στη μικρή οθόνη, κυρίως στη μίνι σειρά "Madoff" του ABC. H ταινία του Γούντι 'Αλεν "Blue Jasmin" (Θλιμμένη Τζάσμιν) χάρισε ένα 'Οσκαρ στην Κέιτ Μπλάνσετ για τον ρόλο μιας γυναίκας τον οποίο εμπνεύστηκε από τη Ρουθ Μέιντοφ.

Ο Μέιντοφ δεν αλλάζει ποτέ

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Στιβ Φίσμαν, τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Marketwatch, ο απατεώνας συνεχίζει να κάνει μπίζνες στη φυλακή και μάλιστα φέρεται να μονοπωλεί την αγορά ζεστής σοκολάτας στο προαύλιο του σωφρονιστκού καταστήματος.

Αγοράζει όλα τα φακελάκια σοκολάτας Swiss Miss από την τροφοδοσία της ομοσπονδιακής φυλακής στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας όπου εκτίει την ποινή του και τα μεταπωλεί στους συγκρατούμενούς του αποκομίζοντας κέρδη.

new york magazine cover

ΔΗΜΟΦΙΛΗ