ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέθανε η ηθοποιός Εμανουέλ Ριβά

Πέθανε η ηθοποιός Εμανουέλ Ριβά

Σε ηλικία 89 ετών έφυγε η γαλλίδα ηθοποιός Εμανουέλ Ριβά που έλαμψε διακριτικά στην ασημένια οθόνη.

Η πρωταγωνίστρια κλασικών κινηματογραφικών αριστουργημάτων όπως τα Χιροσίμα αγάπη μου του Αλέν Ρενέ και η συγκινητική ταινία Amour (Αγάπη) του Μίκαελ Χάνεκε, πέθανε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου στο Παρίσι "έπειτα από μακρά ασθένεια", σύμφωνα με το περιβάλλον της, που επιβεβαίωσε έτσι μια πληροφορία της εφημερίδας Le Monde.

"Ήταν δραστήρια μέχρι το τέλος" είπε ανάμεσα σε άλλα η ατζέντισα της, Αν Αλβάρες Κορέα. Το προηγούμενο φθινόπωρο η ηθοποιός έχει δώσει μια διάλεξη στη Βίλα Μεντισίς, το περίφημο γαλλικό καλλιτεχνικό ίδρυμα στη Ρώμη για την τέχνη της.

Η Εμανουέλ Ριβά είχε επίσης εμφανιστεί πρόσφατα στην ταινία Paris Pieds nus της Φιόνα Γκόρντον και της Ντομινίκ Αμπέλ, που αναμένεται να προβληθεί τον Μάρτιο στις κινηματογραφικές αίθουσες της Γαλλίας.

HIROSHIMA MON AMOUR French Poster by Boris Grinsson

"Η Εμανουέλ Ριβά ήταν μια συγκλονιστική γυναίκα, μια ηθοποιός σπάνιων απαιτήσεων. Μια αξέχαστη φωνή φεύγει. Μια φωνή κατοικημένη από την αγάπη των λέξεων και της ποίηση"», δήλωσε η Φρεντερίκ Μπρεντέν, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Κινουμένων Εικόνων (CNC).

Από το Χιροσίμα αγάπη μου του 1959 έως το Amour του 2012 "η Ριβά υπήρξε μία από τις πιο ρηξικέλευθες ηθοποιούς του γαλλικού σινεμά" πρόσθεσε.

Η Εμανουέλ Ριβά είχε τιμηθεί το 2013 με το βραβείο Σεζάρ (τα γαλλικά Όσκαρ) καλύτερης ηθοποιού για την ταινία Amour.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ