ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Grammys 2017: Η μητρότητα της Beyoncé και η επανάσταση της Τζέι Λο

Grammys 2017: Η μητρότητα της Beyoncé και η επανάσταση της Τζέι Λο

Η βρετανίδα ντίβα Adele είναι η θριαμβεύτρια των χθεσινών Βραβείων Grammys, κάνοντας την είσοδό της στην Ιστορία των πιο σημαντικών βραβείων της αμερικανικής μουσικής και διακηρύσσοντας την αγάπη της για την ανταγωνίστριά της Beyoncé σε μία τελετή που χαρακτηρίσθηκε από πολιτικές παρεμβάσεις και αιχμές.

 

Με πέντε Grammys, η Adele είναι η πρώτη καλλιτέχνις που αποσπά τα βραβεία του καλύτερου άλμπουμ, ηχογράφησης και τραγουδιού της χρονιάς για δεύτερη φορά. Ο David Bowie τιμήθηκε post mortem με πέντε Grammy, περισσότερα από όσα είχε εξασφαλίσει εν ζωή, για τον δίσκο-παρακαταθήκη Blackstar.

Η Adele τίμησε με ταπεινοφροσύνη το άλλο μεγάλο φαβορί της βραδιάς, την σουπερστάρ της ποπ Beyoncé. Παραλαμβάνοντας το βραβείο για την ηχογράφηση της χρονιάς για το Hello, η Adele απευθύνθηκε στο είδωλό της.

Bασίλισσα Bey, σε λατρεύω. Συγκινείς την καρδιά μου κάθε μέρα... θέλω να είσαι η μαμά μου” είπε απευθυνόμενη στη Beyoncé, έγκυο σε δίδυμα. Και η αίθουσα ξέσπασε σε γέλια. Στην αίθουσα Τύπου χαρακτήρισε το άλμπουμ της ανταγωνίστριάς της μνημειώδες, δήλωσε ότι το Lemonade είναι γι΄ αυτήν το άλμπουμ της χρονιάς και αναρωτήθηκε για τη Beyoncé. “Τι πρέπει να κάνει λοιπόν για να κερδίσει το βραβείο του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς;”.

Ωδή στη μητρότητα

2017 02 13T020029Z 786346785 HP1ED2D05KSO0 RTRMADP 3 AWARDS GRAMMYS

Reuters

“Πριν από πέντε χρόνια ήμουν εδώ, ήμουν έγκυος αλλά δεν το ήξερα... Μέσα από τις εγκυμοσύνες μου και αφού έγινα μητέρα έχασα κάτι από μένα. Αγωνίζομαι ακόμη με το γεγονός ότι είμαι μητέρα. Είναι πραγματικά δύσκολο” ομολόγησε. “Σ΄αγαπώ, όπως θα αγαπούσα τον πατέρα μου, αλλά δεν αγαπώ τον πατέρα μου” είπε απευθυνόμενη στον μάνατζέρ της.

Νωρίτερα, η Beyoncé συγκλόνισε το κοινό με μία εμφάνιση ύμνο στη μητρότητα, όπου αποκάλυψε για πρώτη φορά μπροστά στις κάμερες την φουσκωμένη κοιλιά της.

Στην αρχή εμφανίσθηκε φορώντας ένα μπικίνι φτιαγμένο από χρυσές αλυσίδες και στην συνέχεια με χρυσό φόρεμα και χρυσό στεφάνι στα μαλλιά, κάτι μεταξύ αφρικανικής και ινδικής θεότητας, για να ερμηνεύσει το Love Drought και το Sandcastles.

“Αντισταθείτε! Αντισταθείτε! Αντισταθείτε!”

2017 02 13T004854Z 1548668685 HP1ED2D029HH6 RTRMADP 3 AWARDS GRAMMYS

Reuters

Η βραδιά με παρουσιαστή τον James Corden ήταν γεμάτη με πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς πολλοί καλλιτέχνες ήθελαν να δείξουν την εναντίωσή τους στη ρητορική του διχασμού. “Αυτή είναι η στιγμή για τους καλλιτέχνες να αρχίσουν δουλειά” δήλωσε η Τζένιφερ Λόπεζ επαναλαμβάνοντας λόγια της μαύρης συγγραφέως Τόνι Μόρισον.

Η πιο έντονη πολιτική παρέμβαση έγινε από το συγκρότημα ραπ A Tribe Called Quest που έκανε μετωπική επίθεση στον “πορτοκαλί παράγοντα” (orange agent) παραλληλίζοντας τον με το χημικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Εσείς οι Μαύροι πρέπει να φύγετε, εσείς οι φτωχοί πρέπει να φύγετε, εσείς οι Μεξικανοί πρέπει να φύγετε, εσείς οι μουσουλμάνοι και οι ομοφυλόφιλοι, σιχαινόμαστε τον τρόπο ζωής σας, άρα εσείς οι κακοί άνθρωποι πρέπει να φύγετε” φώναξε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος αναφερόμενος στο ατυχές διάταγμα περί μετανάστευσης.

Οι A Tribe Called Quest τελείωσαν την εμφάνισή τους καλώντας σε αντίσταση. “Αντισταθείτε! Αντισταθείτε! Αντισταθείτε!” ούρλιαξαν από τη σκηνή.

Ο Chance The Rapper, ο 23χρονος τραγουδιστής hip hop από το Σικάγο, βραβεύθηκε ως Αποκάλυψη της Χρονιάς και για το Καλύτερο Αλμπουμ Ραπ της χρονιάς.

Τιμώντας τη μνήμη του θρύλου της jazz και της soul Al Jarreau, που πέθανε χθες, ο τραγουδιστής Gregory Porter δήλωσε ότι “η jazz είναι η μουσική της ελευθερίας και ο Αλ ήταν η ενσάρκωσή της”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ