ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

David Bowie: βασιλιάς και νικητής των τρελών στα χθεσινά Brits

David Bowie: βασιλιάς και νικητής των τρελών στα χθεσινά Brits
Mε τον γιο του Ντάνκαν στα γυρίσματα του The Man Who Fell On Earth/ Twitter

Στη χθεσινή τελετή των Brit Awards τιμήθηκε ο καλλιτέχνης, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του. Ο Βοwie ήταν ο μεγάλος νικητής των Brit Awards, λαμβάνοντας δύο σημαντικά βραβεία από τη βρετανική μουσική βιομηχανία.

Ο Bowie αναδείχθηκε σε καλύτερο καλλιτέχνη της χρονιάς με το κύκνειο άσμα του Blackstar να κερδίζει το βραβίο για καλύτερο δίσκο της χρονιάς στο Αρένα O2 του Λονδίνου στην 37η τελετή απονομής των βρετανικών μουσικών βραβείων. Ήταν ένα χρέος τους.

Αν και ο Bowie όχι μόνο έγραψε αλλά όρισε πολλά μουσικά είδη και έφερε στο προσκήνιο τον μουσικό υπερθέαμα που μπορούσε να είναι ένας εξωγήινος ανάμεσα μας, αν και έκανε αυτό που ο γιος του Ντάνκαν Τζόουνς είπε καθώς παραλάμβανε το βραβείο του Blackstar, τα Brits τον είχαν τιμήσει μόλις δύο φορές πριν τον απροσδόκητο θάνατο του στις 10 Ιανουαρίου 2016 σε ηλικία 69 ετών.

duncan david

Έχασα τον πατέρα μου πέρσι, και έγινα πατέρας επίσης. Πέρασα πολύ χρόνο σκεφτόμενος, μετά το πένθος, τι θα ήθελα να ξέρει ο γιος μου για τον παππού του" είπε ο Τζόουνς. "Νομίζω ότι θα ήθελα να ξέρει ότι γνωρίζουν καλά οι fan του τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ότι ήταν πάντα δίπλα σε εκείνους που νιώθουν περίεργοι, ιδιαίτεροι -κάπως διαφορετικοί. 'Ηταν πάντα εκεί για αυτούς.. Οπότε θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλους τους τρελούς και όσους τους δημιουργούν" είπε.

Mε τον γιο του Ντάνκαν στα γυρίσματα του The Man Who Fell On Earth/ Twitter

"Αν ο Ντέιβιντ μπορούσε να είναι εδώ απόψε, πιθανόν δεν θα ερχόταν", δήλωσε αστειευόμενος ο αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Σ. Χολ (Ντέξτερ) που παίζει στο μιούζικαλ Lazarus, τo οποίο συνέθεσε ο Bowie, και ο οποίος πήγε να παραλάβει το βραβείο.

Αυτή ήταν η τρίτη φορά, μετά το 1984 και το 2014, που ο Ziggy κέρδισε το βραβείο του καλύτερου καλλιτέχνη.

O καλλιτέχνης είχε τιμηθεί και στα βραβεία του 2016. Τότε είχε μιλήσει συγκινητικά για την απώλεια ο οικογενειακός φίλος Γκάρι Όλντμαν.

Φυλετικές διακρίσεις στα Brits υπάρχει από πάντα

Οι βραβεύσεις που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν σε πολλούς το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων στους υποψήφιους των Brits.

Τα Brit Awards είχαν επικριθεί ιδιαίτερα το 2016 για έλλειψη τόλμης και για την υπερβολικά μεγάλη επιλογή λευκών υποψηφίων, με απόντες καλλιτέχνες που εκπροσωπούν μουσικές urban και την εθνοτική ποικιλομορφία της χώρας.

Μέσα σε σχεδόν 40 χρόνια, τρεις μόνο μαύροι καλλιτέχνες κέρδισαν το βραβείο του καλύτερου καλλιτέχνη στη Βρετανία και το τελευταίο πήρε ο Ντίζι Ράσκαλ το 2010.

Οι διοργανωτές θέλησαν φέτος να επανορθώσουν επιλέγοντας τέσσερις έγχρωμους υποψήφιους μαζί με τον Βοwie. O λευκός, αν και νεκρός, τους νίκησε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ