ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κανένα Survivor: Koροϊδία, εκφοβισμός, εγκατάλειψη στο Eden της Βρετανίας

Κανένα Survivor: Koροϊδία, εκφοβισμός, εγκατάλειψη στο Eden της Βρετανίας

Φανταστείτε να επιστρέφετε μετά από ένα χρόνο απομόνωσης σε έναν κόσμο που ο Ντόναλντ Τραμπ είναι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βρετανία δεν ανήκει πλέον στην Ευρώπη και η Leicester να έχει κερδίσει στην Premier League. Τώρα, φανταστείτε ότι έχετε απομονωθεί συμμετέχοντας σε ένα reality show σκληρής επιβίωσης, πολύ πιο σκληρό από το Survivor (που δεν είναι, θυμίζει περισσότερο Παιχνίδια Χωρίς Σύνορα με κάτι από Αγώνες Πείνας)  που κανείς δεν σας ενημέρωσε ότι δεν προβλήθηκε ποτέ.

Αυτό συνέβη στους συμμετέχοντες του reality show επιβίωσης “Eden” του Channel 4 που έχουν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που το 2017 έφερε στον κόσμο αλλά κυρίως να συμβιβαστούν με το γεγονός πως αυτός ο ένας χρόνος που πέρασαν στην ερημιά για να μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση δεν προβάλεται εδώ και μήνες.

Το πρόγραμμα που έκανε το ντεμπούτο του τον Ιούλιο του 2016 χαρακτηρίστηκε ως ένα κοινωνικό πείραμα στο οποίο 23 άγνωστοι βρέθηκαν σε μια απομονωμένη μεγάλη έκταση της Σκοτίας, ώστε να δημιουργήσουν τη δική τους κοινότητα, μακριά από την τεχνολογία και τα μοντέρνα εργαλεία.

Όμως, μόνο τέσσερα επεισόδια προβλήθηκαν μέσα από τη συχνότητα του καναλιού. Μόνο τρεις μήνες από τη ζωή τους στην απομονωμένη Εδέμ προβλήθηκε (Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος αναφέρει η the Guardian) καθώς η τηλεθέαση μειώθηκε τραγικά.

https://www.instagram.com/p/p

Στο χρονικό διάστημα που βρίσκονταν εκεί οι παίκτες, 13 από αυτούς αποχώρησαν λόγω τσακωμών, πείνας και ζήλιας.

Το show σταμάτησε να προβάλλεται από τον Αύγουστο αλλά όσοι πάλευαν καθημερινά για την επιβίωσή τους, δεν το έμαθαν ποτέ. Σε δήλωσή του, το κανάλι ανέφερε πως η εκπομπή θα επιστρέψει μέσα στο χρόνο.

Το 'Eden' ήταν ένα πραγματικό πείραμα και όταν ξεκινήσαμε τα γυρίσματα δεν είχαμε ιδέα για το τι επρόκειτο να συμβεί με την τηλεθέαση και για τον τρόπο που θα αντιδρούσαν οι συμμετέχοντες στην απομόνωση τόσων μηνών. Αυτός ήταν και ο λόγος που το κάναμε. Η ιστορία θα προβληθεί μέσα στη χρονιά, δείχνοντας και τις καλές και τις κακές της στιγμές" δήλωσε το Channel 4.

Κοροϊδία και εκμετάλλευση

eden main zoom

Για πολλούς από τους παίκτες θεωρήθηκε κοροϊδία και δήλωσαν πως κάποιοι έφερναν κρυφά στην κοινότητα αλκοόλ και πρόχειρο φαγητό.

Η Maria Macpherson, εκπρόσωπος Τύπου, δήλωσε σε τοπική εφημερίδα. "Οι τελευταίοι δέκα αποχώρησαν. Μερικοί από αυτούς εθεάθησαν στο οδοντιατρείο ζητώντας θεραπεία διότι έφαγαν μικρά χαλίκια" είπε.

Σχόλια προκάλεσε και το γεγονός πως κάποιοι συμμετέχοντες έφυγαν οικειοθελώς. Η πρώτη αποχώρηση ήταν αυτή της Tara Zieleman οι οποία υποστήριξε πως δέχτηκε εκφοβισμό από άλλους παίκτες.

Τον Αύγουστο, ο Tom Wah προχώρησε σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέροντας: "Έφυγα διότι δεν αντιμετώπισα αυτό που μου είχαν πει. Ό,τι βλέπετε στην τηλεόραση δεν ισχύει. Δε βλέπετε ολόκληρη την εικόνα. Η εκπομπή είναι εντελώς αποπλανητική".

"Αυτή η σεζόν του 'Eden' τελείωσε και οι παίκτες γυρίζουν στην καθημερινότητά τους. Το σόου θα επιστρέψει στις οθόνες σας μέσα στο χρόνο" δήλωσε σε ανακοίνωση του το Channel 4.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ