ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ύβρις & ασέβεια: Playmate εξοργίζει με γυμνό selfie της σε Ιερό Βουνό

Ύβρις & ασέβεια: Playmate εξοργίζει με γυμνό selfie της σε Ιερό Βουνό

Για πολλούς εραστές του Instagram η θέα του βουνού Ταρανάκι στη Νέα Ζηλανδία είναι ένα συγκλονιστικό τοπίο που αξίζει να απαθανατιστεί. Για τους Μαορί είναι το ιερό βουνό της φυλής τους, ένας τόπος που πρόσβαλε με γυμνή ανάρτηση της το μοντέλο του Playboy Jaylene Cook.

Mε περίπου 300.000 followers η Cook εξιστορεί τις περιπέτειες της στη φύση με τον φωτογράφο και σύντροφο της Josh Shaw να την απαθανατίζει σε τολμηρές και ενίοτε περιπετειώδης λήψεις.

Η απόφαση τους να κάνουν ανάβαση στο ιερό βουνό των Μαορί για ένα γυμνό πορτρέτο της Cook έχει εξοργίσει χρήστες των social media αλλά και μέλη της κοινότητας που η ανάρτηση προσβάλει.

Είναι σαν να μπήκε κάποιος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό για να βγάλει ένα γυμνό πορτρέτο του" σχολίασε στο BBC ο Dennis Ngawhare, Μαορί ο ίδιος σε καταγωγή και εκπρόσωπος της φυλής του. "Πρόκειται για ένα ιερό μέρος. Αυτό που έκανε η Cook είναι ύβρις και ασέβεια" τόνισε.

https://www.instagram.com/p/p

Η φωτογραφία της Cook που βλέπει τον ορίζοντα γυμνή καθώς στέκεται στην κορυφή του Ταρανάκι αναρτήθηκε μόλις κάποιες ώρες πριν και έχει ξεπεράσει ήδη τα 10.000 likes.

"Μπορεί σε κάποιους να μοιάζει χώμα και βράχια αλλά για εμάς είναι ο πρόγονος μας" λέει ο Ngawhare.

https://www.instagram.com/p/p

Παραδοσιακά ελάχιστοι άνθρωποι ανεβαίνουν στην κορυφή του βουνού με περιστασιακές τελετές της φυλής να λαμβάνουν χώρα στην (επικίνδυνη στην πρόσβαση της) κορυφή του.

"Το μόνο που ζητάμε από τους τουρίστες είναι να δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό στην παράδοση και κληρονομιά μας.

Από την πλευρά της η Playmate υπερασπίστηκε το selfie της. "Κάναμε έρευνα πριν προχωρήσουμε, δεν διαβάσαμε κάπου ότι απαγορεύεται να βρεθούμε εκεί επάνω" σχολιάζει.

https://www.instagram.com/p/p

Πρόκειται για μια σύγκρουση πνεύματος και ήθους, σχολιάζει η κοινότητα των Μαορί.

Δεν πρόκειται για το πρώτο συμβάν που προκαλεί ένταση ανάμεσα σε τοπικές κοινότητες και τουρίστες.

Τον Ιούνιο του 2015, παρέα τουριστών από τη δύση ανάβηκαν το βουνό Kinabalu στη Μαλαισία προκαλώντας οργή με τον σεισμό που ακολούθησε του συμβάντος να ερμηνεύθηκε ως "τιμωρία των Θεών για την ασέβεια προς τα ιερά χώματα τους" αναφέρει το BBC.

Oι τουρίστες προφυλακίστηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από την καταβολή εγγύησης ενώ τους απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα.

https://www.instagram.com/p/p

ΔΗΜΟΦΙΛΗ