ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πώς η viral συνέντευξη του Μπραντ Πιτ έφερε τα πάνω κάτω (vid)

Πώς η viral συνέντευξη του Μπραντ Πιτ έφερε τα πάνω κάτω (vid)

Μετά τη συνέντευξη ποταμό (είναι εφτά χιλιάδες και κάτι λέξεις) του Μπραντ Πιτ στο GQ Style οι αρθρογράφοι (και όλοι όσοι θέλουν να νομίζουν ότι είναι τέτοιοι) διχάστηκαν. 

Γυναικεία πένα στη Guardian ειρωνεύεται την ανάγκη του Πιτ να αναζητήσει ψυχοθεραπευτή για να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα της ζωής του (ο Πιτ δεν φοβάται να δείξει ότι δεν ήθελε ποτέ του αυτό το διαζύγιο από την "Άντζι"), άλλες πάλι συνάδελφοι της διακρίνουν "ένα θρίαμβο της TeamJolie που παίρνει εκδίκηση για το προδομένο γυναικείο φύλο" ενώ σε άλλα άρθρα που παλεύουν να κερδίσουν κάτι από το virality του ονόματος του Πιτ και όλων των δαιμόνων που παλεύει ο Πιτ είναι είτε ένας υποκριτής, είτε ένας σταρ που διαβάζει πολύ Πάουλο Κοέλιο, είτε κάτι άλλο, που ενοχλεί.

Ευτυχώς μια ιστοσελίδα κύρους (βλ. BBC) καταφέρνει να διακρίνει στις εξομολογήσεις του Πιτ μια νίκη για πολλούς -ανάμεσα σε αυτούς βέβαια και των ανθρώπων που επιμελούνται τη δημόσια εικόνα του και έδωσαν το πράσινο φως στον 53χρονο σταρ να αφήσει ένα διαφορετικό προφίλ του να εκδοθεί σε μια έκδοση glossy όσο και η καριέρα του.

Η γλυκιά, δακρισμένη, εκδίκηση του Πιτ στα Εθνικά Πάρκα των ΗΠΑ είναι σημαντική όχι μόνο γιατί είναι μια κίνηση ματ στη μάχη των εντυπώσεων που τόσο μακιαβελικά έπλεξαν εις βάρος του αμερικανικά media καλλιεργώντας τόσες φήμες και κατηγορίες κακοποίησης εις βάρος του Μάντοξ, κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Είναι μια νίκη για πολλούς.

Μέσα από την αφαιρετική, όχι tabloid, όχι γραμμένη για να αναζητήσει θύμα και θύτη σε ένα διαζύγιο που στην τελική αφορά εκείνους, συνέντευξη του ο Πιτ μιλάει για την πάλη με το αλκοολισμό, τη μαριχουάνα, την οικογένεια που στερείται και τη μοναξιά που καλείται να κάνει σύντροφο του ακόμη και αν η λυρικότητα σε σημεία δικαιολογεί ένα κάποιο τρολάρισμα. Βγάζει το ρούχο του σταρ και φοράει το ρούχο του καλοβαλμένου μεν, πληγωμένου δε θνητού.

Κρατώντας αποστάσεις από την machismo δικτατορία των media και των μικρών επαγγελματιών του που δεν θέλουν να βλέπουν τους άντρες να κλαίνε ο Πιτ παίρνει το αίμα του πίσω σε μια εξομολόγηση που μπορεί να διαβαστεί ξανά και ξανά γιατί στο διάλογο του με τον συντάκτη του περιοδικού ο Πιτ αποκαλύπτεται ακόμη και αν το κάνει με ρούχα ακριβά -fyi, το GQ Style είναι αντρικό περιοδικό premium μόδας και αφορά πολύ συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό.

"Ο Πιτ ξεκάθαρα μελέτησε τις οδηγίες χρήσης για να δώσει μια βαθιά εξομολογητική συνέντευξη" σχολίασε ο Kenzie Bryant στο Vanity Fair. "H συνέντευξη φέρνει στο φως έναν Πιτ μετανιωμένο που δεν διστάζει να μιλήσει για τη δουλειά που κάνει με τον εαυτό του" συμπληρώνει.

Ο Ryan Hampton σχολίασε σε άλλη ιστοσελίδα ενημέρωσης ότι "του αξίζει να πιούμε μια σόδα με χυμό κράνμπερι στην υγειά του" εξαίροντας την απολογητική διαάθεση του σταρ να μιλήσει για τον εθισμό του στο αλκοόλ που παλεύει και τώρα έχει αφήσει πίσω του.

Άνθρωποι σαν εσένα δίνουν ένα πρόσωπο και μια φωνή σε όλους όσοι παλεύουν με τον εθισμό που οδηγεί στο θάνατο τόσες ζωές. Σε ευχαριστώ για την ειλικρίνεια, το κουράγιο και τη διάθεση σου να μιλήσει ειλικρινά για αυτά. Ο Michael Paterniti που ξόδεψε ώρες με τον Πιτ μιλώντας για όλα αλλά και τίποτα, όπως συμβαίνει πάντα, δεν πίεσε τον Πιτ για να βγάλει με νυστέρι από μέσα του την αλήθεια πίσω από τον επίλογο των Μπραντζελίνα. Δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιος και γιατί έκανε το διαζύγιο νέα συνθήκη ζωής. Ενδιαφέρθηκε να δείξει στο κοινό έναν Μπραντ Πιτ ευαίσθητο, εσωστρεφή, συγκινητικά ανθρώπινο και χωρισμένο. Εαν αυτό ενοχλεί δείχνει μόνο ένα. Ο Πιτ είναι έξυπνα απλός -και βέβαια είναι πιο όμορφος, πλούσιος, διάσημος και προικισμένος με την πολυτέλεια να ξοδεύει χρόνο αναζητώντας τον επόμενο εαυτό του γιατι μπορεί.

Οι περισσότεροι συνάδελφοι του Πιτ τρέμουν όπως ο διάβολος το λιβάνι να πάρουν ρίσκα μιλώντας για ένα προβεβλημένο διαζύγιο με μια σταρ πρώτης γραμμής και κάθε μία ήττα που ζει και διαχειρίζεται πίνοντας τσάι, ανάβοντας φωτιές και σμιλεύοντας γλυπτά -όχι αυτός.

Στην πρώτη του συνέντευξη που έδωσε μετά το διαζύγιο με την Αντζελίνα Τζολί ο 53χρονος ηθοποιός παραδέχθηκε ότι έπινε πάρα πολύ, κάπνιζε μαριχουάνα και συνήθιζε να αποκόβεται συναισθηματικά από τους γύρω του. "Μόλις ξεκίνησα θεραπεία. Μου αρέσει πολύ. Μου αρέσει πολύ. Πέρασα από δύο ψυχαναλυτές προτού βρω τον κατάλληλο" λέει για να γίνει περίγελος των media που θέλουν από τους σταρ να καλλιεργούν ένα πρότυπο -οι άντρες σκληροί, οι γυναίκες ναζιάρες, μία παλιακή κακομοιριά πανταχόθεν.

Δεν μπορώ να θυμηθώ μία ημέρα από τότε που αποφοίτησα να μην τα πίνω ή να μην καπνίζω ένα τσιγαριλίκι ή κάτι τέτοιο..." λέει. "Είμαι πραγματικά, πραγματικά χαρούμενος που τέλειωσα με όλα αυτά. Αυτό που εννοώ είναι ότι σταμάτησα τα πάντα, εκτός του να πίνω, όταν ξεκίνησα την οικογένειά μου. Όμως ακόμα και τον περασμένο χρόνο, ξέρετε, υπήρχαν πράγματα που δεν μπορούσα να αντιμετωπίσω. Έπινα πάρα πολύ" περιέγραψε ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης. "Ειλικρινά, μπορούσα να πιω έναν Ρώσο κάτω από το τραπέζι με την ίδια του τη βότκα. Ήμουν επαγγελματίας, ήμουν καλός" λέει.

Γυρνώντας την πλάτη του στο "βιτριολικό μίσος" που θα μπορούσε να ξεσκίσει την οικογένεια του σε χίλια κομμάτια ο Πιτ μιλάει για τη δημιουργία που ανακαλύπτει χρησιμοποιλωντας, χωρίς να φλυαρεί, τα χέρια του. "Κατασκευάζω τα πάντα. Δουλεύω με πηλό, γύψο, σκυρόδεμα, ξύλο" λέει ο Πιτ που δεν θεωρεί τον εαυτό του ηθοποιό.

"(Η ηθοποιία) απασχολεί τόσο λίγο από τον χρόνο μου και την προσοχή μου. Το να κάνω ταινίες είναι σαν ένα φθηνό πέρασμα για εμένα, ένας τρόπος να διοχετεύω τα σκληρά συναισθήματα. Δεν με καλύπτει πλέον, ειδικά καθώς είμαι πατέρας". Καθώς είναι άνθρωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ