ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

200 μέρες με τον Εμανουέλ Μακρόν: Ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στο θρίαμβο (vid)

200 μέρες με τον Εμανουέλ Μακρόν: Ντοκιμαντέρ ρίχνει φως στο θρίαμβο (vid)
REUTERS/Philippe Lopez

Η στιγμή που ο νεότερος ηγέτης της Ευρώπης περπατούσε μόνος μπροστά στο Λούβρο, με υπόκρουση την Ωδή στη Χαρά γράφτηκε ιστορία. Άλλωστε ο Εμανουέλ Μακρόν είναι μια "συνθήκη" από μόνος του ως ο πρώτος Προέδρος στην ιστορία της Γαλλίας που προέρχεται από μια Τράπεζα.

Την περίπτωση του κομψού Μακρόν και την πορεία του προς τον θρίαμβο του θα επιχειρήσει να αναλύσει ένα το φακό του ένα ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ που προβάλει απόψε στις 21.00 τοπική ώρα το δίκτυο TF1. Το "Εμανουέλ Μακρόν, τα παρασκήνια μιας νίκης" είναι η ιστορία του νέου Προέδρου που δέχτηκε να φορά μόνιμα ένα μικρόφωνο στη γραβάτα του επί οκτώ μήνες. Έτσι έδωσε στο σκηνοθέτη Γιαν Λ΄Ενορέ τη δυνατότητα να γίνει σκιά του.

Ένα γύρισμα 200 ημερών, που διήρκησε έως χθες τα μεσάνυκτα, αποκαλύπτει στιγμές έντασης και τρελού γέλιου, την προετοιμασία των συγκεντρώσεων, τις αντιδράσεις του υποψηφίου σε καθοριστικές στιγμές της εκστρατείας, τις συναντήσεις με τις ομάδες του, τις μετακινήσεις του αλλά και την παρουσία της συζύγου του Μπριζίτ.

"Η προϋπόθεση ήταν να μην κλείσει 'ποτέ την πόρτα' για ό,τι αφορούσε την εκστρατεία. Δέχτηκε. Και ξέχασε την κάμερα. Ουδέποτε έσβησε το μικρόφωνο, εκτός από τις στιγμές της προσωπικής του ζωής", αναφέρει η Ζιστίν Πλανσόν, μια από τις επικεφαλής της Troisieme Oeil Productions, που ήταν συμπαραγωγός του ντοκιμαντέρ με την εταιρία οπτικοακουστικών παραγωγών Black Dynamite.

Στο 90λεπτο ντοκιμαντέρ, ο θεατής ανακαλύπτει έναν Μακρόν τις περισσότερες φορές χαμογελαστό και εντυπωσιακά ήρεμο ακόμη και σε καταστάσεις πολύ δύσκολες, εμφανώς ευτυχή που διεξάγει την εκστρατεία.

Γύρω του, ένας μικρός κύκλος πιστών, συχνά νέοι. "Παιδιά" τούς αποκαλεί πολλές φορές στην αρχή της προεκλογικής συγκέντρωσης.

Μια οικογενειακή υπόθεση

"Οι συνεργάτες του είναι η οικογένειά του, είναι ολοφάνερο", εκτιμά η συμπαραγωγός. Το κλίμα στο αρχηγείο είναι πολλές φορές χαρούμενο, πόσο μάλλον όταν αυξάνονται τα καλά νέα για τον υποψήφιο: η αποχώρηση του Φρανσουά Ολάντ, η συμμαχία του Φρανσουά Μπαϊρού. Όταν ο Φρανσουά Φιγιόν θα ανακοινώσει την προσεχή απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, ο Μακρόν μιλώντας στις ομάδες των ανήσυχων συνεργατών του, απαντά τελείως χαλαρά: "νομίζω ότι θα πάει μέχρι τέλους".

"Θέλαμε να ακολουθήσουμε κάποιον που να μπορεί να έχει μια ξεχωριστή τύχη. Αν υπήρχε μια πορεία για να ακολουθήσουμε, αυτή ήταν η δική του", εξηγεί η Ζιστίν Πλανσόν. "Τον συναντήσαμε τον Οκτώβριο, πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Αφού ρώτησε τον καθένα από τους συνεργάτες του αν συμφωνούσε, ο Μακρόν είπε το ΟΚ, υπό τον όρο ο σκηνοθέτης να είναι αθόρυβος, σαν να μην υπάρχει".

Από την επομένη το πρωί, ο Γιαν Λ΄Ενορέ άρχισε τα γυρίσματα στο αρχηγείο, με την κάμερα στο χέρι, και χάθηκε στον χώρο. Μια αλληλουχία από αρετουσάριστες σκηνές, κομμένες χωρίς επεξηγηματικά σχόλια, χωρίς συνομιλίες μπροστά στην κάμερα. Σαν ένα σημείο στίξης.

Απερίσπαστος ο Μακρόν, αισιόδοξος, εκπλήσσεται, δεν ανησυχεί, όταν τα λεγόμενά του προκαλούν αντιπαράθεση.
Οι σύμβουλοί του έχουν άγχος, εκείνος αστειεύεται.

Έμεινα κατάπληκτος όταν ανακάλυψα σε ποιο βαθμό αυτός ο άνθρωπος είχε υιοθετήσει τους κώδικες επικοινωνίας και εικόνας". Δεν ζήτησε να δει το ντοκιμαντέρ τελειωμένο, το οποίο θα προβληθεί επίσης αύριο, στις 20.00 στο δίκτυο LCI. Για να αξιοποιήσουν μια κούρσα 150 ωρών, οι παραγωγοί σκέπτονται μια κινηματογραφική διασκευή ή μια σειρά ντοκιμαντέρ, ίσως για το δίκτυο Netflix, με το οποίο το συζητούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ