ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νίκος Καζαντζάκης: Επιστροφή στο Λονδίνο μετά τον πόλεμο

Νίκος Καζαντζάκης: Επιστροφή στο Λονδίνο μετά τον πόλεμο

Θα είναι μια εκδήλωση γεμάτη μνήμες και άρωμα εμπνευσμένης, ασκητικής Ελλάδας. Εβδομήντα επτά χρόνια μετά το ταξίδι του στο πολεμικό Λονδίνο του 1940, ο Νίκος Καζαντζάκης "επιστρέφει" απόψε στην Αγγλία μέσα από την προβολή αποσπασμάτων της πολυαναμενόμενης ταινίας του Γιάννη Σμαραγδή για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας και της προβολής της τον φθινόπωρο, καθώς και τη συμπλήρωση 60 ετών από τον θάνατό του και την ανακήρυξη του 2017 ως έτους "Νίκος Καζαντζάκης" θα προβληθούν σήμερα στις 19.30 στο Ελληνικό Σπίτι στο Λονδίνο σε παγκόσμια πρώτη σκηνές από την ταινία "Νίκος Καζαντζάκης".

Την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής γενικός της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, καθώς η εκδήλωση αυτή τελεί υπό την αιγίδα της γραμματείας, σε συνεργασία με το αντίστοιχο κυπριακό υπουργείο.

Σε δήλωσή του για την αποψινή προβολή, ο κ. Πλευράκης τόνισε ότι "είναι μία ελάχιστη αναγνώριση της ελληνικής κυβέρνησης σε έναν καλλιτέχνη που το κράτος κυνήγησε όσο ζούσε, όχι μόνον για την ιδεολογία του αλλά κυρίως για το ελεύθερο πνεύμα του" και σημείωσε πως το έτος Καζαντζάκη σηματοδοτεί την πνευματική κατεύθυνση που χρειάζεται για να βγούμε από την Ελλάδα της κρίσης και την μιζέριας.

Καλούμαστε σήμερα στρατιώτες για μια άλλη αναφορά, όχι μόνο στον Γκρέκο όπου έχει βασιστεί και η ταινία, αλλά και στον μεγάλο δάσκαλο του ελληνικού πνεύματος Νίκο Καζαντζάκη, ως ελάχιστο χρέος τιμής και αυτοκαθορισμού του ελληνισμού στον εικοστό πρώτο αιώνα".

"Η κυβέρνηση ευχαριστεί τόσο τις εκδόσεις Καζαντζάκη όσο και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, που διέθεσαν την καλλιτεχνική δημιουργία τη δική τους αλλά και του συγγραφέα στη διάθεση των αποδήμων Ελλήνων, αφού ο Καζαντζάκης δεν ήταν μόνον λογοτέχνης αλλά και διπλωμάτης του υπουργείου Εξωτερικών, που συμμετείχε σε αποστολές προστασίας των Ελλήνων μετά την ποντιακή γενοκτονία" υπογράμμισε ο κ. Πλευράκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ