ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Oυίλιαμ: Ο θάνατος της Νταϊάνα, το στίγμα που παλεύει & τι θέλει ως γονιός

Oυίλιαμ: Ο θάνατος της Νταϊάνα, το στίγμα που παλεύει & τι θέλει ως γονιός

Στην πλέον ειλικρινή του συνέντευξη σχεδόν είκοσι χρόνια μετά το θάνατος της μητέρας του Νταϊάνα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ μιλάει αποκλειστικά στο βρετανικό περιοδικό GQ για όλα όσα τον όρισαν.

Στην εξομολόγηση του στον Alastair Campbell ο Ουίλιαμ λέει ότι μόνο τώρα, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την απώλεια έχει τη δύναμη να μιλήσει για το θάνατο της μητέρας του και την τεράστια επίδραση που είχε σε αυτόν και τον αδελφό του Πρίγκιπα Χάρι.

Επιπλέον ο δούκας του Κέμπριτζ που συμμετέχει με τη σύζυγο του Κέιτ Μίντλετον και τον αδελφό του στην εκστρατεία Heads Together για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής υγείας απαιτεί από το έθνος του
να μιλάει περισσότερο για τα συναισθήματα του και να μη φοβάται να μοιραστεί τις λύπες του -γιατί μόνο έτσι ο θρήνος γίνεται υποφερτός, μόνο έτσι βγαίνουμε καλύτεροι άνθρωποι μέσα από δυσάρεστες καταστάσεις που αν δεν τις διαχειριστούμε με σύνεση εγκυμονούν κινδύνους.

"Θα ήθελα να έχω τις συμβουλές της, θα ήθελα πολύ να είχε γνωρίσει την Catherine και να δει τα παιδιά να μεγαλώνουν. Λυπάμαι που δεν θα συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο, που δεν θα τη συναντήσουν ποτέ".

"Θέλουμε να πολεμήσουμε το ταμπού στα θέματα της ψυχικής υγείας" λέει για την ανθρωπιστική του καμπάνια Heads Together. "Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος στόχος μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αν δεν διορθωθεί αυτό. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βοηθηθούν αν δεν νιώσουν λιγότερη ντροπή γι 'αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ταμπού, το στίγμα, για χάρη του καλού, αυτός είναι ο 21ος αιώνας" πρόσθεσε.

Πραγματικά συγκλονίστηκα όταν κατάλαβα πόσοι πόσοι άνθρωποι ζουν με το φόβο μέσα στη σιωπή λόγω της ψυχικής τους ασθένειας και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο. Ξέρω ότι μοιάζω λιγομίλητος, σχεδόν τροπαλός, ότι δεν δείχνω πάντα τα συναισθήματα μου στις δημόσιες εμφανίσεις μου όμως με απασχολούν πολύ αυτά τα ζητήματα, βασίζομαι στους ανθρώπους γύρω μου, συζητάω πολύ και πιστεύω ότι μόνο όταν επικοινωνείς αυτά τα θέματα μπορείς να τα αντιμετωπίσεις" λέει.

"Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι οικογένειες δυσκολεύονται να μοιραστούν αυτές τις αλήθειες, ακόμα και όταν οι πόρτες είναι κλειστές. Με σοκάρει το γεγονός ότι δεν λέμε τίποτα για τα αληθινά συναισθήματα που έχουμε, γιατί η ψυχική ασθένεια είναι μέσα στα κεφάλια μας, αόρατη" τονίζει.

"Νιώθω επιτέλους καλύτερα με το θάνατο και την απώλεια της μητέρας μου. Πλέον μπορώ να μιλήσω ανοιχτά για αυτό το θέμα, με ειλικρίνεια και μπορώ να μιλάω δημόσια για αυτήν. Μου πήρε σχεδόν 20 χρόνια για να καταφέρω κάτι τέτοιο, εξακολουθώ να το βρίσκω δύσκολο γιατί ήταν τόσο σκληρό και γιατί όλοι γνώριζαν την ιστορία της" πρόσθεσε.

"Δεν θα μπορούσα να αφοσιωθώ σε όλα αυτά αν δεν υπήρχε η σταθερότητα και η ασφάλεια της οικογένειας μου. Θέλω να αναθρέψω τα παιδιά μου σε έναν ευτυχισμένο, ασφαλή κόσμο και αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τους δυό μας" είπε για τον ίδιο και την Κέιτ Μίνλετον.

"Θέλω ο Τζορτζ να μεγαλώσει σε ένα πραγματικό, αληθινό περιβάλλον, δεν θέλω να μεγαλώσει πίσω από τα τείχη των παλατιών, πρέπει να είναι εκεί έξω. Τα μέσα ενημέρωσης μας δυσκολεύουν αλλά θα αγωνιστώ για να έχουν μια κανονική ζωή" είπε ο Ουίλιαμ, διάδοχος του θρόνου, ορφανός από μητέρα, πατέρας δύο παιδιών και αφοσιωμένος αγωνιστής κατά του στίγματος που πνίγει ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που πλήγωσε τον ίδιο και τον μικρότερο αδελφό του.

gq will kate

Το τεύχος Ιουλίου κυκλοφορεί την 1η Ιουνίου στη Βρετανία. Περισσότερα εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ