ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Λαμπερό cast και ένας Πουαρό στο πρώτο trailer του Όριεντ Εξπρές (vid)

Λαμπερό cast και ένας Πουαρό στο πρώτο trailer του Όριεντ Εξπρές (vid)

Στο πρώτο trailer της πολυαναμενόμενης κινηματογραφικής μεταφοράς του λογοτεχνικού αριστουργήματος της Αγκάθα Κρίστι "Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές" το cast όχι απλά εντυπωσιάζει -ενθουσιάζει.

Πριν την πρεμιέρα στις 10 Νοεμβρίου η αμαξοστοιχία του μυστηρίου ξεκινάει δειλά το ταξίδι της με τον Κένεθ Μπράνα να σκηνοθετεί αλλά και να πρωταγωνιστεί ως Ηρακλής Πουαρό στο κινηματογραφικό μυστήριο που συμφώνησαν να συμμετέχουν πολλοί.

Με τους Πενέλοπε Κρουζ, Ουίλεμ Νταφόε, Τζούντι Ντεντς, Τζόνι Ντεπ, Τζος Γκαντ, Μανουέλ Γκαρσία-Ρούλφο και Μισέλ Φάιφερ ανάμεσα στους επιβάτες και υποψήφιους δολοφόνους το ταξίδι του Όριεντ Εξπρές είναι πολυτελές και ολέθριο, είναι θανατηφόρο.

Το Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (Murder on the Orient Express), δημοσιευμένο επίσης και με τον τίτλο "Έγκλημα στην κλινάμαξα του Καλαί" είναι ένα παγκοσμίως γνωστό αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι, που γράφτηκε και δημοσιεύθηκε το 1934.

Διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο το 1974 με τον ίδιο τίτλο με ένα σημαντικό επιτελείο ηθοποιών (Άλμπερτ Φίνεϊ ως Πουαρό, Λορίν Μπακόλ ως κυρία Χάμπαρντ, Μάρτιν Μπάλσαμ ως Μπιάντσι-Μπουκ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν ως Γκρέτα Όλσον, Γουέντι Χίλερ ως πριγκίπισσα Ντραγκομίροφ κτλ).

Η πλοκή αποτελεί μία από τις διασημότερες ιστορίες όπου πρωταγωνιστεί ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό.

orient

Είναι από τους πιο διάσημους ντετέκτιβ σε όλη τη μυθιστοριογραφία και πολλοί πιστεύουν πως είναι και η μεγαλύτερη δημιουργία της Άγκαθα Κρίστι. Ο Βέλγος ντετέκτιβ πρωτοεμφανίστηκε το 1916, πρωταγωνίστησε σε 33 μυθιστορήματα και 65 διηγήματα και είναι ο μόνος φανταστικός χαρακτήρας που τιμήθηκε με πρωτοσέλιδη νεκρολογία στην εφημερίδα The New York Times.

Ο Ηρακλής Πουαρό είναι διάσημος Βέλγος συνταξιούχος αστυνομικός, ο οποίος εγκαταστάθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Λονδίνο και εμπλέκεται σε υποθέσεις δολοφονίας και μυστηρίου. Συνήθως συνοδεύεται από τον κομψό και αξιόπιστο φίλο του τον Κάπτεν Χέιστινγκς και συνεργάζεται με τον φιλικό του αντίπαλο, τον ντετέκτιβ Αρχιεπιθεωρητή της Σκότλαντ Γιαρντ, Τζέιμς Τζαπ.

Στον Πουαρό αρέσει η τάξη και η συμμετρία παντού, απεχθάνεται τη σκόνη, τα βρόμικα σπίτια και προτιμά τους εσωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα την κεντρική θέρμανση το χειμώνα. Εκτιμά επίσης τη μέθοδο και το μεγαλύτερο εργαλείο γι’ αυτόν είναι να χρησιμοποιεί τα "μικρά γκρι κύτταρα" του εγκεφάλου, ιδιαίτερα για την επίλυση εγκλήματος.

murder on the orient express first edition cover 1934

H πρώτη έκδοση του μυστηρίου, το 1934

ΔΗΜΟΦΙΛΗ