ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

17 χρόνια κακοδαιμονίας μετά ο Τέρι Γκίλιαμ ολοκλήρωσε τον Δον Κιχώτη του

17 χρόνια κακοδαιμονίας μετά ο Τέρι Γκίλιαμ ολοκλήρωσε τον Δον Κιχώτη του

Με ένα ουράνιο τόξο να ορίζει τον επίλογο ο σπουδαίος σκηνοθέτης Τέρι Γκίλιαμ (ένας από τους ευφυέστατους Μόντι Πάιθον που μας έμαθαν το φλεγματικό χιούμορ) ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε το έργο ζωής του. Ο βρετανός σκηνοθέτης ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επιτέλους τελείωσε το γύρισμα στην Ισπανία και την Πορτογαλία της ταινίας του "Ο άνδρας που σκότωσε τον Δον Κιχώτη" που άρχισε πριν από 17 χρόνια.

"Έπειτα από 17 χρόνια, τελειώσαμε τα γυρίσματα της The man who killed Don Quixote", έγραψε ο 76χρονος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook.

"Μuchas gracias (ευχαριστώ πολύ) όλη την ομάδα και τους πιστούς. Ο Δον Κιχώτης είναι ζωντανός", δήλωσε ο σκηνοθέτης του "Brazil" και του "Στρατού των δώδεκα πιθήκων", ικανοποιημένος που ολοκλήρωσε μια ταινία που ήταν στα σκαριά εδώ και δεκαετίες.

Μια πρώτη προσπάθεια διασκευής του μυθιστορήματος του 17ου αιώνα του Ισπανού Μιγκέλ ντε Θερβάντες --με τον Αμερικανό Τζόνι Ντεπ και τους Γάλλους Ζαν Ροσφόρ και Βανέσα Παραντί απέτυχε το 2000 στην Ισπανία έπειτα από μια σειρά καταστροφών.

Στη νέα διασκευή ο αμερικανός ηθοποιός 'Ανταμ Ντράιβερ ("Πόλεμος των Άστρων: Η Αφύπνιση της Δύναμης", "Πάτερσον") υποδύεται έναν διαφημιστή που επιστρέφει στην Ισπανία και συναντά έναν άνδρα, ο οποίος νομίζει ότι είναι ο Δον Κιχώτης (τον ρόλο ερμηνεύει ο Βρετανός Τζόναθαν Πράις). Η ουκρανικής καταγωγής Γαλλίδα 'Ολγα Κιριλένκο μετέχει επίσης στο καστ, το οποίο διαφοροποιήθηκε πολύ με την πάροδο των χρόνων.

Aτυχίες

Τον Νοέμβριο του 2000 ο Γκίλιαμ είχε αναγκαστεί να διακόψει το γύρισμα όταν κατακλυσμιαίες βροχές είχαν μετατρέψει τον τόπο όπου γίνονταν να γυρίσματα σε βάλτο καταστρέφοντας τα σκηνικά.

Όσο για τον Ζαν Ροσφόρ που θα έπαιζε τον Δον Κιχώτη, παρουσίασε ξαφνικά δισκοπάθεια, η οποία τον εμπόδιζε να ανεβεί στο άλογο, καθώς έπρεπε να περάσει πολύ χρόνο πάνω στη σέλα.

Αποκορύφωμα της κακοδαιμονίας, ο Γκίλιαμ ανακάλυψε φθάνοντας στον χώρο των γυρισμάτων ότι τα αεροπλάνα μιας γειτονικής βάσης του ΝΑΤΟ προκαλούσαν εκκωφαντικό θόρυβο κάθε 15 λεπτά.

Όλες αυτές οι κακοτυχίες απαθανατίστηκαν στο ντοκιμαντέρ "Χαμένοι στη Λα Μάντσα" (2002) των Κιθ Φάλτον και Λουίς Πέπε που --είχαν αναλάβει αρχικά να κάνουν το making-of της ταινίας, ξεναγώντας σε μέρη όπου γίνονταν τα γυρίσματα και δείχνοντας πολλά που θα συνέβαιναν πίσω από τις κάμερες-- μετατράπηκε περιέργως σε "non-making of".

'Eκτοτε ο Γκίλιαμ αρνείτο να μιλήσει για οποιοδήποτε ανάθεμα που βάρυνε το έργο του Θερβάντες. Παρ΄όλες τις αντιξοότητες, το πρώην μέλος των διάσημων κωμικών Monty Python ορκίστηκε να φέρει εις πέρας το σχέδιό του.

"Το γύρισμα της δικής μου εκδοχής του Δον Κιχώτη είναι ένα ιατρικό καθήκον, είναι ένας εγκεφαλικός όγκος που πρέπει να ξεριζώσω", είχε δηλώσει πέρυσι στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ