ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Luis Fonsi του latin φαινομένου Despacito μιλάει αποκλειστικά στο CNNi

Ο Luis Fonsi του latin φαινομένου Despacito μιλάει αποκλειστικά στο CNNi
FACEBOOK/Luis Fonsi

Θεωρείται (και μάλλον είναι) ο μουσικός ύμνος του καλοκαιριού. Ο Luis Fonsi, δημιουργός του "Despacito" που κάνει τα charts του κόσμου να ανακαλύψουν ξανά τη μουσική latin ήξερε ότι είχε συνθέσει ένα μουσικό φαινόμενο. 

Μία μίξη ρεγκετόν και ποπ μουσικής, το “Despacito”, που μεταφράζεται ως "αργά" έχει κατακτήσει τις πρώτες θέσεις στα τσαρτς, με το remix -που έχει γίνει με τον Daddy Yankee και τον Justin Bieber- να βρίσκεται στη λίστα “Billboard’s Hot 100” εδώ και οκτώ εβδομάδες -ένα φαινόμενο για τα μουσικά χρονικά καθώς είναι το πρώτο ισπανόφωνο τραγούδι που κατάφερε κάτι τέτοιο μετά το “Macarena” του 1995.

Ο Fonsi γεννήθηκε στο Πουέρτο Ρίκο και μεγάλωσε στο Μαϊάμι. Προσφάτως μίλησε στο CNNi για τη δημιουργία του καλοκαιρινού "ύμνου".

Είναι ο τίτλος του τραγουδιού αντιπροσωπευτικός της διαδικασίας παραγωγής του;

Όταν έγραψα το "Despacito" δημιούργησα ένα πολύ πρόχειρο demo που όμως δε θα ακούσει ποτέ κανείς καθώς είμαι απλά εγώ και η κιθάρα μου. Αν και δεν ήξερα τι να κάνω με αυτό, καταλάβαινα ότι ήταν ένα κομμάτι που έχει δυναμική.

Προφανώς και συνέχισα να συνθέτω άλλα κομμάτια αλλά το "Despacito" ήταν εμμονή, δεν έφευγε ποτέ από το κεφάλι μου. Ήθελα να το δείξω στη δισκογραφική μου, να τους αποδείξω ότι είναι κάτι ιδιαίτερο. Τελικά, με τη βοήθεια των παραγωγών μου το τραγούδι "ζωντάνεψε".

Ένιωσες κάτι διαφορετικό όσο το έγραφες;

Ήταν κάτι τόσο απλό αλλά και πιασάρικο συνάμα -κάτι που δεν συμβαίνει συχνά. Μερικές φορές όλοι οι καλλιτέχνες ξεφεύγουμε διότι έχουμε στο μυαλό μας πως πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι μαγευτικό και διαφορετικό. Ακόμη όμως και αν το καταφέρουμε η λιτότητα δεν είναι πάντα εκεί. Γι’ αυτό θεωρώ το “Despacito” ξεχωριστό. Περιέχει τα σωστά υλικά: μια πιασάρικη μελωδία, ενδιαφέροντες στίχους, έχει λυρικότητα.

Που βρισκόσουν όταν σου τηλεφώνησαν οι άνθρωποι του Justin Bieber; Πώς αντέδρασες στην πρόταση συνεργασίας μαζί του;

Βρισκόμουν στην Ευρώπη και χτύπησε το τηλέφωνο μου στις δύο μετά τα μεσάνυχτα. Ήταν ο manager στη δισκογραφική μου εταιρία και μου είπε ακριβώς αυτό: "Καλησπέρα, ο Justin άκουσε το τραγούδι σου σε ένα κλαμπ και θέλει να δημιουργήσει ένα remix αύριο". Φυσικά και αποδέχθηκα την πρόταση. Ο Justin έκανε αυτό που ξέρει να κάνει και δύο μέρες μετά δώσαμε το remix στα ραδιόφωνα και κυκλοφορήσαμε το single.

Στο παρελθόν έχεις βρεθεί ξανά στην κορυφή των charts, έχεις κατακτήσει την πρώτη θέση στα "Latin Billboard Charts". Ωστόσο βρίσκεσαι για πρώτη φορά στο "Billboard 100". Νιώθεις διαφορετικά με αυτή τη "νίκη";

Ναι. Δεν συμβαίνει κάθε μέρα ένα ισπανόφωνο τραγούδι να βρίσκεται στα “Hot 100”. Τα τελευταία 40 χρόνια αυτό το έχει καταφέρει μόνο το “La Bamba” και το “Macarena”. Δεν είναι εύκολο να κυκλοφορήσεις κάτι σε άλλη γλώσσα. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε με ένα τέτοιο τραγούδι να φέρουμε κοντά ανθρώπους μέσω της μουσικής.

Από επαγγελματικής πλευράς, είναι κάτι αξιοσημείωτο. Είμαι περήφανος γιατί φέρνω τη latin μουσική σκηνή στα αυτιά εκατομμυρίων ανθρώπων και τους υπενθυμίζω πόσο διασκεδαστική είναι.

https://www.instagram.com/p/p

Το “Despacito” έχει αναρίθμητες διασκευές-παρωδίες σε πολλές γλώσσες. Έχεις κάποια αγαπημένη;

Σκληρή ερώτηση. Νομίζω το video από το Περού ξεχωρίζει...

Το τραγούδι άρχισε να προσελκύει κόσμο και κατάφερε να γίνει επιτυχία σε μία εποχή που στις Ηνωμένες Πολιτείες μιλάνε για τείχη που θα κρατήσουν τον κόσμο έξω από τη χώρα. Παρόλα αυτά, το “Despacito” είναι ένα ισπανόφωνο τραγούδι που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τι πιστεύεις πως δηλώνει αυτό για την Αμερική;

Με κάνει να χαμογελάω. Πιστεύω πως είναι ένα ιδανικό timing. Δηλώνει πως πρέπει όλοι μας να ενωθούμε και όχι να χωριστούμε σε πεδία. Είναι πανέμορφο το να μπορείς να μιλήσεις διαφορετικές γλώσσες στην Αμερική. Όλοι θα βγούμε κερδισμένοι αν ενωθούμε.

The story behind 'Despacito's' slow rise to the top

ΔΗΜΟΦΙΛΗ