ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Προσοχή: Οκτώ πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στη δουλειά

Προσοχή: Οκτώ πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στη δουλειά
REUTERS/Hannah McKay

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε στην ώρα μας στη δουλειά, να τηρούμε τις προθεσμίες και να φερόμαστε κόσμια. Ξέρετε όμως τι δεν πρέπει να κάνετε για να είστε επιτυχημένοι στο χώρο εργασίας σας;

Η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει.

1. Μην παραπονιέστε υπερβολικά

Είναι λογικό ορισμένες φορές να θέλετε να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας για κάτι που σας ενοχλεί αλλά αν αυτό γίνεται συχνά θα είστε το «κόκκινο πανί» για τους συναδέλφους σας.

Κανείς δεν συμπαθεί κάποιον που παραπονιέται, που γκρινιάζει. Επίσης, αυτή η αντιμετώπιση των πραγμάτων μπορεί να σας οδηγήσει σε μεγαλύτερους μπελάδες.

2. Μην είστε πάντα ο «εθελοντής»

Εκτελώντας τις εντολές και τις οδηγίες του διευθυντής σας θα κάνετε ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα σας και θα ανοίξουν πολλές πόρτες καθώς θα είστε αυτός ο εργαζόμενος που είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει. Όμως, προσοχή. Άλλο πράγμα αυτό και άλλο να αναλαμβάνετε εθελοντικά περισσότερη δουλειά ή τη δουλειά των συναδέλφων σας.

3. Προσοχή στον τρόπο που ντύνεστε

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε στο χώρο εργασίας σας είναι ο τρόπος ντυσίματος. Αποφεύγετε μπλουζάκια με περίεργες στάμπες ή φράσεις, μην κάνετε το λάθος να φοράτε πολύ αποκαλυπτικά ρούχα ή σκισμένα. Έχετε όλο το χρόνο εκτός εργασίας για να τα φορέσετε, αν σας αρέσουν.

4. Μην συζητάτε για την πολιτική

Οι συζητήσεις γύρω από την πολιτική – σχεδόν πάντα – καταλήγουν σε τσακωμούς και.. ανεβάζουν την θερμοκρασία. Σε καμία περίπτωση δεν θέλετε να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι προκαλείτε εντάσεις και ξεκινάτε αντιδικίες στο χώρο εργασίας σας. Προτιμήστε να μιλήσετε με τους συναδέλφους σας για τα σχέδιά σας για το Σαββατοκύριακο, για αθλητικά ή για τα ενδιαφέροντά σας.

5. Μην διαδίδετε φήμες

Σε κανέναν δεν αρέσει το κουτσομπολιό. Ακόμα και αν έχετε δίκιο αποφύγετε να μιλάτε για τους συναδέλφους σας πίσω από την πλάτη τους και να τους κακολογείτε σε άλλους. Εάν θέλετε να μοιραστείτε με κάποιον κάτι που σας ενοχλεί ή σας νευριάζει επιλέξτε καλύτερα ένα άτομο εκτός δουλειάς.

6. Μην μιλάτε πολύ στο τηλέφωνο και μην σερφάρετε στα social media

Ακόμα και αν νομίζετε ότι δεν σας βλέπει κανείς, μην καταναλώνετε περισσότερη από την επιτρεπτή ώρα στο τηλέφωνο, μην χαζεύετε στο facebook και στο twitter γιατί μπορεί να αποβεί μοιραίο για το μέλλον σας στη δουλειά.

7. Μην πηγαίνετε στη δουλειά άρρωστοι

Αν έχετε βήχα, πυρετό, αν νιώθετε αδυναμία, θα κάνετε μεγάλη χάρη στους συναδέλφους σας εάν μείνετε σπίτι. Σημαντικό όμως είναι να εξηγήσετε στον διευθυντή σας ότι προτιμότερο είναι να δουλέψετε από το σπίτι τη μέρα που δεν νιώθετε καλά, παρά να κολλήσετε τους συναδέλφους σας.

8. Μην «κλέβετε» το φαγητό των συναδέλφων σας

Ίσως αυτό είναι το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε σε έναν συνάδελφό σας. Εάν πεινάτε και δεν έχετε μαζί σας φαγητό βγείτε να πάρετε ή παραγγείλτε, μην ανοίγετε το ψυγείο και μην παίρνετε το φαγητό του άλλου.

8 things you should never do at work, by Maurie Backman for The Motley Fool @CNNMoney

ΔΗΜΟΦΙΛΗ