ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέθανε ο Μάρτιν Λαντάου των «Επικίνδυνων Αποστολών»

Πέθανε ο Μάρτιν Λαντάου των «Επικίνδυνων Αποστολών»
Oι Juliette Landau, Tim Burton, Τζόνι Ντεπ και Μάρτιν Λαντάου στην πρεμιέρα του "Ed Wood" στις Κάννες το 2006. REUTERS

Από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ που τον ανέδειξε στη "Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων" (την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση) στο τηλεοπτικό "Mission Impossible" που τον καθιέρωσε στα 60s ο Μάρτιν Λαντάου, καρδιακός φίλος του Τζέιμς Ντιν και σύντροφος της Μέριλιν Μονρόε ήταν ένας star της βιομηχανίας του θεάματος ενός αιώνα που πέρασε ανεπιστρεπτί.

Ο Λαντάου πέθανε σε ηλικία 89 ετών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) από ξαφνικές επιπλοκές κατά τη διάρκεια μιάς σύντομης παραμονής του στο νοσοκομείο για ασθένεια που δεν κατονόμασε ο εκπρόσωπός του Ντικ Γκάτμαν.

Ο Λαντάου γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου το 1928 στο Μπρούκλιν και είχε εργαστεί ως σκιτσογράφος στην εφημερίδα New York Daily News πριν παραδοθεί στην υποκριτική.

Από το 1957 όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι συμμετέχοντας στην παραγωγή "Middle of the Night" μέχρι τις "Επικίνδυνες Αποστολές", την cult σειρά των 60s όπου και συμπρωταγωνίστησε με την τότε σύζυγο του Barbara Bain ο Λαντάου έχτισε μια καριέρα διαρκείας στο τελευταίο μισό του 20ου αιώνα.

2017 07 17T003142Z 625312669 RC1A64306740 RTRMADP 3 PEOPLE LANDAU

REUTERS/Blake Sell

Νικητής της Χρυσής Σφαίρας του 1968 ο Λαντάου προτάθηκε τρεις φορές για Όσκαρ και η πρώτου του σημαντική δουλειά ήταν υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Άλφρεντ Χίτσκοκ στη "Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων" ενώ εμφανίστηκε και στην υπερπαραγωγή "Κλεοπάτρα" προτού αφοσιωθεί στην τηλεοπτική του καριέρα με συμμετοχή στην επίσης cult τηλεοπτική σειρά "Στη Ζώνη του Λυκόφωτος".

Σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του ο Λαντάου υποδύθηκε τον κινηματογραφικό παραγωγό Bob Ryan στη σειρά του HBO "Entourage".

O συμμαθητής του Στιβ ΜακΚουίν στην σχολή του Λι Στρασμπεργκ (ήταν οι μόνοι που επιλέχθηκαν να φοιτήσουν στη σχολή το 1955 ανάμεσα σε 2000 και πλέον υποψήφιους) Μάρτιν Λαντάου δίδαξε συναδέλφους του όπως οι Τζακ Νίκολσον και Αντζέλικα Χιούστον στο Actor's Studio.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ